İş yok, arabalar yatıyor, ‘yeni belge alın’ deniliyor

banner113

Turizm Taşımacıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, “ Hepimiz 2020’ye büyük umutlarla girdik. Heyecanımız, beklentimiz çok yüksekti ,ancak Koronavirüs ile birlikte Mart ayından beri araçlarımız yatıyor. İşin olmadığı bu ortamda bize Güvenli Turizm Sertifikası Programı adı altında gelin yeni belgenizi alın deniliyor. Her tarafımız belge oldu, “sigorta maliyetimizi düşürün, motorlu taşıtlar vergisinin Temmuz taksidini almayın” dedik. Buna bir cevap alamadık. Noldu..Yeni bir belgemiz daha oldu ” dedi.

banner114
GÜNDEM 09.07.2020, 15:46 10.07.2020, 16:16 Taşıma Dünyası
İş yok, arabalar yatıyor, ‘yeni belge alın’ deniliyor

Turizm taşımacıları çok zor günler geçiriyor. Koronavirüs sürecinin en çok olumsuz etkilediği sektör turizm. Bu alanda faaliyet gösteren taşımacılarda ayakta kalmak için mücadele ederken yeni belge alımına yönelik kurallarda getiriliyor.

TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, turizm taşımacılarının Koronavirüs nedeniyle ağır ekonomik kayıp yaşadığını belirterek, “Mart ayından bu yana turizm taşımacısının işi yok, bütün arabalar yatıyor. Kruvaziyer turizmine yönelik açıklamaları da görüyoruz. 2021 Mart ayı işaret ediliyor. Ama bu iş yokluğunda turizm taşımacılarına yönelik Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı adı altında yeni bir belge alma süreci başlatıldı. İş yok, arabalar yatıyor ama biz yine belge peşindeyiz. Her tarafımız belge oldu. Daha önce ISO 2001 belgesi çıkarttılar. Bu belgeyi alma zorunluluğu getirdiler. Bugün bir anlamı yok bu belgelerin. Herkes dünya para verdi bu belgeyi almaya. Ne lüzum var bu belgeye. Biz Ulaştırma Bakanlığı’nın bize verdiği D2 belgesinin sorunlarını çözemedik. Hala bize “yol belgesi almak zorundasınız” deniliyor. Buna bile bir çözüm bulamamışken, şimdi de Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı adı altında belge alınması isteniyor. Zaten Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı rehberde dikkat edilmesi gereken tüm kurallar yazıyor. Bunun üstüne niye yeni belge isteniyor” dedi.




Kültür ve Turizm Bakanı ve meslek örgütlerine sesleniyorum


“Turizm taşımacısı hiç olmadığı kadar zor durumda” açıklaması yapan Mehmet Öksüz, “Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Ersoy’a, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu’na ve meslek örgütlerimize sesleniyorum; turizm taşımacısının hayatını kolaylaştıracak tedbirler, nefes almasını sağlayacak ekonomik teşvikler sunma çabası, çalışması içinde olmanız gerekirken siz yine bir belgelendirme süreci başlatıyorsunuz. Şu an hiç kazanmayan taşımacıdan 200 TL ücret isteniyor. Yarın turizm sezonu açıldığında siz taşımacı bulamayacağınızın farkında mısınız. Biz iş yokluğundan kaliteli personelimizi kaybediyoruz. Başka alanlarda kendilerine yaşam şansı arıyorlar. Bırakın yeni belgeleri de turizm taşımacısına nefes aldıracak adımları atın” dedi.

Sigorta da, vergide indirim yok, yeni belge var

“Bizim taşımacının üstündeki maliyetleri azaltmamız gerekirken yeni maliyet kalemleri oluşturuyoruz. Üstelik birde bizim meslek örgütlerimiz de bu işin içinde olmak için çaba gösteriyor” diyen Mehmet Öksüz, “Koronavirüs sürecinde kamuya seslendik, “sigorta maliyetimizi düşürün, motorlu taşıtlar vergisinin Temmuz taksidini almayın” dedik. Buna bir cevap alamadık. Noldu..Yeni bir belgemiz daha oldu. Bakın tekrar söylüyorum; Turizmcinin işe ihtiyacı var, desteklenmeye ihtiyacı var. Onun sırtına yüklenecek yeni maliyet kalemi ve belgelendirmeye ihtiyacı yok. Meslek örgütümüze de sesleniyorum; Kendi kendimizi batırmayalım. İş yok, yine belge var. Kimse şoförlerinin aylığını ödeyemiyor” dedi.


 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159