banner69

Cushman & Wakefield: Pazar Analizleri Raporunu yayınladı: Lojistik kiralarında yüzde 20 artış kaydedildi

banner113

Ticari gayrimenkul danışmanlık pazarının küresel liderlerinden Cushman & Wakefield’ın ofis, perakende, sanayi ve lojistik sektörlerine yönelik hazırladığı ‘Türkiye Pazar Analizleri 2021 Üçüncü Çeyrek’ raporu yayınlandı. 2021 yılında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla lojistik kiralarında %20 artış kaydedilirken, gelişen e-ticaret ve yakın kıyı ekseninde nitelikli depolama alanlarına olan talep artıyor. Kiralama faaliyetlerindeki ve kiralardaki artış eğiliminin önümüzdeki dönemde de de sürekliliğini koruması bekleniyor.

banner114
LOJİSTİK 11.11.2021, 11:06 11.11.2021, 11:16 Erkan YILMAZ
Cushman & Wakefield: Pazar Analizleri Raporunu yayınladı: Lojistik kiralarında yüzde 20 artış kaydedildi

Lojistik kiralarında gerçekleşen yükseliş yatırım faaliyetlerine hız kazandırırken, küresel tedarik zinciri sorunları ile artan maliyet ve risklere çözüm arayan uluslararası yatırımcıların gözü Türkiye’de.”

Artan talep ile kısıtlı arz lojistik kiralarında yukarı yönlü baskı oluşturuyor

Depo alanı kiralama faaliyetleri yılın üçüncü çeyreğinde toplam işlem hacmi 64.000 m² olarak gerçekleşirken, 2021 yılında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla lojistik kiralarında %20 artış kaydedildi.Yılın üçüncü çeyreğinde, sanayi ve lojistik yatırım işlemleri ivme kazanmış olup, yatırım işlemleri temel olarak arsa satın alımlarından oluşurken, kategori bazında önemli kiralama işlemleri; lojistik kullanıcıları ve paketli gıda üreticileri, toptancıları tarafından gerçekleştirildi.

Döviz kurundaki dalgalanma ve tedarik zinciri sorunları maliyet artışlarını ortaya çıkarırken, bu etkenler imalat sanayisi üzerinde olumsuz baskı oluştursa da, ileriki dönemlerde iyileşmenin devam etmesi bekleniyor. Gelişen e-ticaret ekseninde nitelikli depolama alanlarına olan talebin artması ile birlikte yeni geliştirme projeleri ile depolamada teknoloji ve otomasyon yatırımları, transfer merkezi ve bölge depoları yatırımları da artacak.

Türkiye’nin avantajlı coğrafi konumunu ve maliyet yapısı bir fırsat olarak değerlendirilirken, yılın üçüncü çeyreğinde ABD’li otomotiv şirketleri işbirliği yaparak piyasaya sürecekleri yeni ticari araçları için Kocaeli’de üretim yapacağını duyurdu .

Kısıtlamaların kaldırılması perakende sektörünü canlandırdı

Pandemi sonucu tüketici alışkanlıklarının değişimine paralel olarak artan online satış hacmi Ağustos ayında da bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %44 oranında, online satış cirosu ise %61,8 oranında artış kaydetti. Çevrimiçi perakendenin yükselişinin yanısıra deneyim mağazacılığı kavramı popülerliğini bu çeyrekte de korurken, alışveriş merkezleri yeniden sosyalleşme alanları haline dönüşmeye başladı.

Kategoriler bazında metrekare verimlilik endekslerine bakıldığında bir önceki çeyrekte olduğu gibi en kayda değer yükselişin %100 ile yeme içme kategorisinde yaşandığı görülüyor.

Yeniden şekillenen perakende pazarında dijitalleşme ivme kazanırken, perakendeciler fiziksel mağazalarında teknolojik altyapılarını güçlendirdi. Bu eğilim yılın ilerleyen dönemlerinde güçlenerek sürecek. Bununla birlikte mülk sahipleri ve yatırımcılar değişen tüketici talebi doğrultusunda daha fazla açık alan, etkileşimli eğlence ve kültür faaliyetleri, yeni sağlık ve güvenlik standartları ile konsept değişimi ihtiyacını ele almalı. Perakendede gözlemlenen canlanma; kullanışlı, özgün, hedefe yönelik deneyim sunan konseptlerle şekillenecek.

Hibrit çalışma düzenine ve ofise dönüşlere olan eğilim artarken, nitelikli ve yüksek kaliteli ofis binalarına olan talep artıyor

2021 yılının üçüncü çeyreğinde İstanbul ofis pazarında genel arz 6,5 milyon m² olarak aynı seviyede kalırken, kiralama işlemleri toplamda 64.018 m² olarak kaydedildi. Üçüncü çeyrekte gerçekleşen kiralama işlemlerinin %84,9 oranında büyük çoğunluğunu yeni kiralama anlaşmaları oluştururken, ofis kiraları aylık metrekare başına ₺190 ile en yüksek İstanbul Levent’te gerçekleşti.

Normalleşme adımları doğrultusunda ofise dönüş sürecinin başlaması ile birlikte şirketler uzaktan çalışma modeli sonucunda, çalışanların şirket kültürüne olan bağlılık ve aidiyet hissinde azalmanın gözlemlenmesi ile birlikte ofislerin varlığının önemi önemli ölçüde ön plana çıktı. Hibrit çalışma düzeni ofis tasarımlarının yeniden şekillenmesini sağlamış ve sağlıklı çalışma alanı ihtiyacının, nitelikli ve yüksek kaliteli ofis mekanlarına olan talebi arttı.

Yüksek enflasyon ve kur baskısı nedeniyle neredeyse iki yıldır sabit kalan liste fiyatlarında yukarı yönlü hareketlilik başladı. Ancak TL bazında, enflasyon oranının altında bir oran ile de olsa kiralarda artış gözlemlenmekte ve artışın devam etmesi bekleniyor. Bu durum, arz ve talep dengesinin yavaş da olsa orta ve uzun vadede dengeleneceğini gösteriyor. Ek olarak, oldukça önemli bir proje olan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM), 2022 yılında tamamlanacak olan yaklaşık 1,5 milyon m² inşaat halindeki arz ile küresel ölçekte dev bir finans merkezi olacak.

TÜRKİYE GAYRİMENKUL PAZAR GÖRÜNÜMÜ 3.ÇEYREK RAPORU 2021

https://www.tasimadunyasi.com/images/upload/Turkiye_Gayrimenkul_Pazar_Gorunumu_Ucuncu_Ceyrek_2021_1.pdf

Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield, ticari gayrimenkul hizmetleri alanında, müşterilerine insanların çalışma, alışveriş yapma ve yaşama şekillerini değiştirmelerinde yardımcı olan global bir lider. 60 ülkede bulunan 400 ofisi ve 50.000 çalışanı ile dünyanın dört bir yanında kullanıcı ve yatırımcılara önemli değer sağlayan kapsamlı yerel ve global bilgiler sunuyor. Cushman & Wakefield, kiralama, varlık hizmetleri, sermaye piyasaları, tesis yönetim hizmetleri (C&W Services markası altında), global kullanıcı hizmetleri, yatırım yönetimi (DTZ Investors markası altında), kiracı temsilciliği ile değerleme ve danışmanlık ana faaliyet alanlarından elde ettiği 7.8 milyar dolarlık gelirle dünyanın en büyük ticari gayrimenkul hizmetleri şirketleri arasında yer alıyor. Daha fazla bilgi için www.cushmanwakefield.com adresini ziyaret edebilir veya Twitter’da @CushwakeTurkiye’i takip edebilirsiniz.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159