20.04.2020, 13:59

Korona günlerinde anlam ve sanat

Her sözcüğün bir anlamı vardır. İyi dediğiniz zaman herkes ne anlatmak istediğinizi anlar. Muhakkak ki, alt anlamlar, ikincil hatta üçüncül anlamlar da söz konusu edilebilir, ama burada bizim için öne çıkan birincil yani herkesin ilk anda anlayacağı anlamdır.  

Her mimiğin de bir anlamı vardır. Biraz muzip olanını alalım, bir bebeğe göz kırparsanız onun hoşuna gider, güler… Onu sevdiğinizin göstergesidir. Ama bir genç kadın veya erkeğe göz kırpmanızın anlamı bir bebeğe kırpılan kadar masum değildir, her ne kadar onda da sevgi anlamı olsa da.

Renklerin de anlamı vardır. Her zaman herkes tarafından kabul edilse de dillendirilmesi kolay değildir. Kırmızı savaşı ifade eder, mavi barışı… Kimi zaman farklılıkları söz konusu olsa da (mesela direnmek anlamına da gelir kırmızı, mavinin suskunluk anlamına geldiği gibi) genel olarak bu çerçevede ele alınabilir.

Bana bu yazıyı, Zahit Büyükişliyen’in son tuvalindeki yeni resmi yazdırıyor. Ressam resminin küçük bir detayını paylaştı benimle… Yok, görüşümü sormak için değil, sadece merakımı gidermek için.

Prof. Zahit Büyükişliyen üretken bir sanatçı. Bu kış üç sergi birden açtı, hem de farklı temalarla. Üçü de birbirinden güzeldi. Sonra bu korona virüsü dolayısıyla herkes evine kapandı, galeriler, sergi alanları kapandı ve üretenler için bir fırsat doğdu.

Ben, Zahit Büyükişliyen’in renkçi bir ressam olduğunu söylüyorum. Renkleri yerinde ve kendince anlamlı kullanıyor. Buradaki koyu renkler yaşanan bu anki durumu, yani karantina günlerindeki ruh halini yansıtıyor. Bu kasvetli ve koyu renkler sanatçının ruh hali kadar bizim de ruh halimiz. 

Tamam, sadece bir detay üzerinden okumaya çalışıyorum resmi, ama bütünü hakkında bir ipucu vermeyecek olsaydı, Zahit Hocam bu detayı göndermezdi bana. 

Buradan yola çıkarsak, ruh halimiz konuşmamıza, yaptığımız işe, ilişkilerimize yansıyor ister istemez. Demek ki, öncelikle kendimizi korumalıyız. 
Gezmek de okumak kadar önemlidir…

Bu zorlu korona günlerinde, evde zorunlu otururken yapılması gerekenlerden biri, hatta en önemlisi kendinizi geliştirmektir. Bunu en çok da okuyarak sağlayabiliriz. 

Bugünlerde internet alışverişlerinde gıda maddelerinin hemen arkasından kitap satışları geliyor, yapılan açıklamalara göre. Yapılması gereken en güzel şey bence de… Bir yazar belirleyin onun bütün kitaplarını okuyun. Klasikler de olabilir günümüz yazarları da… Roman, öykü, şiir ayırt etmeden ister macera, ister polisiye, ister köy romanı, isterse toplumsal gerçekçi hatta anılar bile okunacak zaman şimdi. İşinizle ilgili, kişisel gelişiminizle bağlantılı, merak ettiğiniz konuları da okumanın zamanı.

Sanal gezi…

Hepimiz evdeyiz, evde de kalmanın gerekliliği anlatılıyor sürekli. Çalışmak zorunda olanlar dışında herkes için geçerli bu gereklilik. Bir de “patron”lara, zorunlu gereklilikleri olmayan çalışanlarının ücretli izne çıkarmaları çağrısını eklemeliyim buraya.

Kaç gündür, gitme olanağı bulamayacağım ülkelerin büyük kentlerindeki galerilerini sanal olarak geziyorum… Belki de bu virüsün bizlere sağladığı en büyük avantaj. Umudu üzmemek için… Karamsarlığa düşmemek için… Hayata bağlı kalmak ve daha iyi yaşamak için…

Birkaçını buraya ekleyeyim, ama unutmayın dünyanın en büyük galerileri, en önemli sergilerini ücretsiz gezdiriyor bu günlerde…

Yurtdışı ücretsiz müzeler

Akron Art Museum https://akronartmuseum.org/collection/
Art Basel https://www.artbasel.com/viewing-rooms
British Museum https://britishmuseum.withgoogle.com/ 
Brooklands Museum https://www.brooklandsmuseum.com/explore/our- collection
Byzantine and Christian Virtual Museum http://www.ebyzantinemuseum.gr/?i=bxm.en.virtu al-tour
Canadian Museum of History Gatineau, Quebec https://www.historymuseum.ca/collections/

Türkiye ücretsiz  müzeler

İstanbul Modern Sanatçı ve Zamanı Sergisi https://www.istanbulmodern.org/tr/sergiler/sanatci-ve-zamani-sanal-tur_2249.html
İstanbul Modern Yüzyıllık Aşk Sergisi https://www.istanbulmodern.org/tr/sergiler/gecmis- sergiler/yuzyillik-ask_1436.html
Sakıp Sabancı Müzesi https://digitalssm.org/
TRT 2 Müzelerin Yıldızları Programı Arşivi https://www.trt2.com.tr/kultur/muzelerin-yildizlari
Yapı Kredi Kültür Sanat Bir Zamanlar Toroslarda: Sagalassos Sergisi http://sanat.ykykultur.com.tr/sergiler/bir-zamanlar-toroslarda-sagalassos 
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159