12.06.2017, 12:41

İstanbul’un ulaşımı Türkiye’nin ulaşımıdır

Haziran’ın sonunda Ramazan Bayramı başlıyor. Bu bayram, öyle gözüküyor ki, umutların bayramı olacak. Büyük bir hareketlilik var. Özellikle bu sene dini bayramların hafta sonuna gelmesi otobüsçülük için bir talihsizlik, ama milli bayramlarımızın hafta içindeki diğer günlerle birleştirilmesi tatilleri uzatıyor. Okulların kapanması ve dengesiz geçen iklim nedeniyle tatil potansiyeli arttı. Bayramın bir hafta öncesinden hareketlenmenin başladığını görüyoruz. 

Haziran’ın ilk günüyle birlikte bir hareketlilik başladı, bunu satışlardan görebiliyoruz. Asıl hareketlilik ayın 20’sinde ciddi bir şekilde başlayacak. Temmuzun 3’üne kadar sürecek. 13 günlük yoğunluk yaşayacağız. Tabii, 13 günlük sürenin ilk günleri gidiş son günleri geliş olarak karşımıza çıkıyor. Bu yoğun hareketlilik Türkiye’ye yarayacak. İnsanlar Ramazan ile yaz tatili arzularını hızlı bir şekilde birleştirecekler. Hava, deniz ve demiryollarında da aynı hareketlilik olacaktır. Bizim öngörümüz, 12 günde otobüslerle 12 milyon yolcu taşınacaktır. 6 milyon da uçaklarla taşınacaktır. Demiryollarındaki potansiyelimiz belli; çok kısa demiryolu hattımız var. Kısa mesafe olan demiryolundaki hareketlilik otobüs ve uçak ile mukayese edilmeyecek kadar küçük kalacaktır. 12 günlük harekette karayollarında yaklaşık 6 milyon liralık ticari hareket olacaktır. Kısa mesafelerde, tatil bölgelerinde Türkiye’nin her yerinde hareketlilik olacaktır. Kısa mesafelerde otobüsçülük daha hareketli olacaktır. 

Maliyetler belirleyici…
Hep söylediğim gibi, tatilin bereketini alıp götüren değerler var. Bunlardan biri tanesi üçüncü köprüdür. Alibeyköy ve Bayrampaşa otogarlarının durumu bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. Yüksek köprü maliyetlerinden dolayı köprünün kullanımında azalma var. Özellikle 3’üncü köprünün kullanımında İzmit, Adapazarı, Yalova ve Bursa otobüsçülüğü Anadolu yakası ile sınırlı kaldı. Bence köprü fiyatlarının bir daha gözden geçirilmesi lazım. Otogardaki çıkışlardan net bir şekilde ortaya çıkmaktadır ki, çıkış sayıları azaldı. Karayolları yetkilileri bunu istatistiklerden mutlaka izlemeli… Üçüncü köprü zorunluluğunun doğru olmadığını görmeleri lazım. Yolcu taşımacılığı sektörü yüksek fiyatlarla beraber daha da müşteri kaybedecektir. 

Keyif için mi geçiyor?
Sadece İstanbul’da yaşayan insanların değil Türkiye halkının şehridir İstanbul. Yüzde 40 indirim yapılınca Osmangazi Köprüsü’nün kullanımı arttı. FSM köprüsünde de aynı şekilde. Bu değerlerin bedelleri sadece o köprüden geçenlerin değildir. Sirkeci’de arabalı vapur kullanan kamyonlara yapılan işlem nedir? İnsanlar keyif için arabalı vapuru tercih etmiyor ki. Saatlerce bekleyip vapurla geçmeyi seçiyorlar, çünkü köprü fiyatları çok yüksek. Akaryakıt ile birlikte sefer başı gidiş gelişte 300 liralık ek bir maliyet çıkıyor. Karayolları yetkililerinin İstanbul’da yaşanan bu sorunları, Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanımıza bildirmeleri lazım. Gündemin yoğun olduğunu kabul ediyoruz ama önemli bir meseledir bu. 

Yolcuya eziyet
Bu durum, İzmit’e ve Sakarya’ya taşıdığımız günübirlik öğrenci yolcularımıza eziyet ediyor. Karayollarının para aldığı bütün birimlerde makul miktarda zam yaparak bunun bedelini çıkarması gerektiğini düşünüyorum. 

Kiralık otobüsler
Arife haftası ve bayramın olduğu hafta çok yoğunluk var. Her iki bayramda da ilave sefer yapmamıza müsaade ettikleri için Ulaştırma Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Turizmde de çok ciddi bir hareketlilik olmadığı için firmalarımız otobüs kiralamaya başladılar. D2’den D1’e yüzde 25 kayma olacaktır. 2000’e yakın otobüs yıl boyunca D2 kullanacaktır. Tarifeli otobüs taşımacılığı bir anda 8 bin 500’den 10 binin üzerine çıkacaktır. İş yapamayan turizm taşımacımıza da bir pazar yaratılmış olacaktır. Ek seferler 2 bin taşıt ile yapılacaktır. 2 milyon yolcu D2’den D1’e kayan araçlarla taşınacaktır. 
Siyaset ve Sayın Başbakanımız iradesini koyup üçüncü köprüyü artık sorun olmasından çıkarması lazım. Alibeyköy otogarında da yüzde 40 civarında otobüs çekilmesinden dolayı bir şaşkınlık var. Uzun bir yol ve çok maliyetli oluşu nedeniyle otobüsler Mahmutbey yolunu kullanmak zorunda kalıyorlar. Tabii, Bayrampaşa’dan binen yolculara haksızlık oluyor. 

Altyapı parçalandı
İstanbul’da ulaştırma altyapımız paramparça oldu. Bir an önce düzeltilmesi lazım. YSS köprüsünden geçmesi gereken araçlarda ciddi bir azalma var. Diğer taraftan YSS köprüsünü kullanmak zorunda olanlar yollarda çok uzun zaman geçirmek zorunda kalıyor. Sürdürülebilir yolcu taşımacılığı için şehirlerarası otobüslerin ikinci köprüyü kullanılmasına müsaade edilmelidir. 

Tüp geçit
Tüp geçit geceleri bomboş, ben çok kullanıyorum. Bu kadar güzel bir tesisin bütçeden finanse edilmesi, fiyatlarının ödenebilecek şekilde düzenlenmesi lazım. İstanbul’da ev ve işyerleri farklı yakada olan insan sayısı çok fazla, ağır bedellerden dolayı insanlar, bu geçişleri kullanamıyorlar. FSM ile YSS arasındaki fiyat artışı kullanım açısından haksız rekabeti ortaya koyuyor. Adeta ticari taşıtlar cezalandırıyorlar. Ben bıkmadan usanmadan yazmaya devam edeceğim. Üçüncü köprü İstanbul’un bir an evvel çözüme kavuşturulması gereken bir derdi oldu. 
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159