banner69

Irak iş dünyası İzmir’e akacak

banner113

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TISİAD) Nevaf Kılıç, “Irak 40 milyon nüfusuyla önemli bir pazar. Bu pazarı kaptırmamamız lazım” dedi.

banner114
GÜNDEM 10.06.2021, 12:34 Erkan YILMAZ
Irak iş dünyası İzmir’e akacak

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TISİAD) 22 Haziran’da İzmir’de gerçekleştirilecek olan “Türkiye-Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi” ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Alsancak Volley Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısına TISİAD Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akkurt ve İcra Kurulu Başkanı Ferhan Ademhan’ın katıldığı toplantıda zirve ilgili bilgilendirme yapıldı.

TISİAD Genel Başkanı Nevaf Kılıç, daha önce gerçekleştirdikleri çalışmalara değinerek, “Derneğimiz bugüne kadar dört tane “Türkiye-Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi” gerçekleştirdi. Bunlardan ikisini Mersin’de diğer ikisini de Kuzey Irak’ta Erbil’de gerçekleştirdik. Her dört buluşmanın da iki ülke açısından yeni yatırımların ve işbirliklerinin önünü açtığını rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

Kılıç, Türkiye’nin Irak’la güçlü bağlarının olduğunu kaydederek, “Tarihsel, kültürel ve akrabalık ilişiklerimizin asırlar öncesine dayandığı Irak, uzun bir süredir ülkemizin en büyük ticaret partneri olarak öne çıkıyor. Irak halkı bugün Türkiye’de gayrimenkul alımında ilk sırada yer alıyor” diye konuştu.

İzmir’i öne çıkarmalıyız

İhracatta İstanbul’un önde olduğunun altını çizerek, “Bizler, Irak’taki ekonomik potansiyelin ülkemize olumlu yansımalarının gerçekleşmesi adına çalışmalar yapıyoruz. Açıkçası, hala İstanbul; Irak’la ihracat ilişkinde birinci kent olarak öne çıkıyor. Iraklıların gözü İstanbul’da. Türkiye’nin üçüncü büyük kenti olmanın yanı sıra Ege-Akdeniz kesişme noktasında önemli bir kent olan İzmir, sanayi, tarım başta olmak üzere bölgesinde çok önemli bir kenttir. Buna karşılık İzmir’in, genel olarak Ege’nin Irak’la ihracatı beklenilenin çok altındadır. Bizler, 22 Haziran’da gerçekleştireceğimiz “Türkiye-Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi”nin İzmir buluşmasıyla Iraklı iş insanlarının ve yetkililerin yönünü İzmir’e de dönmelerini sağlamayı hedefliyoruz” sözlerine yer verdi.

Kılıç, zirve kapsamında gelecek konuklarla ilgili olarak da şunları söyledi:

“Zirvede Irak’tan çok önemli konuklar İzmir’de yerini alacak. Irak Bölgesel Yönetim Bakanı Aydın Maruf, Bölgesel Yönetimin Tarım ve Su Bakanı Begert Talabani, Devlet Bakanı Hiyam Nimet Köprülü İzmir’de bulunacak. Irak Ticaret Odaları Federasyon Başkanı ile Müteahhitler Birliği Başkanları da konuklarımız içinde yer alıyor. Irak’ta bulunan 18 ilden 14’ünün Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarından da zirveye katılım için söz almış bulunuyoruz.”

İş insanlarının katılımı

Kılıç, zirve boyunca İzmir iş dünyasının sayısız Iraklı iş insanıyla ikili görüşmeler yapma şansı bulacağının altını çizerek, “Bu bağlantılardan çok başarılı ticari sonuçlar çıkacağına şüphemiz yoktur. Bunun dışında Iraklı ulusal ve uluslararası televizyon kanalları canlı yayınlarla etkinliği tüm dünyaya duyuracak ve İzmir’i tanıtacak.

Zirvede, ‘Türkiye-Irak Ekonomik ve Ticari İlişkilerde Temel Sorunlar ve Beklentiler’ üst başlığında çeşitli sunumlar gerçekleştirilecek. Bu kapsamda, ‘İzmir’de Yatırım ve Ticaret Fırsatları, Genel Tanıtımı stratejik konumu yatırım ve iş fırsatları sunumu’, ‘Bağdat, Necef, Basra, Musul, Kerkük ve Süleymaniye kentlerinin sunumları’ gerçekleştirilecek. Ayrıca, ‘Irak’ta İş Yapma Deneyimleri’ başlığı da sunumlar arasında yer alıyor” açıklamasını yaptı.

Kılıç, İzmir’de zirve yapılması talebinin Irak iş dünyasından geldiğini belirterek, “Zirvenin yeni durağının Ege olmasını Irak’taki paydaşlarımız istedi. İzmir’i takip eden Irak iş dünyası sayısız organize sanayi bölgesi olan kentimizle ticari anlamda daha güçlü ve kalıcı bağlar kurmak istiyor.

Zirvemizin ülkemiz ve Irak’la olan dostane bağların daha güçlenmesine katkı sunacağına inanıyoruz. Türkiye’nin en batısında yer alan, ülkemizin dünyaya açılan en önemli merkezlerinden olan İzmir’imizin de ekonomik anlamda Irak’ta daha güçlü atılımlar yapmasını sağlayacağına da inanıyoruz.

Başta İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere zirve hazırlıkları kapsamında bizlerden görüşlerini ve vakitlerini esirgemeyen tüm kurum ve kişilere teşekkür ederiz. İzmir Ticaret Odası başta olmak üzere kent ekonomisinin nabzı olan kurumların da zirveye güçlü bir destek ve katılım sağlayacağına da inanıyoruz” görüşünü aktardı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kılıç, çeşitli nedenlerle Irak’la olan ticari ilişkilerin yer yer gerileme gösterse de Irak’ın Türkiye için çok önemli bir pazar olduğunun altını çizerek, “Irak, 40 milyon nüfusu olan bir yer. Biz bu pazarı İran’a, Çin’e kaptırmamamız lazım. Bu nedenle yapılacak zirveyi ve ardından gelecek çalışmaları önemsiyoruz” ifadesine yer verdi.

Elimizi taşın altına koymalıyız

TISİAD İcra Kurulu Başkanı Ferhan Ademhan da, Türkiye’nin zor koşullardan geçtiğini belirterek, “Ekonomiye katkı sağlayacak hamleleri hepimiz desteklemeliyiz. İzmir’imizi ileri taşımak için bu zirve bir fırsat. Özellikle sanayi ve tarım ürünlerinin ihracatı için 22 Haziran’da yapılacak buluşma önemli imkanlar sunacak. İzmir’i yönetenlerin de, meslek odalarının da bu çalışmaya katkı koyacağına inanıyoruz” mesajını verdi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159