Şimdi Görev Bakanlıkta

banner113

Havalimanlarındaki karayolu taşımacılarını belirleme yetkisini havalimanı işletmecisine devrinin yürütmesi durduruldu.

banner114
GÜNDEM 30.04.2018, 09:04 30.04.2018, 12:11 Taşıma Dünyası
Şimdi Görev Bakanlıkta
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Havalimanları Yer Hizmetleri Yönetmeliğinde (SHY-22) yapılan değişiklik 17 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlandı.

Yapılan değişiklik 

Havalimanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği (SHY-22) kapsamında yapılan değişiklik ile şehir terminali ve/veya terminalleri ile havalimanı arasında ve/veya havalimanlarından çevre illere ve ilçelere yapılacak olan düzenli yolcu taşıma işletmeciliğinin, karayolu taşımacılığı ve ilgili tüm mevzuata uyulması koşulu ile taleplere göre yönetmelik esasları çerçevesinde havalimanı işletmecisine verildiği bildirildi. 

Yapılan değişikliğin ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Şirketi BURULAŞ, Bursa Otogarından Sabiha Gökçen Havalimanına seferlerini 10 Ağustos 2017 tarihi itibariyle başlatmıştı. Yönetmelikte yapılan bu değişikliğe otobüsçüler büyük tepki göstermişti. 

Taşıma Dünyası gündeme getirdi
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Yer Hizmetleri Yönetmeliğinde yaptığı değişikliğe sektörün itirazları ve uygulamanın yanlışlığı birçok kez Taşıma Dünyası Gazetesi tarafından dile getirildi. 

Yer Hizmetleri Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe yönelik aralarında TOF-TOFED, Günaydın Turizm’in de bulunduğu 8 kuruluş dava açmıştı. Bu davalar arasında TOF, TOFED ve Günaydın Turizm’in açtığı davalara yönelik Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Bu yetki devredilemez
Danıştay 15’inci Dairenin aldığı karar şöyle: Mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, büyükşehir belediyesi ve belediye sınırları dahilinde toplu taşıma ile ilgili hususlarda karar almak ve tasarrufta bulunmak yetkisinin büyükşehir belediyelerine ve belediyelere ait olduğu anlaşılmakla birlikte, sivil havacılık alanında özel bir düzenleme niteliğinde bulunan 'Türk Sivil Havacılık Kanunu'nda havacılığın bir unsuru olarak belirlenen yer hizmetleri hususunda düzenleme yapma yetkisinin UDH Bakanlığına bırakıldığı, bu kapsamda düzenleme yapma yetkisinin kullanılması amacıyla çıkarılan Yönetmelik ile de 'Ulaşım' hizmetinin yer hizmetleri kapsamında olduğu belirtildiğinden; havalimanı ile yerleşim yeri arasındaki taşımacılığın nasıl yürütüleceğini belirleme yetkisinin UDH Bakanlığına ait olduğu anlaşılmaktadır.

Bu durumda; UDH Bakanlığına verilen havalimanı ile yerleşim yeri arasındaki taşımacılık faaliyetinin düzenlenmesine ilişkin yetkinin istisnai nitelikte olduğu, kamu menfaatleri çerçevesinde yürütülmesi gereken iktisadi bir faaliyet olan ulaşım hizmetinin düzenlenmesi konusundaki yetkinin havalimanı işletmecilerine devrini mümkün kılacak yasal düzenleme bulunmadığı görüldüğünden, üst hukuk normlarına uygun olarak düzenlenmediği anlaşılan dava konusu Yönetmelik maddesinde hukuka uyarlık bulunmamakta olup, uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlara neden olacağı da açıktır. Yönetmeliğin 3’üncü maddesi ile değişik Havalimanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği'nin (SHY-22) 11’inci maddesinin 1’inci fıkrasının (c) bendinin yürütmesinin durdurulmasına, bu kararın tebliğini izleyen günden itibaren yedi gün içinde İdari Dava Daireleri Kurulu'na itiraz edilebileceğinin taraflara bildirilmesine, 20/02/2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Mağdur ediliyoruz 
Günaydın Turizm Sahibi Emir Günaydın, Danıştay’a açtıkları davanın üç ay önce sonuçlandığını belirterek, “Bakanlık bu kararı beklemiyordu. Bu karar çıktıktan sonra biz Bakanlığa bir yazı yazdık. Yazımızda, mahkemenin kararını uygulanmasını istedik. Bakanlık bize, mahkemenin sonuçlanmasını bekleyeceklerini söyledi. Ama Bakanlığın, bir an önce yürütmeyi durdurmaya göre harekete geçmesi gerekiyordu. 3 aydır bir çalışma yapılmadı. Yapılan yanlış. Telafisi zor mağduriyetler var. Topu taça atıp zaman kazanmaya çalışıyor. Bir de dava açtığımız için bizi zora sokmaya başladılar. Ceza kesiyorlar. Mevcut verilmiş haklarımızı iptal ediyorlar. Bununla ilgili de hukuk mücadelesi başlattık. 5 yıldır çalıştığımız terminali, hiçbir gerekçe göstermeden yetkisiz olarak ilan ettiler. Başka sorunlar yokmuş gibi mevcut firmaların hatlarını iptal ettirmeye çalışıyor. D2 belgeli ve A1 belgeli firmalar düzenli taşımacılık yapıyorlar. Bakanlık bu firmaların üstüne gitmezken bizim üstümüze geliyor. Üst mahkeme de Bakanlığın itirazını reddetti. Bakanlığın yapılan bu yanlışlığı gidermesi gerekiyor” dedi. 

Haklarımız gasp edildi 
TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, “Biz hak aramak için dava açmak durumunda kaldık. Bizim haklarımız yeni düzenleme ile gasp edildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım şirketi BURULAŞ, otogardan Sabiha Gökçen’e sefer başlatarak şehirlerarası taşımacılık alanına girdi. Bizim mesleğimizi kamu kurumlarının yapması doğru bir şey değil. Bu yüzden davalar açıldı ve davaların bir kısmı sonuçlandı. Ancak şu anda maalesef uygulama yapılmıyor. Biz Ulaştırma Bakanlığının yürütmeyi durdurma kararının gereğini yapmasını bekliyoruz” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159