15.11.2022, 16:59

Gündemde ne var?

Karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörü, ülkemiz ekonomisinin can damarı olduğu için Türkiye’nin gündemiyle sektörün gündemi pek farklı değildir diye düşünebiliriz. Haklısınız, pahalılık, dışa bağımlı olunduğu için dövizin her yükselişinde (düşüşünü pek görmediğimiz için düşmesini göz ardı ediyoruz) hayatın her alanında, her anında fiyatlar yükseliyor. Bununla birlikte alım gücü düştüğü için vatandaşın bırakın bir yerden bir yere gidip gelmesini, evine ekmek almaya bile mecali kalmıyor. 

Gündelik gazetelerde okuyor, televizyon ekranlarında izliyor, radyolardan dinliyorsunuz: Pahalılıktan yakınıyor herkes. Doğal olarak bu pahalılık otobüsçünün yaşamına da yansıyor. Yolcu azlığı, otoyol ve köprü geçişleriyle otogar çıkışlarına akaryakıt fiyatlarının dehşetengiz artması, yedek parçaların ve sarf malzemelerinin de el yakacak kadar çok pahalı olması doğaldır ki otobüsçünün canını yakıyor.

Mahalledeki bakkalın, büroda çalışan birinin, evde yemek yapıp çocuk bakan kadının da sorunu bu… Siyasetin çözüm bulabilmesi de seçim öncesinde pek mümkün görülmüyor. Kaldı ki, iktidar ve muhalefet birbirlerine saldırmaktan halkın sorununa eğilemiyorlar bile. Peki, otobüsçünün sektörel bir sorunu yok mu! Var! Son günlerde birbiri ardına yaşanan ölümlü kazalar bir sorun değil mi? Gün geçmiyor, bir otobüsün karıştığı bir kazanın haberiyle karşılaşıyoruz, hatta bazen iki…

Neden? Nedeni üzerine kafa yoran var mı? O da var. Dile kolay geliyor; “nitelikli kaptan şoför kalmadı sektörde” diyor herkes. Her şehirde bir derneği olan, ülke çapında iki, hatta üç federatif yapıda örgütlenen ve yöneticilerinin hepsinin belli bir siyasi ve ekonomik gücü olduğunu da unutmaksızın, otobüsçü neden bu sorununu gündeme taşımıyor, taşıyamıyor?

Pahalılık nedeniyle gelmeyen yolcu, güvenirliğini yitiren otobüslere de gelmeyince ne olacak? Nasıl çağıracaksınız yolcuyu? Reklam yapmanın gerekliliğini bilmediğiniz için, eskiden beri yapılageldiği gibi fiyat kıracak ve yine zarar edecek, yine ağlayacaksınız, değil mi? 

Sektörün gündeminin birinci maddesi nitelikle kaptan şoför yetiştirecek bir eğitim sistemini, çıraklık ve/veya işletim kurumlarını oluşturmak olmalıdır. Doğrudan sizi etkilemiyor gibi gözükse de, bu sorun sektörün geleceğini belirleyecek en önemli sorundur ve acilen çözümünün sağlanması gerekir. Evet, eskiden muavinlik vardı ve yamaklıktan gelen gençler ocaktan yetişiyor ve direksiyona geçmek için ustasından el alıyordu. Ne geldi yerine, söyleyebilir misiniz? Ölümlü kazalar geldi, üzülmemek elde mi? ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159