banner69

UKOME’de temsil sorununa çözüm bulunmalı

banner113

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi seçimleri yapıldı. Mustafa Yıldırım tekrar Sektör Meclisi Başkanlığı’na seçilirken servis, turizm, özel halk otobüsleri ve şehirlerarasına yönelik 4 komisyon kuruldu ve üyeleri de belirlendi. Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, İSTAB Başkanı Turgay Gül, TÖHOB Başkanı Ercan Soydaş, UKOME’de taşımacıların hakkını savunacak bir temsil yapısına kavuşulmasının önemine dikkat çektil

banner114
GÜNDEM 14.02.2020, 16:21 15.02.2020, 17:16 Taşıma Dünyası
UKOME’de temsil sorununa çözüm bulunmalı

13 Şubat Perşembe günü TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda gerçekleşen yılın ilk sektör meclisi toplantısına TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kıran da katıldı.





Kamu görevlileri gündeme göre toplantıya katılacak


2019 yılının son toplantısını Ekim ayının başında yapıldığını belirten Kıran, “Daha sonra sektör meclisinin yeni üyelerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapıldı. Şu an yeni meclis oluştu ve artık 39 üye var. Kanunen 40 üye olması gerekiyor. Mümkün olduğu kadar fazla üye alabilmek için kendi sorumluluk alanımda olan üç meclisle ilgili Yönetim Kurulu’na bir teklif sundum. Daha fazla üye alalım, kamu yöneticilerini meclisin gündemine göre davet edelim. Hem sayıyı azaltmayalım, hem devlet görevlilerini boşuna zaman harcamalarını önleyelim. Sayın Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu kabul etti. Hem Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi, hem Denizcilik Sektör Meclisi hem de Ulaştırma Lojistik Sektör Meclisi’nde bu tip bir uygulama yaptık. Artık gündeme göre kamu görevlilerini davet edeceğiz. 2006 yılından beri sektör meclisleri çalışıyor. Bu dördüncü seçim dönemi oluyor. Bu meclisler 5174 sayılı Kanunun 57 maddeye göre hazırlanan Yönetmeliğe göre çalışma yürütüyorlar. Sektör meclislerinin amacı çözüm üretmek. Gündemi sizler belirleyecek ve sıkıntılarınızı burada dile getireceksiniz. Bir şeyler üretmek isterseniz burası çok etkili bir alan. Meclisin iyi çalışabilmesinin birinci şartı uzlaşı. Uzlaşı sağlanmadığında kamuya bir talebi yaptırmak çok daha zor oluyor. Sektör olarak birlikte durabiliyorsak aldığımız sonuçlar etkin olabiliyor. Bu şekilde ancak sektöre yön verebiliriz. Burada görüşlerimizi de açıkça dile getirelim. Sektör meclislerinden yılda 4 kez toplanması bekleniyor. İhtiyaç olursa meclis başkanı toplayabiliyor. Üst düzeyde katılım önemli. Sonuç almamız açısından daha faydalı oluyor. Şehirlerarası, uluslararası, servis taşımacılığı, turizm, özel halk otobüs taşımacılığı alanında birer komisyon kurup başkan seçilmesini arzu ediyorum. Bu dört kola da zaman ayırmamız ve çalışmamız gerekiyor ” dedi.



Mustafa Yıldırım yeniden seçildi


Tamer Kıran’ın konuşmasının ardından sektör meclisi başkanlığına tek aday olarak giren Mustafa Yıldırım, oy birliği ile tekrar seçildi. Toplantıda konuşan TÜSFED Başkanı Hakan Orduhan, sektör meclisine kuruluşundan itibaren katıldığını belirterek, “Benim için her zaman dip toplam önemlidir. Biz sektör meclisinde kümülatif olarak neler yaptık, hangi sonuçları elde ettik, kaç talep aldık, kaç toplantıya katıldık, hangi performans gösterildi. Bunların her toplantıda sekreterya tarafından gösterilmesini talep ediyorum. 5 konuda dilekçe, proje verdim, hiçbirisinden sonuç alınamadı. Ben bir dahaki sektör meclisi toplantısında yokum. Başarısızım. Eğer sonuç alamıyorsam olmamalıyım burada. Olan arkadaşlar gelmedi. Başkan da kendisini check etsin. Bizde ne kadar destek olduk. Buna bakalım. Ben bunu daha önceki sivil toplum kuruluşlarında yaptım ve sonuç aldım” dedi.
TOFED Başkanı Birol Özcan, bir başkan yardımcısı ve üç komisyon başkanı seçiminin yapılmasının önemine dikkat çekti.



Bu meclis aktif şekilde kullanılmıyor


PUİİS Başkanı İmran Okumuş, üç sektör meclisinde görev aldığını belirterek, “Komisyonlar isim, unvan, teknik ve mevzuat komisyonu olarak tanımlanırsa tüm sektörün paydaşların sorunları görüşülebiliyor. Bu sektör meclisleri çok önemli. Bu meclisi sektör aktif kullanılmıyor. Aktif şekilde kullanılırsa çok daha iyi sonuçlar alınabilir. Şu ana kadar hiçbir şey yapmadık. Diğer görev yaptığımız meclislerde ciddi sonuçlar alınıyor. Bu komisyonlarda sektörün tüm paydaşları birlikte hareket ediyor. Ortak akılla birlikte karar veriyoruz. Biz değil, profesyonel kadroları çalıştırıyoruz. Mutfakta çalışan arkadaşların olması gerekiyor. Bu meclis çalışanlarına erken emeklilik hakkı alabilir. Bu sektörün çalışma sürelerine yönelik Bakanlık’tan izinler alması gerekiyor. Ancak birde sektörün diğer sektörlerde olduğu gibi teşvikleri alması gerekiyor. Alt komisyonların çok iyi çalışması gerekiyor. Meclisin önceliğinin belirlenip, 5 değil 3 konu üzerinde çalışmak gerekiyor. Birincisi bu sektöre teşvik verilmesini sağlamak çok önemli ” dedi.
Daha sonra sektör meclisinde başkan yardımcılığı seçimi yapıldı. Aday olan İmran Okumuş oy birliği ile TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkan Yardımcısı oldu.





Daha sonra komisyonların seçimine geçildi.


Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığı Komisyonu Başkanı da TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin seçildi.
Servis Taşımacılığı Komisyon Başkanı da İSTAB Başkanı Turgay Gül oldu.
Özel Halk otobüsleri Komisyon Başkanı TÖHOB Başkanı Ercan Soydaş olurken, Başkan Yardımcısı İstanbul Özel Halk otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık oldu.  Turizm Yolcu Taşımacılığı Komisyon Başkanlığı’na TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz seçildi.





Yaptığımız işler var, yapamadıklarımız var


Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, yaptığı konuşmada, “Beni yeniden başkanlığa layık gördüğünüz için teşekkür ederim. Geçtiğimiz dönem bir tecrübe süreci oldu. Yaptığımız işler var. Yapamadıklarımız da var. Ama mücadele ve işler bitmez. Bu süreçte Engelli Yasası ile otobüsçünün sırtından kaldırdık. Asansör sistemi ve engelli koltuğunu hallettik. Telif hakkı konusunda 2100 TL para istendi. Bunu da ortadan kaldırdık. Şehirlerarası ve kentiçi noktasında ayrışmaların olması gerekiyor. Kanun ve Yönetmelik güncellemeleri gerekiyor. Yol kullanma kararları noktasında sektör sıkıntı yaşıyor. Üçüncü köprü kullanım zorunluluğu, otogarların yapımı işletimi, otoyol köprü ücretleri yüksekliği, bunlarda çalışma konularımız arasında. Turizm taşımacılığında ciddi sorunlar yaşanıyor. Sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi güzergah izin belgesi isteniyor. İTO’da yaptığımız toplantının ardından Havayolu+Karayolu Kombine Genelgesi yayınlandı. Ama hala araçlar bağlanıyor. Mevzuatlar arasında çelişkiler var. Yanlış yorumlamalarla çok ciddi cezalar kesiliyor. 5 milyon 470 bin TL ceza kesildi. Bizden şehiriçi belge istenmemeli. Bakanlık bunu netleştirecek bir genelge yayınlamalı. Halk otobüsçülüğü tarafında ücretsiz taşıma noktasında çok ciddi sorunlar var. İhtiyaç oranında bir kart verilmesi ve otobüsçü ile vatandaşın karşı karşıya gelmemesi gerekiyor. Şehiriçi ve şehirlerarası tanımının çok iyi belirlenmesi gerekiyor. Bu sorunu çözeceğiz. Her UKOME toplantısında bu soruna çözüm öteleniyor. Kruvaziyer turizmi büyüyecek. Turizm araçlarının parklanma sorunu da devam ediyor. Şu anda Kazlıçeşme’de turizm taşımacılarına verilen yeri belediye almak istiyor. Biz belediyeden turizm araçlarına parklanmanın sağlanabileceği bir alan istiyoruz. Araç yaşları konusunda sıkıntı var. Toplu Ulaşım Yönetmeliği ile birçok sorun çözülebilir. Plaka tahdidinde yaşanan sorunlar var. rehber yaşı ve eğitim sorunu, Kademeli saat ve parklanma sorunu var yine servisçinin. Bir mevzuat komisyonun kurulması da büyük önem taşıyor. UKOME konusunda temsil sorununu çözmek için çok uğraşıyoruz. TŞOF hiçbir şekilde bizi temsil edemez ” dedi.




UKOME’de biz mutlaka olmalıyız


İSTAB Başkanı Turgay Gül’de, toplantıda UKOME’de temsil konusunun yıllardır çözülemediğine dikkat çekti: Yıllardır İTO tarafını devreye sokuyoruz. TOBB’u devreye sokmaya çalışıyoruz. İlerleme yok. Geçtiğimiz UKOME Toplantısına katıldım. Halk otobüsçülerini temsil eden kişi otobüsçülerin alacağı zamma karşı çıktı. Halk otobüsçülerde doğal olarak tepki gösterdi. Bunun kısa vadede çözülmesi gerekiyor. UKOME’de taksiciler ve minibüsçüler egemen. Bizi temsil edecek birinin UKOME’de olması gerekiyor. Sektör temsilcileri bizzat bu toplantıya gelmeli. Orada 20 taksici odası, 15 minibüsçü odası geliyor. Turizmciler sadece onları ilgilendiren kararlar alınırken oraya geliyor. Ama onlar olmadan çok önemli kararlarda alınabiliyor. Biz UKOME’de mutlaka olmalıyız”



2 milyona yakın kişiyi ücretsiz taşıyoruz 


TÖHOB Başkanı Ercan Soydaş da toplantıda bir konuşma yaptı: Belediyeler Kanunu’nda Torba Yasa ile UKOME’nin fiziki yapısında değişikliğe gidilecek. Ama çok da büyük umutlara kapılmamak gerekiyor. Kamu oradaki gücünü başkalarına vermek istemez. TŞOF temsilcisi UKOME’ye katılabiliyor. Taksiciler Odası Başkanı Sayın Eyüp Aksu’nun tavrı şık olmamıştır. Temsil kabiliyetimiz yok. Halk otobüsçüler olarak 5 farklı statüde çalışıyoruz. 17 kalemden, 25 kaleme kadar çıkan ücretsiz taşıma var. Türkiye’de 22 bin halk otobüsü günlük 7 milyon 800 bin yolcu taşır. Bunun 2 milyona yakını ücretsiz taşınır. Aile Bakanlığı tarafından İstanbul ve Ankara’da aylık olarak 1300 TL ödeme yapılır. Diğer büyükşehirlerde 1000, diğer illerde bu rakam 800 liradır. Bu ödenen para bir halk otobüsçünün 1.5 günlük taşıdığı yolcunun bedelini karşılıyor. Engelli konusunda yüzde 40 alıp ücretsiz seyahat hakkı alınabiliyor. Bu meclisin katkısıyla sorunların çözülebileceğini inanıyoruz. Halk otobüsçünün en büyük sorunu tamamen belediyelerin insafında kalmamız. Her belediye kendine göre karar alabiliyor. Temel anlamda bir kanuni altyapının hazırlanması noktasında desteğini istiyoruz” dedi.



Gündemdeki konuların görüşülmesinden sonra yapılan seçimde, Sektör meclisi yeni dönem Başkanı mevcut Başkan Mustafa Yıldırım tekrar seçilirken komisyon başkanları da seçildi. TOBB Sektör Başkanı Mustafa Yıldırım, destekler için teşekkürlerini sunarak daha aktif bir çalışma programı uygulayacaklarını belirtti. TOBB Sektör meclisinde bir akademik, birde hukukçu olmak üzere 2 tane danışman ile çalışılacağı kararı çıktı.
 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159