banner69

Servisçiler maliyetlerdeki yüksek artışı sözleşme tekliflerine yansıtmalı

banner113

İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) üyesi 60 firma sahibi online toplantıda buluştu. Toplantıda maliyetlerdeki yüksek artışlarla birlikte sektör mensuplarının bundan sonraki iş süreci planları konuşuldu. Yıl sonunda verilecek sözleşmelerle ilgili firmalara tavsiye kararları alındı. İSTAB Başkanı Turgay Gül, “Herkes şapkasını önüne koyacak, maliyetlerini daha iyi hesaplayacak ve sözleşme tekliflerini bir değil, iki kere düşünüp verecek. Yüzde 35-40 civarında bir maliyet artışı var. Biz bu artış talebini kar edebilmek için değil, işin sürdürülebilir olması adına yapıyoruz” dedi.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 19.10.2021, 13:48 19.10.2021, 14:01 Taşıma Dünyası
Servisçiler maliyetlerdeki yüksek artışı sözleşme tekliflerine yansıtmalı

İSTAB Başkanı Turgay Gül, 15 Ekim 2021 Cuma günü 60 firma sahibi ile gerçekleştirdikleri online toplantıda katılımcıların ekonomik şartların giderek ağırlaştığına dikkat çektiğini belirti. Yıl sonunda firmaların taşıdıkları personellere yönelik kurumlara yeni tekliflerini sunacağını açıklayan Turgay Gül, “Maliyet hesaplamalarının çok iyi yapılması gereken bir dönemden geçiyoruz. Artık hesap makinesini gerçekten kullanmalıyız ve fiyatlandırmaları yaşanan maliyet artışlarını ve önümüzdeki süreçte yaşanacak artışları öngörerek yapmalıyız. Eskisi gibi bir önceki firma şu fiyata yapmış, bende bu fiyata yaparım mantığından kurtulmalı. Herkes şapkasını önüne koyacak. Bir değil iki kere düşünecek. Şu an piyasa fiyatları minimum yüzde 35-40 artmış durumda. Tabii biz hizmet verdiğimiz firmalara bu durumu anlatarak karşılıklı anlaşmanın sağlanabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Yoksa sistemin sürdürülebilirliği mümkün olmayacak” dedi.

Sözleşmelerdeki 4 önemli nokta

Toplantıda yıl sonunda kurumlara sunulacak sözleşme teklifleri ile ilgili yeni adımlar atılması gerekliliğinde vurgulandığını belirten Turgay Gül, “Sözleşmelerde yer alması gereken 4 önemli nokta belirlendi. Bunlar sözleşmelerin 6 aylık olması ve 6 ay sonra maliyet artışları ile teklifin güncellenebilmesine yönelik bir maddenin sözleşmede yer alması. Sözleşmelerde akaryakıt fiyat artışları ile ilgili bir seviyenin belirlenmesi. Asgari ücrete gelecek artışlarında sözleşmenin yeniden değerlendirilmesinde bir madde olarak konulması. Karşılıklı fesih hakkının sözleşmede yer alması. Nasılsa hizmet verdiğimiz kurumlar sözleşmeyi tek taraflı fesih etme hakkına sahipse bizde o kuruma hizmet verenler olarak belirli bir süre koyarak sözleşmeleri fesih etme hakkımızın olmasını istiyoruz. Fiyat artışları ve araç tedarikinde yaşanan sıkıntılar sözleşmelerin sürdürülebilirliğinin önüne geçmiş durumda. Bu konuda biz Kamu İhale Kurumu’na da başvuruda bulunduk. Kamudaki sözleşmelerin fiyat güncellemesinin yapılabilmesi ne yönelik de sahadan talep var. Bunun zorluğunu biliyoruz ama yine de bu talebi dile getirmek durumundayız” dedi.

Kaliteli iş gücü ve tedarikçi kaybı

Sektörün pandemi sürecinde kaliteli iş gücünü ve tedarikçi kaybı yaşadığına da toplantıda dikkat çekildiğini belirten Turgay Gül, “Servisçilerin bir kısmı hareketliliğin devam ettiği nakliye tarafına geçti. Bir kısım tedarikçi de yaşadığı sıkıntılara geçici çözüm arayışında aracını sattı, plakasını bekletiyor. Bu noktada kaliteli iş gücünün tekrar sektöre dönüşü ancak ödenecek ücretlerde güncelleme yapılması ile mümkün olacak. Ücretlerde bir artış oldu. Ama sektörün bu artışı karşılayacak bir geliri yok. Burada kamu SGK ödemelerinde firmalara bir destek sağlayabilir. Tedarikçi noktasında da yeni araç alımında bir imkan yaratılabilir ve bankalardan da çok düşük veya sıfır faizle kredi imkanı sunulabilir” dedi.

Tedarikçi korunmalı

“Tedarikçinin maliyetlerini karşılayacak şekilde fiyatların ortaya çıkması ve onlarında bu ağır koşullardan korunması gerekiyor” açıklamasını yapan Turgay Gül, “ Esnafın korunmadığı, onların maliyetlerini karşılayacak bir fiyat ortaya çıkmadığı takdirde onların bu işlerde çalışmasını sağlayamayız. Pandemi sürecinde araç bolluğu nedeniyle bir negatif fiyatlamalar yapılmış olabilir ama artık bunun kesinlikle düzeltilmesi gerekiyor. Diğer taraftan da bu konunun tüm taraflarca istismar edilmemesi de şart. Bir konsensüs sağlanarak bir dengenin oluşturulması gerekiyor” dedi.

Birçok firma büyük itibar için özveride bulunuyor

Şu anda sektörde birçok firmanın itibarlarını korumak adına büyük özverilerde bulunduğunu belirten Turgay Gül, “Sırf itibarını korumak adına artan maliyetleri öz sermayesinden karşılayan veya sözleşmesini fesih eden firmalar var. Yasaklamayı dahi göze alarak kamuda dahi bunu yapan var. Çünkü hem sahada çalıştırdığı tedarikçiye hem de hizmet verdiği kuruma karşı itibarını korumak için bunu yapıyor. Pandemi öncesinde belli bir oranda zarar etmeyi öngörebilirdiniz ama artık bu mümkün değil, herkes çok ciddi şekilde sermaye kaybetti.Şirketlerde yaşanan küçülme devam edecek gibi görünüyor” dedi.

Okul ücretlerinin somestr tatilinde tekrar güncellenmesi

Son günlerde akaryakıta gelen zamların ekonomik durumu daha da ağırlaştırdığına dikkat çeken Turgay Gül, “Bu akaryakıt zamlarının devam edeceği yönünde endişelerimiz de var. Bu durum maliyetlerin daha da yukarıya çıkması için tehlikeli bir süreç. Akaryakıt artışları bu şekilde devam ettirdiği takdirde okul taşıma fiyatlarının sömestr döneminde güncellenmesine yönelik belediyeden bir talebimiz olacak. İlk defa arka arkaya 40 kuruş ve 23 kuruş olmak üzere toplamda 63 kuruşluk zam geldi. Bu hiçbir zaman görmediğimiz bir zam oranıydı. Bunun devamının olma ihtimali sektör mensuplarını çok endişelendiriyor” dedi.

3 bin 700 plakanın 400 - 500’ü sisteme girdi

İBB’nin mücbir sebeplerle hak sahiplerinin tekrar belirlenmesi amacıyla yaptığı çalışma ile 3 bin 700 kadar plakanın ortaya çıktığını belirten İSTAB Başkanı Turgay Gül, “ Belediye 31 Aralık 2021 tarihine kadar bu plakaların bir araç üstüne konulmasına yönelik bir süre verdi. Bu kararın sonuçlarının nasıl olacağını bizde merakla bekliyoruz. Şu an için beklendiği kadar bir ilgi yok. Tahminimize göre 400-550 civarında aracın sisteme dahil oldu. Bu sayının düşük kalmasında bir etkende çip kriziyle birlikte sıfır araç teminin de yaşanan sorun olabilir. Bu sorunun 2022’nin ilk aylarına kadar devam edeceği yönünde söylentiler var. Şu an piyasa tamamen ikinci el etrafında dönüyor” dedi.

Kademeli saat

Sektörün ayakta kalabilmesi ve maliyetlerin azaltılabilmesi için yıllardır talep ettiğimiz Kademeli Saat projesinin artık hayata geçirilmesi gerekiyor. Servis sektörü olarak araçlarımızı efektif kullanıp daha çok hizmet üretmemizi sağlayacak bir çalışma saati düzenlenmesi artık şart. Bu düzenlemeyle kamu yararı da sağlanacak ve bizler daha ekonomik fiyatlarla hizmet verebileceğiz.

Yorumlar (1)
ÇEPNİ 3 yıl önce
“Sözleşmelerde yer alması gereken 4 önemli nokta belirlendi. Bunlar sözleşmelerin 6 aylık olması ve 6 ay sonra maliyet artışları ile teklifin güncellenebilmesine yönelik bir maddenin sözleşmede yer alması. Sözleşmelerde akaryakıt fiyat artışları ile ilgili bir seviyenin belirlenmesi. Asgari ücrete gelecek artışlarında sözleşmenin yeniden değerlendirilmesinde bir madde olarak konulması. Karşılıklı fesih hakkının sözleşmede yer alması. Nasılsa hizmet verdiğimiz kurumlar sözleşmeyi tek taraflı fesih etme hakkına sahipse bizde o kuruma hizmet verenler olarak belirli bir süre koyarak sözleşmeleri fesih etme hakkımızın olmasını istiyoruz.(BUNLARI TAŞIMA HİZMETİ VERDİĞİNİZ ŞİRKETLERDEN TALEP EDERKEN TEDARİKÇİ ESNAFTA BUNLARIN AYNISINI SİZDEN İSTİYOR. SENELERDİR ESNAFI YOK SAYDINIZ BİTİRDİNİZ.)
banner117
15
açık
banner159