Yabancı araçların kaçak geçişleri sona eriyor

banner113

Uluslararası nakliyecilerin uzun süredir şikayet ettikleri yabancı plakalı araçlardan köprü ve otoyol ücretlerinin tahsilatına yönelik düzenleme yapıldı.

banner114
GÜNDEM 17.02.2017, 15:24 22.02.2017, 15:26 Taşıma Dünyası
Yabancı araçların kaçak geçişleri sona eriyor
17 Şubat 2017 tarih ve 29982 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Ücretli Karayollarında Yabancı Plakalı Araçlara Ait Geçiş Ücretleri ve İdari Para Cezalarının Tahsiline İlişkin Yönetmelik” ile uzun yıllardır ülkemiz yol ve köprülerini kaçak şekilde ücret ödemeksizin kullanan yabancı araçların usulsüz geçişleri sona eriyor.
 
Söz konusu Yönetmelik ile;
 
• Sürücüsünün Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçlara uygulanacak idari para cezaları ile geçiş ücretleri tebligat şartı aranmaksızın sürücüsü bilgilendirilmek suretiyle tahsil edilecek.

• Otoyol ücret toplama istasyonlarında geçiş ücretini ödemeden geçiş yapan yabancı plakalı araçların geçiş ücreti ve/veya buna bağlı idari para cezaları tahsilatının öncelikli olarak ülke içindeki yol kenarı denetim istasyonlarında gerçekleştirilecek.

Yol Kenarı Denetim İstasyonunda ödeme ve ceza tahsilatı gerçekleştirilemeyen ve ülkeyi terk etmek üzere sınır kapılarına gelen yabancı plakalı araçların geçiş ücreti ve/veya buna bağlı idari para cezalarının bulunup bulunmadığı hususu Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca kontrol edilecek, borç görünmesi halinde tahsilat gerçekleşmeden araçların ülkeyi terkine Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca izin verilmeyecek.

Gümrük giriş sahasında, OGS/HGS aboneliği sırasında yabancı plakalı aracın ödenmemiş geçiş ücreti ile idari para cezası borçları var ise PTT A.Ş. veya ilgili bankalar aracılığıyla tahsilat yapılabilecek.

• Yabancı plakalı araçların yapmış olduğu ödemesiz geçişlere ait bilgiler Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından aracın ülkeyi terkine izin vermemek üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığına iletilecek. Ücret toplama sistemlerine ait verilerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığına plaka bazında iletilmesine yönelik gerekli alt yapı ve düzenleme KGM tarafından yapılacak.

• Ücret toplama sistemine dahil olmaksızın veya ücret toplama sisteminde yeterli bakiye olmadığı için ihlalli geçiş yapan yabancı plakalı araçların geçiş ücreti, idari para cezası uygulanmış ise ceza tutarı, araç plakası, ihlalin yapıldığı il/ilçe, araç sahibine ait ad/soyad ve idari para cezalarına ilişkin tutanak bilgileri ile birlikte ihlalin yapıldığı tarihi takip eden 15 inci günün sonunda, Gelir İdaresi Başkanlığına elektronik ortamda aktarılır. Geçiş ücreti ve idari para cezalarına ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan tahsilat bilgisi KGM ile paylaşılacak, akabinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yapılacak bildirim ile söz konusu cezaların tahsilatı gerçekleştirilecek.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159