Boğaz'ın 3. Köprüsü açıldı

banner113

Toplam maliyeti 3 milyar doları bulan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, çok sayıda devlet başkanının katıldığı görkemli bir törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprüden geçişlerin 31 Ağustos tarihine kadar ücretsiz olduğunu açıkladı.

banner114
GÜNDEM 29.08.2016, 13:52 29.08.2016, 14:09 Taşıma Dünyası
Boğaz'ın 3. Köprüsü açıldı
Toplam maliyeti 3 milyar doları bulan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, çok sayıda devlet başkanının katıldığı görkemli bir törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprüden geçişlerin 31 Ağustos tarihine kadar ücretsiz olduğunu açıkladı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü (3. Köprü) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, üst düzey hükümet yetkilileri ve bürokratların katılımıyla açıldı. Köprünün açılış kurdelesi KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin yanı sıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanlarıyla birlikte kesildi.


Kendi alanında öncü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, 
 "Bu köprü hem tekerlekli araç geçişini hem raylı sistemi birlikte sağlıyor olması bakımından kendi alanında dünyada öncü bir köprü. Bu köprü ile iftihar edeceğiz. Dünya filmleri buralarda çekilecek, göreceksiniz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz bunlarla anılacağız" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprüden geçişlerin 31 Ağustos Çarşamba gününün gecesine kadar ücretsiz olacağını açıkladı.

Türkiye hedeflerine ilerliyor

Erdoğan, Türkiye’nin tamamlanan, inşası süren, başlanacak olan projelerle hedeflerine adım adım ilerlediğini; bağlı olarak da ekonomide tüm göstergelerin, onca badireye rağmen olumlu yönde seyrettiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Birinci köprü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu. Onun adını siz koydunuz. İkinci köprü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü. Şimdi de Yavuz Sultan Köprüsü'nü açıyoruz. Bu millete işte bunlar yakışır. 20 Aralık'ta da Avrasya Tüneli'nin açılışını yapacağız. Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak öyle lafla olmuyor, icraatla oluyor. Bunu yapacağız" dedi. ■

Yavuz Sultan Selim Köprüsü
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştirecek. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi bulunuyor.

Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekora sahip. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak.
Yeni köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.





Başbakan Binali Yıldırım 

Şehir içine girmeyecek

Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasında, ağır tonajlı araçların artık şehir içine giremeyeceğini bildirdi: “Bu köprü, sadece İstanbul'a hizmet etmiyor. Bu köprü, Uzakdoğu'dan, Çin'den yola çıkıp Londra'ya kadar giden tarihi İpek Yolu'ndaki bütün yolculuklara hizmet ediyor. Bu, insanlığı birbirine bağlayan ve medeniyetleri birbiriyle buluşturan en güzel eserlerin başında geliyor. Bütün kamyonlar, otobüsler, tırlar Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek, artık şehir içine giremeyecek." 

Her türlü zorluğun üstesinden geliriz

"Vatandaşlarımızın geleceği için, ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşması için canımızla kanımızla mücadelemize devam edeceğiz" diyen Yıldırım, köprünün temelinin 3 yıl önce atıldığını anımsatarak, "Değerli İstanbullular, 29 Mayıs 2013'te, burada bu köprünün temelini attık. 11. dönem Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu o büyük günde dedik ki 'bu köprü 3 yılda bitecek' 2 yıl sonra gazetenin biri, 'köprüden geriye 2 tane kule kaldı...' yazdı. Bugün o başlıkları atanlar, gelsinler İstanbul'un köprüsünü görsünler. Yavuz Sultan Selim'i görsünler" diye konuştu. ■



Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin devamı olan 169 km uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimlerinde ise çalışmalara başlandı. Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamı 2018 sonunda hizmete açılacak.

Geçiş ücreti

Otomobil 9.90 TL, ağır vasıta otoyolla birlikte 50 TL’yi bulacak
Köprü'den geçiş ücreti 3 dolar olarak açıklandı. 1 Ocak tarihi baz alınan Dolar kuru nedeniyle, geçişler, yıl boyunca KDV dahil 9.90 TL olacak. Her yılbaşında yine Dolar kuru üzerinden geçiş fiyatı belirlenecek.


Yolcu Taşımacılığı meslek örgütü temsilcileri açılışa katıldı.
Mehmet Öksüz, Mustafa Yıldırım, Mevlut İlgin, Tahsin Yücefer

Ağır vasıtaların sadece 3. Köprü'yü kullanacağı açıklanmasına rağmen özellikle yolcu taşımacılığı sektörü, otobüslerin Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü kullanması gerektiği talebini gündemde tutuyor. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159