banner69

Yüzde 50 kapasite kaosuna son verilmeli

banner113

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, son yayınlanan genelge ile yüzde 50 kapasite şartının tam kapanmanın bitiş tarihinden bir gün önce getirilmesinin seyahatlerde tam bir kaos yarattığını belirterek, “Şu anda firmalar ne yapacağını bilmiyor, yolcuya ne diyeceğini bilmiyor. Yolcu şaşkın, sektör mensupları da şaşkın. Yolcular otogarlara seyahatlerini yapabilmek için geliyor. Tam kapasiteye göre hareket eden firmalar yüzde 50 şartına göre bilet fiyatlarını oluşturup satmadı. Yüzde 50 kapasite ile çıkılan her sefer zarar. Ayrıca ek otobüs koyma imkanı da yok şu anda. Bir an önce İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı bu kaosa son verecek adımı atmalı. En azından bir hafta otobüslere tam kapasite çalışma izni verilmeli” dedi.

banner114
GÜNDEM 17.05.2021, 10:31 17.05.2021, 10:35 Erkan YILMAZ
Yüzde 50 kapasite kaosuna son verilmeli

16 Mayıs 2021 pazar günü yayınlanan son genelge ile şehirlerarası seyahatler uçak hariç yüzde 50 kapasite şartı getirildi. Tam kapanmanın başladığı 29 Nisan öncesinde tatil noktalarına, memleketlerine akın eden vatandaşlar dönüşte sorun yaşamamak için çok önceden 17 Mayıs ve sonrası günlere biletlerini aldı. Ancak yüzde 50 kapasite kuralı getirilince tam kapasite şeklinde bilet satılınca nasıl bir uygulama yapılacağı da belirsiz hale geldi. 

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, “Sektör şu anda yüzde 50 kapasite kaosu yaşıyor. Pazar gününden itibaren birçok kez yetkililerle konuştuk. İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ile de görüştük. Bu durumun hem yolcular hem de sektör mensupları için bir kaos oluşturacağını aktardık. Sayın Soylu, yardımcı olacağını söyledi. Ancak şu an için iki günlük süreyle aile bireylerinin yan yana oturtulması konusunda bir müsaade var. İstanbul Otogarı’ndan tam kapasite ile çıkış yapan otobüslere polis tutanak tutuyor. Bu tutanaklara göre kesilen cezalar ne kadar adaletli olacak? Bazı otogarlarda da polisin izin vermediği ifade ediliyor. Yolcuya kim aktarıyor, nasıl aktarıyor. Yolcuların bu durumu kabullenmesi nasıl mümkün olacak? Niye yolcu veya sektör mensubu bu duruma düşürülüyor anlamak mümkün değil. Çünkü tam kapanma süreci başladığında 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü son tarih olarak verilmişti. Herkes bu tarih sonrasına kendini hazırladı. Otobüs firmaları seferlerini, yolcular bu tarih sonrasında dönüş hazırlıklarını yaptı. Seferler de bilet fiyatları da tam kapasiteye göre oluşturuldu. Yüzde 50 kapasite ile çıkılan her sefer bırakın kar etmeyi, maliyeti karşılamayacak zaten ekonomik darboğaz içinde olan sektör bu maliyetleri kaldıramaz. Hiçbir firma ek sefer koyarak yolcu taşıyamaz. Son çıkan genelge gerçekten tam bir kaos oluşturdu. Bu kaosa son verecek olan yine yetkililer. Biz bir an önce ek bir düzenleme yapılarak en azından mümkünse otobüslere bir hafta sürecinde tam kapasite izni verilmesini talep ediyoruz. Bu seferde uçak tam kapasite çalışabilirken sektörümüz yüzde 50 kapasite şartı ile uğraşıyor. Bu çok adil bir uygulama değil. Tekrar Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya, Ulaştırma Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu’na, Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’ya sesleniyoruz; lütfen bu kaosa son verecek adımları bir an önce atın” dedi. 

    

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159