18.10.2019, 10:44

Korsana daha etkin denetim istiyoruz

9 Ekim Çarşamba günü İstanbul Vali Yardımcısı Sayın Mehmet Kalyoncu’nun başkanlığında “Korsan Taşımacılıkla Mücadele İl İstişare Kurulu”nun ikinci toplantısı, İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü’nde, bu sefer çok daha geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Bu kurulun hayata geçirilmesinde TOFED’in hakkını da vermek gerekiyor. Bunu biz önerdik ve hayata geçti. 

Bölge Müdürü Sayın Rüşdü Akdulun ve Bölge Müdür Yardımcısı Sayın Yalçın Doğan’a güzel ev sahiplikleri için de teşekkür ediyoruz. Sayın Vali Yardımcısı Mehmet Kalyoncu da uzun bir zaman ayırarak herkesin görüşünü dinledi. Bu toplantıdan çıkan rapor İstanbul Valisine sunulacak ve ondan sonra adımlar daha da hızlanacak. 

Toplantıda, TOFED olarak uzun yıllardır korsan taşımacılığın önlenmesine yönelik çalışmalar yaptığımızı, hatta korsan taşımacıları sokak sokak, plakalarıyla belirleyerek yetkili makamlara ilettiğimizi ifade ettik. 

Uzun yıllar mevzuatta yer alan kalkış ve varış noktalarında terminal zorunluluğunu dile getirdik. 450 civarında korsan ve belgesiz taşımacının olduğunu ve Türkiye’nin her bölgesine taşımacılık yapıldığını dile getirdik. Biz bu taşımacılık şeklinin haksız kazanç elde etmenin yanı sıra güvenlik anlamında da büyük bir risk doğurduğunu hep vurguluyoruz.

İstanbul Otogarı artık Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiş durumda. Büyükşehir Belediyesinin bu tür taşımacılığın önlenmesine yönelik yapacağı çalışmalara her türlü desteği vereceğiz. Korsan taşımacılığın önlenmesi noktasında mevzuat eksikliği bulunmuyor. Ancak kurumlar arasında işbirliği noktasında eksiklik var. İşte bu kurul bu eksikliği giderecek. 

Her belge türü kendi kapsamı içinde hizmet vermesi gerekirken kapsam dışında taşımacılık çok yaygın. Korsan taşımacılık sadece İstanbul’un sorunu da değil. Birçok ilde taşımacı aynı sorunu yaşıyor. Bu kurul başarılı olursa diğer illere de örnek oluşturacak. Bu kurulda alınacak kararların İstanbul UKOME’ye de tavsiye olacak şekilde iletilmesi noktasında da bir çalışma yapılırsa çok daha başarılı sonuçları elde edebileceğiz. Bundan sonraki adımlarımız bakanlıklar arasında da işbirliğini sağlayacak Yolcu Taşımacılığı İstişare Kurulu’nun oluşturulması yönündeki talebimizde ısrarcı olmak. Sektörün canının yandığı belgesiz ve korsan taşımacılığın önlenmesi noktasında kamu kurumları ile işbirliği yapmaya devam edeceğiz. Korsanı engellemek ancak daha etkin denetim süreçleri ile mümkün olacak. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159