banner69

Mehmet Selim Kara'yı binlerce kişi uğurladı

banner113

Has Turizm'in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı, Kore gazisi, TBMM Üstün Hizmet Madalyası sahibi Mehmet Selim Kara'nın cenazesi, askeri törenle Hatay Samandağı’nda toprağa verildi.

banner114
VEFAT 07.12.2015, 13:50 24.03.2023, 14:10 Taşıma Dünyası
Mehmet Selim Kara'yı binlerce kişi uğurladı
ERKAN YILMAZ - CANER ÖZKAN / SAMANDAĞI - HATAY

Karayolu yolcu taşımacılığı sektörü, değerli duayenlerini kaybetmenin acısını yaşıyor. Has Turizm Seyahat AŞ’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı, Has Otomotiv Yatırım ve Pazarlama AŞ, Has Otomotiv Ticaret AŞ ve Hatay Has Otomotiv Ticaret AŞ Onursal Başkanı Mehmet Selim Kara 1 Aralık Salı günü yaşamını kaybetti. 8 çocuk babası Merhum Selim Kara için memleketi Samandağ ilçesinde askeri bir cenaze töreni düzenlendi. 

Törene; Hatay Vali Yardımcısı Volkan Köksal, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız, İl Jandarma Garnizon Komutanı Kurmay Albay Erdem Özcan, Merkez Jandarma Komutanı Albay Kadir Ayhan, İl Jandarma Komutanı Mesut Maden, Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik, Samandağ İlçe Garnizon Komutanı Emrah Nergiz, Emniyet Müdürü Namık Ayran, Arsuz Emniyet Müdürü
Halil Karabacak, Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Fuat Çay ve 24. dönem milletvekili Refik Eryılmaz da katıldı.

Mehmet Selim Kara’nın evinin önünde toplanan karayolu yolcu taşımacılığı sektör mensupları, Mercedes-Benz Türk AŞ yönetimi ve bayi sahipleri aileye taziyelerini ilettiler. Mehmet Selim Kara’nın oğulları Züher, Latif, Reşat Nezih ve Ayhan Kara taziyeleri kabul etti. Mediha Kara, eşinin tabutu üzerinde gözyaşı döktü.

86 yaşındaki Kore Gazisi Mehmet Selim Kara’yı son yolculuğuna uğurlayanlar arasında yine bir Kore Gazisi ile muharip gaziler de vardı.  Mehmet Selim Kara evinden son yolculuğuna askeri törenle çıktı. Bando eşliğinde askerlerin omzuna aldığı naaş, cenaze arabasına konularak Merkez Ebul Futuh Camii’ne götürüldü. Bu yolculukta Merhum Mehmet Selim Kara’yı Samandağlı hemşehrileri de yalnız bırakmadı. Binlerce Samandağlı cenaze aracının geçişini hüzünle izledi. Mehmet Selim Kara'nın cenazesi, öğle namazının ardından Yeni Mahalle Asri Mezarlığı'na omuzlar üzerinde götürüldü. Merhum Selim Kara dualar eşliğinde toprağa verildi. Aile mezarlıkta da taziyeleri kabul etti. ■  
 
Mehmet Selim Kara:
 
1 Aralık 2015 günü kaybettiğimiz, yolcu taşımacılığı sektörünün uluslararası duayeni Mehmet Selim Kara, yaşamını şu sözlerle özetlemişti: 

“15 yaşında at arabası ile başladım bu işe. Onun için otobüslerimizin üzerinde at arabası vardır. 1950 yılında Kore görevinden döndükten sonra bir otobüs aldım. 12 yıl otobüsün üzerinde, gece gündüz işimin başından ayrılmadım. Belki 5-6 defa eşimle sinemaya gitmişizdir. Kore’de savaş zamanı, cephelerin arkalarında eğitime ne kadar önem verdiklerini gördüm. Bu beni çok etkiledi. Çocuklarımı okuttum. Bugün artı 40 derece ile eksi 40 derecede Afrika’dan Sibirya’ya kadar bir bölgede çalışıyorlar. Ben temel attım oğullarım yapıyor. Bu ödülde mutluluğumuzu paylaşmak için buralara gelen ülkemizin kamu kuruluş ve iş dünyası temsilcilerine teşekkür ediyorum.”


Kore Gazisi

İsmail ve Mehmet Selim Kara kardeşler, taşocağı işletmeciliğinde at arabası ile taş taşıyorlarken M. Selim Kara, askere gider. Kore Gazisi olarak döndükten sonra, Adana’dan, o zamanlarda alınması çok zor olan ehliyetini alır. Sınavı o kadar önemsemiştir ki, uzun yıllar sorulan soruları bile hatırlar, bilir. Bu dönemde, kamyondan bozma otobüsle Adana-Mersin hattında yolcu taşımacılığı yapmaya başlar. 

Altın At Arabası Ödülü

Rusya’da ulaştırma sektörünün Oscar’ı sayılan ‘Zolotaya Kolesnitsa’ Altın At Arabası ödülünü Has Turizm’in kurucusu olan babası Selim Kara ile birlikte Has Tur Başkanı Ayhan Kara, Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent’in elinden aldı. Mehmet Selim Kara’nın kurucusu olduğu Has Turizm’in Rusya’da hizmet veren şirketi olan Has Tur, ‘Zolotaya Kolesnitsa’ ödülünü üç kez kazandı. 
Rus Parlamentosu, Ulaştırma Bakanlığı, Parlamento’nun Alt Kanadı Duma’nın Komünikasyon, Enerji Konseyi ve Moskova Valiliği’nin iştirakiyle havada, karada ve denizde ulaştırma sektörünün alt dallarında detaya inerek en iyi ulaştırma firmalarını seçerek ödüllendirdiklerini söyleyen Ödül Komisyonu Başkanı Valeriy Yazev “Rus ulaştırma hizmetlerinin iyi yapılmasının ülkenin geleceği için çok önemli olduğunu” söyledi. 

TBMM’den gelen büyük onur

TBMM Üstün Hizmet Ödülleri, valilikler veya milletvekilleri tarafından aday gösterilenler arasından Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda TBMM Başkanlık Divanı'nda uygun görülenlere veriliyor. TBMM Üstün Hizmet Ödülü’nü 2008 yılında Has Turizm adına Mehmet Selim Kara hak etti. TBMM Meclis Başkanı Köksal Toptan, ödülü verirken, “karşılıksız yardım yapan, kişisel hiçbir çıkar düşünmeden sadece destek olmayı ve ülkesinin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasına katkı sağlamayı kendisine ilke edinen insanları takdir ve şükranla karşıladıklarını”  belirterek toplum yararına yapılan tüm çalışmaları ödüllendirmekten gurur duyduklarını söyledi.

Eğitime hizmet

Mehmet Selim Kara, kardeşi İsmail Kara, hayata gözlerini yumduğunda, aile iki kardeşin birlikteliğini ölümsüzleştirmek için bir okul yaptırmaya karar verdi… Samandağ ilçesinde İsmail - Mehmet Selim Kara adlı bir kız meslek lisesi eğitime kazandırıldı... ■









 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159