TOBB ve İTO taşımacının sorunlarıyla ilgilenmiyor

banner113

Turizm Taşımacıları Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz, taşımacıların sorunlarına çözüm arayışında yalnız kaldığını vurguluyor ve ekliyor: “Zorlu koşullarda hizmet üreten, istihdam oluşturan taşımacılar, karşılaştıkları sorunlarda TOBB ve İTO’nun desteğini hiç alamıyor ve sorunlara çözüm arayışında yalnız kalıyor.”

banner114
TURİZM TAŞIMA 02.01.2017, 10:45 10.05.2021, 22:40 Taşıma Dünyası
TOBB ve İTO taşımacının sorunlarıyla ilgilenmiyor
2016 yılını zorlu bir süreçlerden geçerek tamamlayan taşımacılar, mesleki sivil toplum örgütlerinin sorunlara çözüm arayışında yetersiz kaldığını savunuyor. 

Üye yapısına bakılmalı 

TTDER Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz, bugüne kadar sorunlara çözüm arayışında yalnız kalmalarının yarattığı sıkıntılara değindi: “TOBB bünyesinde Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisimiz var. Bu sektör meclisi kurulduğunda çok umutlanmıştık. Ancak bugün gelinen noktada sorunlara çözüm üretmede yetersiz kaldığını görüyoruz. Çünkü sektör meclisinin oluşum yapısında sorunlar var. Bir firmadan birçok kişi temsilci olarak yer alırken, diğer taşıma gruplarına haksızlık yapılıyor. Sayın TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun sektör meclisinin üye yapısını bir incelemesi gerektiğini düşünüyorum. Daha adil bir yapıda oluşan sektör meclisinin sorunlara çözüm arayışı da adil olur.  Öncelikle bu konuda bir adım atılması gerekiyor” dedi.  

Sadece dinliyorlar, o kadar 

“Sektör meclisine sahip olmamız çözüm üretiliyor anlamına gelmiyor” açıklamasını yapan Mehmet Öksüz, “TOBB ve İTO yönetimi bugüne kadar sektörün yanında durmadı.  Artan maliyetlere rağmen taşımacılar odalara yıllık aidatlarını ödediler. Odalar üyelerinin ödediği paralarla yurtdışında etkinlikler düzenledi. Buraya gönderdiği çalışanlara primler ödedi. Ancak bize, yani taşımacı grubunun sorunlarının çözümüne yönelik bugüne kadar ne çalışma yapıldı. Şunu yaptık diyebilecekleri bir tek konuda sözleri var mı, merak ediyorum. Bir konuda haklarını yememek lazım. Bizleri sadece dinliyorlar. İşimizden, mesaimizden zaman ayırarak, bir umutla TOBB veya İTO’nun düzenlediği toplantılara -ki çoğunluğu da bizim talebimiz üzerine gerçekleşiyor- gidiyoruz dertlerimizi, sıkıntılarımızı anlatıyoruz. Oda yönetimleri dinliyor, not alıyorlar. Sonrası yok. Sadece iyi şekilde, dikkatle dinlediklerini görüyorum. Bu kadar mı kısıtlı yapabilecekleri? Çözüm için ellerinden hiçbir şey gelemez mi? Eleştiri yapınca da alınganlık göstermemeliler, eleştiriye ‘hayır, şunu yaptık’ diyebilmeliler. Biz onları çözüm üretmeleri adına oraya seçiyoruz” diye konuştu.

5-10 yaş için destek alamadık

Taşımacının 2016 yılında birçok sorunu varken birden bire 5 yaş düzenlemesi ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Öksüz, “İstanbul UKOME, sektöre sormadan, danışmadan turizm taşıtlarına 5 yaş kararı çıkarttı. Tabii ağır maliyetler ile boğuşurken bu düzenleme bizi şok etti. Avrupa ülkelerinde örneği bile bulunmayan bu düzenlemeye yönelik hemen tepkilerimizi gösterdik. Bu tepkileri gösterirken yine oda yönetimlerini yanımızda görmedik. Biz belediye nezdinde girişimlerde bulunduk. Doğru olanı anlattık. Belediye yaptığı yanlışı kısmen de olsa düzeltti, 5 yaşı 10’yaşa çıkardı. Kısmen düzeltti diyorum, çünkü 10 yaş kararı da doğru değil. Belediye yöneticileri Avrupa’yı inceleseler, yanlış yapıldığını görecekler. Orada muayene istasyonundan trafiğe çıkabilir izni alan her araç trafikte dolaşabiliyor. 20 yaşında turizm araçları ile birçok kişi Avrupa’da transfer yapıldığını veya tur gruplarının dolaştığını görebiliyor. Ben 10 yaş kararından da geri adım atılmasını bekliyorum. İşlerin yüzde 80 düştüğü ve yeni yılın da hiç kolay olmadığı göründüğüne göre yaş sınırının kaldırılması gerektiğine inanıyorum. Buna yönelik mücadelemiz sürecek. Bakalım oda yönetimlerini yanımızda görebilecek miyiz” diye konuştu.

Kıdem tazminatı sorunu

Taşımacıların yaşadığı önemli bir sorunun da çalışanların kıdem tazminatları olduğunu vurgulayan TTDER Başkan Yardımcısı Mehmet Öksüz, “Zaten birçok sıkıntı içerisinde olan taşımacılar, ayakta kalma mücadelesi verirken bir de çalışanların kıdem tazminatlarının getirdiği yüklerin ağır maliyetini yaşıyor. Bir yıl çalışan işten çıkartıldığında 10 bin TL tazminat talep ediyor. Bazen 200 bin TL’lere varan kıdem tazminatları ile karşı karşıya kalınıyor. Bir devlet memuru ise 30 yıllık süreçte emekli olduğunda 100 bin TL ikramiye alamıyor. Ancak biz çok daha az sürelerde hizmet veren çalışanlara çok daha yüksek kıdem tazminatları ödüyoruz. Bu bir haksızlık. Bunun daha adil olması lazım. Kıdem tazminatları konusunu toplantılarda sık sık dile getiriyoruz. Ancak bu sorunun çözümüne yönelik olarak da oda yönetimlerinden bir ışık, bir destek göremiyoruz.  Umarım bundan sonraki süreçte oda yönetimlerinin bize destek verdiğini gördüğümüz günler olur” dedi.

Umutla bakmak istiyoruz 

2017’ye umutla bakmak istediklerini ancak birçok zorluğun bulunduğunu dile getiren Mehmet Öksüz, “Ülkemizde yaşanan olumsuzlukların turizm sektörüne yansımaları çok ağır oldu. Yüzde 80’lere varan iş kaybı yaşadık. Birçok kruvaziyer gemisinin Türkiye’yi ziyaret edilecek ülkelerden çıkardığını görüyoruz. Ancak yine de biz yeni yıla umutla bakmak istiyoruz. Bu ülkeye katma değer sağlamak öncelikli hedefimiz. Tüm ülkemiz için, tüm taşımacı grupları için iyi bir yıl olmasını diliyorum” dedi.  ■    

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159