Yönetilen ve denetlenebilen taşımacılık çalıştayı yapıldı

banner113

UDHB Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Saim İlçioğlu: “Yeni Yönetmelik kimseye ayrıcalık tanımadan yük ve yolcu taşımacılık alanında genel prensipleri ortaya koyuyor. Hiçbir kimseye federasyona, kuruma, derneğe, sektöre ayrıcılık tanımadan taşımacılıkla ilgili Yönetmeliği daha serbest hale ve anlaşılır hale getirelim, önünde engeller varsa kaldıralım istedik. Etkin bir denetim ve iyi bir yönetimle piyasanın önünü açmaya yönelik bir çalışma hazırladık. Artık çalışmalarımızın sonuna doğru geliyoruz.”

banner114
GÜNDEM 22.05.2017, 09:31 22.05.2017, 09:47 Taşıma Dünyası
Yönetilen ve denetlenebilen taşımacılık çalıştayı yapıldı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi, Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı’nı değerlendirdiler. 17 Mayıs Çarşamba günü Ankara’da TOBB Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Saim İlçioğlu, Yolcu Taşımacılığı Daire Başkanı Mahmut Gürses ile sektör temsilcileri katıldı.  

Kimseye ayrıcalık tanımıyoruz 

Genel Müdür Saim İlçioğlu, taşımacılık alanındaki tüm tarafların Karayolu Taşıma Yönetmelik değişikliğine yönelik görüşlerini topladıklarını, yazılı görüşler aldıklarını, çalıştay yaptıklarını belirterek, “Yetki belgesi sayısının fazlalığının çok büyük bir kargaşa getirdiğini gördük ve Yönetmelik değişikliğini gündeme getirdik. 53 belgenin yönetilebilir ve denetlenebilirliği imkanı ortadan kalkmış. Yük ve yolcu taşımacılık alanında genel prensipleri, kimseye ayrıcalık tanımadan ortaya koymak istedik. Hiç kimseye, federasyona, kuruma, derneğe, sektöre ayrıcılık tanımadan taşımacılıkla ilgili Yönetmeliği daha serbest hale ve anlaşılır hale getirelim, önünde engeller varsa kaldıralım istedik. Bu arada fiziki ve elektronik alanda etkin bir denetim sistemi kuralım ve belgesiz ve taşımacılığı ortadan kaldıralım diye düşüncemiz oluştu. Bu konuda çalışmamızı yoğunlaştırdık. Etkin bir denetim ve iyi bir yönetimle piyasanın önünü açmaya yönelik bir çalışma hazırladık. Yönetmelik Taslağı’nı internet sitemize koyduk.  Eksik kalan tarafları en doğru şekilde çözmek için çalışmalarımızı hızlandırdık, artık sonuna geliyoruz. Hiçbir hak kaybına yol açmadan Taşıma Yönetmeliği’nde bir sadeleştirme yapabiliyor muyuz, ona bakıyoruz. Taşıma Kanunu’nda düzeltilmesi gereken hususlar da var. Bununla ilgili de çalışmalar yapılıp Bakanlığın teklifi olarak Meclise sunulacak.  Biz yönetilemez olan bu sektörü toparlayalım istiyoruz. Soru işareti olan yerlerde bizi anlayışla karşılayın. Yapılacak değerlendirmelerle bunları da gidermeye çalışacağız. Sektör temsilcileri ile tekrar bir araya geleceğiz” dedi. 

Cezalar yeniden değerlendirilecek 

Yolcu Taşımacılığı Daire Başkanı Mahmut Gürses, Taşıma Yönetmeliği Taslağı’nda yer alan cezalara yönelik değerlendirmelerin yapılacağını belirterek, “Taşıt Kartının 100 liradan 500 liraya çıkarılması ve 20 uyarı cezası ile ilgili değerlendirme yeniden yapılacak. Ancak sektörde 52 bin taşıt hareketliliği var. Biz bu hareketliliğin de daha sistemli bir yapıya gelmesini istiyoruz. Taslak’ta elektronik ortamda bilet satışına yönelik bir düzenleme de yer alıyor. Y belgesi D belgesi ile birleştirilerek kapsam dışına atılmış değil. Sadece belgeyi valilikler verecek. Kuralları yine bizde” dedi.

Görüşler iletildi 

Toplantıda yük ve yolcu taşımacıları Taşıma Yönetmeliği Taslağı’nda yer alan maddelere yönelik görüşlerini ifade ettiler. İfade edilen görüşler arasında belgelerin birleşmesi, yetki belgesi alma koşulları, cezalar, özmal kiralık yapısı öne çıktı. ■




Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159