19.02.2021, 18:45

İstanbul Ulaşım Platformu örnek olmalı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce planladığı İstanbul Ulaşım Platformu’nun kuruluşu gerçekleşti. Meslek örgütleri, sivil toplum örgütlerinin katılımıyla kurulan bu platform inanıyorum ki, katılımcı bir anlayışla sorunların çözümüne yardımcı olacaktır. Biz Türkiye Otobüsçüler Konseyi olarak bu platforma katılmayı uygun gördük. 

Platformun ilk toplantısı 11 Şubat 2020 Perşembe günü yapıldı ve TOBB Sektör Meclisi, TOF, TOFED, servisçiler, turizm taşımacıları katıldı. Özel halk otobüsçüleri toplantıda yoktu. Onların da ben komisyonlara alınması önerisinde bulundum. 

Platform büyük bir şans

Sorunların katılımcı bir anlayışla çözülmesi için platform ile taraf olanlara fırsat verilmesini büyük şans olarak görüyorum. Bu modelin Türkiye’de örnek olmasını istiyoruz ve tüm yerel yönetimlerde uygulanmasını bekliyoruz. Kararlar sektörlerin görüşü alınarak uygulamaya konulsun istiyoruz. 

Toplantıda, benim dışımda, TOFED Başkanı Sayın Birol Özcan, TOFED Genel Sekreteri Sayın Mevlüt İlgin talepleri aktardılar. Taleplerimizden biri ücretsiz servislerin belediye üzerinden kurumsal bir şirket tarafından yapılması oldu. Sektörün artık bu yükü taşıyamayacağını ifade ettik. Platform gerçekten bundan sonraki süreçte birçok soruna çözüm arayışında çok ciddi katkılar sağlayacaktır.

Dönüşüm süreci

Mart ayında başlayan pandemi süreci çok şey öğretti. Birçok hizmet sektörü değişime uğradı. Evden çalışma süreci kalıcı hale geliyor. Bu sektörde de artık geleneksel çalışma modelinden zamanın ruhuna uygun çalışma modeline geçilmeli. Sektörün yol haritası ve vizyonunu Türkiye Otobüsçüler Konseyi ile birlikte belirleyeceğiz. Konseyde, şu anda kurucu firmalar yer alıyor daha sonra sektörün tüm paydaşları bulunacak ve katkı sağlayacak. 

Sektör menfaatlerini ön planda tutacak adımları atacağız. Hat esası, sınıflandırma ve haksız rekabet konusunu iyice irdeleyeceğiz. Konsey ile otogar çıkış ücretleri ve işletme modelleri konusunda adımlar atacağız. Sektörde ciddi daralma var. Çok firma kapandı, ulusal firma sayısı arttı. Sektörde ciddi bir kaynak israfı ve verimsizlik var. Öte yandan sektör Ankara merkezli hatlarını yeni tren hatları ile kaybediyor, ama tren taşımacılığı da çok ciddi sübvanse ediliyor. Aynı şekilde THY de zarar ediyor. Bir an önce sübvansiyonlar kaldırılmalı. 

Bu arada iki dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Kadir Topbaş’ın vefat haberi geldi. İstanbul’a büyük hizmetleri var. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159