banner69

Servis taşımacıları İSAROD iftarında buluştu

banner113

Ford Otosan bayii Aydoğanlar Otomotiv sponsorluğunda gerçekleşen iftarda, İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, “Eylem yapmaya yönelik heyecanlı bir kitlemiz var. Biz, yetkililere taleplerimize yönelik yeni bir süre veriyoruz. Okulların açılmasına bir hafta kalana kadar bir gelişme olmadığı takdirde İstanbul’un en işlek caddelerinden birinde saat 09.00-10.00 arası trafiği kilitleyeceğiz” dedi.

banner114
MESLEK KRL 30.07.2013, 15:56 30.07.2013, 16:18
Servis taşımacıları İSAROD iftarında buluştu

İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, 11 Mayıs’ta gerçekleştirdikleri Kazlıçeşme mitinginin ardından, taleplerine yönelik olumlu bir gelişme elde edemediklerini belirterek, “Eylem yapmaya yönelik heyecanlı bir kitlemiz var. Biz, yetkililere taleplerimize yönelik yeni bir süre veriyoruz. Okulların açılmasına bir hafta kalana kadar bir gelişme olmadığı takdirde İstanbul’un en işlek caddelerinden birinde saat 09.00-10.00 arası trafiği kilitleyeceğiz” dedi.  


20 Temmuz Cumartesi günü Ford Otosan Aydoğanlar Otomotiv’in sponsorluğunda, Ataşehir’deki Zübeyda Hanım Öğretmen Evi’nde düzenlenen iftar yemeğine servis taşımacıları yoğun bir katılım gösterdi. 




İSAROD başkanı Hamza Öztürk: Sonuç alamadık

8’inci kez iftar yemeğinde bir araya geldiklerini ifade eden İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, Kazlıçeşme’de 11 Mayıs’ta gerçekleştirdikleri mitingin ardından taleplerine yönelik düzenlemelerin hayata geçmediğine dikkat çekti: “Kazlıçeşme’de düzenlediğimiz mitingimizde sıkıntılarımızı esnafa yakışır bir şekilde ifade etmiştik. Ama aradan iki ay geçti. Şu ana kadar sadece engelli donamına yönelik bir yönetmelik yayınlandı. Orada da, valiliklerin toplayacakları komisyonlarla engelli donanımı uygulamasını iki yıl yani 7 Temmuz 2015’e kadar erteleyebileceği belirtiliyor. Bunun haricinde, hiçbir gelişme olmadı. Birkaç kez belediye başkanımız, Ulaşım Daire Başkanımız, ilgili birimin genel sekreter yardımcısı ile görüştük, fakat bir sonuca varamadık.” 

Yeni eylem tarihi 

Bazı heyecanlı arkadaşların, sokaklara çıkma beklentisi içinde olduklarına değinen Öztürk, yeni eyleme yönelik bir tarih de verdi: “Biz yine bir süre vermiş olalım. Bu bir tehdit değil, şunu herkes çok net bilsin ki, 27 vilayette uygulanan plaka tahdidi, İstanbul’un neresine uymuyor, biz bunu bilmiyoruz. Çünkü plaka tahdidi olduğu zaman esnaf para kazanacak, veli çocuğunu, işveren personelini ucuz taşıtacak, Büyükşehir bu işten para kazanacak. Bu yıl İstanbul trafiğine servis aracı olarak katılan araç sayısı 5 bin. Sadece servis şirketlerinin ihtiyacını karşılıyoruz. Eskiden bir araba üç servis çekerdi. Şu anda tek servis çekmeye başladı. Bu tek servisten ev geçiniyor mu, geçinmiyor. Plaka tahdidi bir rant değil, ihtiyaç. Biz sektördeki atıl kapasitenin önüne geçmek, ülke ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz. Sadece araba satıcılarını düşünmek zorunda değiliz. Bir eve beşotomobil alsanız, 4’ü kapıda dursa, biri çalışsa bu israf değil mi? İstanbul’da da, servis aracı sayısı şu anda ihtiyacın üçte birinden fazla, onun için yetkililere sesimizi duyurmak için söylüyorum: Ne olur artık bu işi bir düşünün. Çok net söylüyorum, eğer bu soruna bir çare bulunmazsa, okulların açılmasına bir hafta kala, bütün servisçi arkadaşlarımla, İstanbul’un en işlek caddelerini saat 9 ile 10 arasında bir saat kilitleyeceğiz.” 

Plaka tahdidinde haklıyız

Servisçilerin Türkiye genelinde günde 7 milyon kişiyi taşıdığını belirten Hamza Öztürk, taleplerinin uygulanamayacak şeyler olmadığını söyledi: “İstanbul’un taksicisi var, minibüsçüsü var, halk otobüsçüsü var. Servisçisinin olduğunu da herkes kabul etsin. Servisçiler bir günde Türkiye genelinde, yaklaşık 7 milyon insan taşıyor. İstanbul’da 41 bin servisçi var. İstanbul’da taşınan öğrenci ve personelin günlük sayısı 700 bin. Çocuklarını güvenip bize teslim ediyorlar. Ama rahat edecek, huzur bulacak bir kuralı uygulamakta kimse bize güvenmiyor. Bunun için yetkililere bir daha sesleniyorum; Okullar açılacağı hafta İstanbul’da araba çalışmayacak, bunu hep beraber ispat edeceğiz. Biz haklıyız, eğer Türkiye’de uygulanmayan bir şeyleri istiyorsak kimse vermesin. Bu esnafın beklentisi var, seçim geldiğinde kimse unutmasın, hizmet etmeden kimse oy alamayacak, bunu da çok net söylüyorum.” 

4 önemli sorun

Servisçilerin acil olarak çözüm bekledikleri 4 önemli sıkıntıları bulunduğunu belirten İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, “Bir tanesi korsan yasası. Yönetmeliği hazırlanıyor, kısa sürede bunun müjdesini vereceğiz. Ticari, hususi ayrımı mutlaka yapılacak. Resmi olarak kaydı olan, ticari unvanı olan araçlar ilk etapta trafikten men edilmeyecek, cüzi bir ceza kesilecek, muayenede olduğu gibi 15 gün evraklarını tamamlasın diye müddet verilecek, ondan sonra tekrar yakalanırsa, 60 gün trafikten men edilecek. Engelli donanımı ile ilgili Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız çalışmanın neticesinde, şu anda sadece yol belgesi alalım diye, 1 yıl erteme oldu. Bu çalışma valilik nezdinde devam ediyor, bunu da size duyuracağız. İstanbul’da şehir içinde çalışan arkadaşlarıma, yol belgesi, 7.7.2013 tarihine kadar verilmişti. Bu tarihe kadar yol belgesi olan arkadaşların belgeleri, otomatik olarak sözleşmeleri sonuna kadar uzatıldı. Bunun için yanlarında bulunması gereken isim listesi, taşıyacakları süreyi gösteren sözleşme, eski yol belgesi. Başka bir şeye gerek yok. Yeni yol belgesi almak isteyen arkadaşlara da, belgeleri verilmeye başlandı. 16+1 koltuk kapasiteli arabalara yönelik düzenleme de yapıldı, şu anda Cumhurbaşkanımızın önünde, yürürlüğe girdiği gün teferruatı hakkında bilgi vereceğiz. Şu anda sadece yeni üretilecek araçların 16+1 olanları, minibüs olarak tanımlanıyor. Geriye dönük ne yapılacak, proje ne olacak, bir ÖTV farkı olacak mı, bunu da Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra paylaşacağız. Son olarak 1 Temmuz tarihi itibariyle yürürlüğe giren İş Güvenliği Yasası çerçevesinde, araçlarımızda bir adet şoför için, bir adet mal sahibi için bulunması gereken, risk analiz raporu var. Bu konuda bir çalışma başlattık, çok ciddi rakamlar istiyorlar.  500 TL istenirken, 300 TL’ye düştü. Dün en sonunda bir başka ulaşım sektörüne hizmet veren bir kurumla, bu bahsettiğimiz rakamların neredeyse, onda birine bir rakama, epey bir yol kat ettik. Önümüzdeki hafta bunun sonucunu da size duyuracağız. Tahmini olarak 25-30 liranın pazarlığını yapıyoruz.



İftar yemeğine CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak, AKP Ataşehir İlçe Başkanı Nimetullah Topu, Başkan Yardımcısı Mustafa Naim Yağcı da katıldı. 



Taşıma Dünyası’na özel açıklamalar 

İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, iftar yemeğinin ardından Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu.

Yol belgesi alımının UKOME kararı ile sonuçlandığını belirten Öztürk, “Büyükşehir Belediyesinin hoşgörüsüyle bir çözüme ulaşıldı. Bu olmasaydı, esnaf iki türlü cezaya maruz kalacaktı: Korsan yasası ve Engelli yasası. Belediyemizin yardımı ile korsan yasasından kurtardık. Ama engelli donanımının ertelenmesi çalışması valilik ötesinde yapıldığı için o çalışma devam ediyor. Bir komisyon kuracaklar, onu da erteleyecekler iki yıl olarak. 

Engelli dönüşümü ihtiyaca göre 

Bizim, asla engelli taşımayalım gibi bir düşüncemiz yok. Fakat ne kadar ihtiyaç varsa o kadar engelli arabası yapalım. İstanbul’da 42 bin civarında araba var. Biz 42 bin engelli taşımıyoruz. Koskoca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde doğru mu söylendi bilmiyorum iki tane yürüme engelli vatandaş var. Bunların birisi servis kullanıyor, diğeri kullanmıyor. Belediyede 700’e yakın araba çalışıyor. 700 arabaya da bir kişi için engelli donanımı takılır mı? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na, Büyükşehir Belediyesi’ne ve Ulaştırma Bakanlığı’na sesleniyoruz. Ne kadar engelli araca ihtiyaç varsa, o kadar aracı engelli donanımına hazır hale getirelim, ama ihtiyaç fazlası, bir dönüşüme ne gücümüz yeter ne böyle bir israfı ülkemizin ekonomisi kaldırır. 

Servis yolcusu baştan belli

Servis araçları diğer toplu taşıma araçları gibi bulduğu yolcuyu taşımaz. Servis aracının taşıyacağı yolcu, sözleşme tarihinde bellidir, bunların içinde engelli olanı da bellidir. Şimdi Ataşehir ilçesinde kaç engelli çocuk okula gidecek, bunu ilçe kaymakamlığı biliyordur. ‘Okulumuzun ihtiyacı olan bir yürüme engelli öğrencimize, mutlaka araç tedarik edilecektir’ dese, her şey çözülür, ama üreticilerin hiçbirisinde şu anda, servis aracı olarak üretilen, engelli donanımlı araba yok. Hepsi ağırlığı daha büyük araçlara vermişler. Dışarıda yapacak yer yok. Yapan olsa TSE’den, ‘uygunluk’ alamıyor.

Uygunluk alsa TÜVTÜRK muayeneyi yapmıyor. Böyle bir yuvarlanıp gidiyoruz. Onun için, Bakanlığımız bir karar verecek. Diyecek ki şu tarihten itibaren, üretilen tüm servis araçlarında, engelli donanımı olmak zorundadır, mesele çözülecek, bir adı olacak.

11 Mayıs’taki eylemin ardından Belediye Başkanı ile görüştük, plaka tahdidine yönelik “çalışma yapılacak” sözünü aldık. Bekliyoruz. 

Beşte bir özmal kararı bireysel taşımacılar için olumlu

Okul taşımacılığında filonun 5/1’inin özmal olması kararının bireysel taşımacılar için olumlu olacağını belirten Hamza Öztürk, şunları söyledi: “Bu, hayırlara vesile olacak, esnafın birebir sözleşme yapmasını sağlayacak. Bazı şirketler bu esnafı da bitirecek. Şirketler araba alacak diyorlar ama zaten şirketler araba aldığı zaman esnafın gözünün yaşına bakmıyordu ki! Geçen sene böyle bir şart yoktu; kaç firma araba değiştirdi? Yerine koyduğu esnaf nerede? Belediyenin tasarrufu olan bu düzenleme esnafımız için hayırlı olacak, esnafı birebir sözleşme yapmaya teşvik edecek.”



Aydoğanlar Otomotiv Filo ve Kargo Satış Müdürü Osman Çoban, İSAROD Başkanı Hamza Öztürk...




Ford Aydoğanlar ekibi iftarda İSAROD iftarında...

Yorumlar (1)
kadir celep 9 yıl önce
Aracımi kucukturmek istiyorum irelde sıkıntı olurmu plakalı
banner117
15
açık
banner159