UlaşımPark A.Ş. otobüs parçası üretti, 3 milyon TL tasarruf yaptı

banner113

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden UlaşımPark A.Ş. bünyesinde kullandığı otobüslerin yedek parçalarını dışarıdan almak yerine kendi üretiyor. UlaşımPark A.Ş. ürettiği otobüs parçaları sayesinde 3 yılda 3 milyon TL gibi büyük bir tasarruf elde etti.

banner114
KENTİÇİ BELEDİYE 17.12.2020, 14:43 17.12.2020, 15:02 Erkan YILMAZ
UlaşımPark A.Ş. otobüs parçası üretti, 3 milyon TL tasarruf yaptı

UlaşımPark otobüslerde kullanılan filtreler, muhafaza, kapı, fitil, hortum, tampon ve birçok kaporta parçasınıyurtdışı kaynaklı maliyeti ve temin süresi yüksek olduğundan bünyesindeki Mekanik Atölyesini Üretim Merkezine çevirdi.Yurtdışından tedariği 3 milyon 987 bin 693 TL olan parçaları UlaşımPark mühendis ve teknik ekiplerinin ar-ge çalışmaları sonucunda bünyesinde 799 bin 475 TL’ye üretti. Yerli ve milli olarak UlaşımPark bünyesinde üretilen parçalar ile 3 yılda 3 Milyon 188 bin 218 TL tasarruf elde edildi. 12-18 Aralık tutum yatırım ve Türk Malları haftasında böylesine anlamlı bir çalışmaya imzasını atan UlaşımPark yerli malı kullanım konusunda da örnek ve yol gösterici bir kurum oldu.

Neler bu parçalar

UlaşımPark Otobüs İşletme Müdürlüğü bakım birimi olarak gerçekleştirilen bu üretim ve iyileştirme sayesinde yarı yarıya oranla ödediği rakamı minimum seviyelere çekmeyi başararak tasarruf elde edildi. Otobüslerin en çok değişen parçaları olan dış aksamda bulunan kaporta parçaları olmak üzere birçok farklı parçamım üretimi sağlandı. Otobüslerin tamponları, yan saçları, motor filtreleri, manşonlar, yakıt hortumları ve bazı motor parçalarında üretim sağlandı. UlaşımPark’ta görevli mühendisler tarafından gerçekleştirilen bu ar-ge çalışmaları neticesinde birçok parça yerli üretilerek hem maliyet hem de zamandan tasarruf sağlandı.

Neden üretildi?

Uzun süren ar-ge çalışmaları neticesinde üretimi sağlanan parçalar ile artık bekleme ve zaman kavramıda ortadan kaldırıldı. Şehrin ulaşım yükünü sırtında bulunduran UlaşımPark A.Ş. , parça temini konusunda gerek zaman gerekse maliyeti minimize ederek başarılı bir çalışmaya imza attı. Sipariş verilen otobüs parçaları yurtdışı olması, yüksek maliyetli ve uzun süren kargo beklemeleri neticesinde bu şekilde bir üretim çalışması için start verildi. İç piyasa, dış piyasa, fabrikalar, yan sanayi kuruluşları ve tüm araştırmaların neticesinde en uygun, en düşük maliyetli üretim nerede ve nasıl yapılacağı, Türkiye’de nasıl ve nerede yaptırılacağı kararlaştırıldı ve üretim gerçekleşti. Yan sanayi kuruluşlarından da destek alarak üretim gerçekleştirilen parçalar sayesinde şirket büyük bir tasarruf elde etmiş oldu.

Fabrika gibi çalışıyorlar

UlaşımPark‘a ait Plaj Yolu Garajı Bakım Onarım Atölyesinde çalışanlar, parçaları yurtdışından satın almak yerine parçanın ham maddesini Türkiye’den satın alıp sıfırdan üretimini gerçekleştiriyor. 336 adet otobüsün yedek parçalarının bir kısmı bu atölyede çalışan Ulaşımpark bünyesindeki mekaniker ustalar tarafından üretiliyor. Onarımda da büyük rol oynayan çalışanlar, bazı parçaların revize işlemini de gerçekleştiriyor.

Üretiyor boyuyor, montaj yapıyor

UlaşımPark bakım çalışanları tarafından parçalar üretiliyor, boyanıyor ve montaj yapılıyor. Gerçekleştirilen üretim sonucunda tedarik edilen parçalar Plajyolu garajında boyanıyor ve montajı sağlanıyor. Gelen parçalar yedek parça olarak da olası bir ihtiyaç durumunda depodan alınarak kullanılıyor.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159