26.02.2020, 15:59

İki bakanlık arasındaki farklı uygulama

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi seçimlerini gerçekleştirdik. Var olan ufak tefek sıkıntıları da önümüzdeki hafta içinde çözeceğiz. 3 başkan yardımcımız vardı. Teke düşürüldü. Bunu acilen ikiye çıkarmamız gerekiyor. Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Mahmut Gürses ile İTO’da yaptığımız çalıştayın ardından Havayolu+Karayolu Kombine Taşımacılığı Genelgesi yayınlandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yayınladığı aynı hükümetin içerisinde yer alan İçişleri Bakanlığı uygulamıyor ve taşımacılara ceza kesiyor. 

Taksi cumhuriyeti değil 
Türkiye muz cumhuriyeti değil, taksi cumhuriyeti hiç değil. Resmen taksicilere esir düşmüş siyasi anlayışın eşiğindeyiz. Evet, taksicilerin hakları yenmesin, korsan taksi önlensin. Ama Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği’ne göre alınmış D1 ve D2 belgeleri ne işe yarıyor? Ben buradan İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’ya bir çağrıda bulunuyorum: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aynı zihniyetle taksicilere imtiyaz sağlamak için 9+1 taşıtlara güzergah izin belgesi vermemesi ve bu araçlara 5 bin TL ceza kesilmesi, araçların da 60 gün bağlanması haksız ve adaletsiz bir uygulamadır. Aynı hükümetin içerisinde yer alan bir Bakanlığın diğer Bakanlığa göre tezat bir uygulama yapması sektör mensuplarını mağdur ediyor. İki bakanlık arasında bir koordinasyon kurulması gerekiyor. Çünkü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın verdiği belgeler geçersiz gibi işlem yapılıyor. Böyle olacaksa bu belgeleri iptal etsinler. Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Ersoy ile görüştük. Bu konuda engellerin konulmasının sektöre ve turizme verdiği zararı aktardık. Hükümetin kendi çıkardığı yönetmeliğe ve genelgelere sahip çıkmasını bekliyoruz. 

Havalimanından otobüsle taşıma 
Yine genelge ile birlikte belediyelerin yetkilerinin Bakanlığa devredildiği yönünde yorumlar da yapılıyor. Şartlar belli değil. Dünyanın en önemli havalimanlarında otobüs yolcularını almak için yerler yapılmıştır. Bunun da havalimanlarında uygulanması ve giriş- çıkışların beli bir düzene bağlanması şart. Buralara giren otobüslerin giriş-çıkış tarifelerinin de Bakanlık tarafından belirlenmesi ve havalimanı işletmelerinin insiyatifine bırakılmaması da büyük önem taşıyor. Yoksa tekel oluşturuluyor. Ulaşımda entegrasyonun önünü kesen bir yapıdır. Bunu düzenleyen bir kombine taşımacılık yönetmeliğinin de çıkarılması gerekiyor. Muğla’da MUTTAŞ tekel oluşturmuş durumda. 15 km’lik mesafede 30 liraya yakın ücret alıyor. Yine BURULAŞ’ın yaptığı taşıma da son derece haksız ve adaletsizdir. Bunlar özel sektörün önüne konulan engellerdir. Sektör Meclisi olarak kanun ve yönetmelikler arasında çelişkilerin ortadan kaldırılması için taleplerimizi iletiyoruz. Şehiriçi Toplu Taşıma Yasası’nın çıkarılması büyük önem taşıyor. 

Otobüs kazaları 
Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’ya ayrıca teşekkür de ediyorum. Otobüs kazaların önlenmesinin gündeme alınması yönünde irade koyuyorlar. Valiliklerde ve ilçelerde eş zamanlı toplantılar yapılıyor. İstanbul Valiliği’nde Vali Yardımcımız ile bir toplantı yaptık, raporlar sunuldu. Gerekli önlemlerin alınacağını düşünüyoruz. Trafik kazalarının en önemli sebebi sosyoekonomik çöküntü ve istihdamda yaşanan maliyet problemleridir. Bu kadar ağır sorunları olan sektörün önüne engeller konulmaması gerekiyor. Kentiçi ulaşımda bir otobüs şoförünün maliyeti 18 bin lirayı bulurken, şehirlerarası ve turizm tarafında 5-6 bin liraya ancak ulaşıyor. Daha fazlasını da sektör veremiyor. Kamu tarafı sübvanse edilirken biz yeni maliyetler altında eziliyoruz. Özel halk otobüsçülerine ücretsiz taşıma ile ağır yükler bindiriliyor. 

Otobüslerde canlı hayvan taşınması 
Bir konu da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın şehirlerarası otobüslerde canlı hayvanların taşınmasına yönelik yaptığı bir düzenleme... Bununla ilgili bir çalıştay yapılması ve altının doldurulması gerekiyor. Şartlar ve koşullar belirlenmedi. Bir araçta kaç hayvan taşınabileceği, o araçta bir hayvanla seyahat etmek istemeyenlerin de haklarının korunacağı bir düzenleme yapılması gerekiyor. Aksi takdirde sıkıntı yaşanıyor. Her otobüste canlı hayvan taşınır diye bir kural olmaması ve hayvanıyla beraber seyahat etmek isteyen yolcunun önceden bu bilgiyi de vermesi gibi kurallar getirilebilir. 

İstanbul Otogarı 
Son olarak İstanbul Otogarı ile son görüşmeleri yaptık ve yazıhaneler kısmında tahsis haklarını koruduk. Ancak kiralar son derece yüksek. Dükkanlarla ilgili de aynı talebi ilettik. Ancak Belediyenin kullananları muhatap alma yönünde kararı var. Bu bazı sıkıntılara yol açtı. Herkesin mutlu olacağı bir düzenleme yapmak varken birilerinin kırıldığı bir düzenlemeye hiç gerek yoktu.  Bir an önce bu yanlıştan dönülmesi ve herkesin mutlu olacağı şekilde otogarın çalışması için bir heyet oluşturduk ve bu heyet belediye ile görüşmeye devam ediyor. 
Kazasız ve bol kazançlı haftalar diliyorum… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159