16.05.2021, 13:09

Nasıl bir yaz sezonu olacak?

Bir kapanma dönemi daha yaşıyoruz. Kısa dönemli de olsa, geçen yıl Mart ayındaki sürecin bir benzerini yaşıyoruz. Firmalarımızın birçoğu seferlerini durdurmak zorunda kaldı. Seyahatler zorunlu hallerde izne bağlı olarak yapılabiliyor. 17 Mayıs 2021 sonrasında ne olacağını merakla bekliyoruz. Ama şu gerçeği de sektörümüz göz ardı etmemeli, bu işin nihai çözümünün aşı olduğu anlaşıldı. Aşı yaygınlaştıkça riskler azalacak. Onun için inşallah, bu son kapanma olur. Ümidim bu yönde. Ama sanıyorum bunları tekrar yaşayacağız.
Yeni kapanmalar olur mu?
Yaza giriyoruz. İnsan hareketliliği artacak. Tatile gidenler, yazlıklarına veya memleketine seyahat eden insan sayısı artacak. Yeni bir hareketlilik yine salgının bulaşma riskini arttırabilir. Yeni kapanmalar gelir mi arkasından, bilmiyoruz. Nasıl bir yaz sezonu olacak, hepimiz merakla bekliyoruz. Bu yaşanan süreçte sektörün içinde bulunduğu darboğaz her geçen gün daha da büyüyor. Kısıtlı kapasite ile çalışan firmalarımızın şu anda kâr etme şansı yok. 17 Mayıs sonrasında tam kapasite ile çalışacağımızı kimse unutmasın. Şu andaki genelgelere baktığımızda 17 Mayıs’tan itibaren bu şekilde seferler yapılabilecek. Ama sıkıntılı bir süreci yaşamaya da devam edeceğiz.
Turizm tarafı da aynı
Öte yandan, turizm tarafında da hareketlilik olmadı. Rusya 1 Haziran’a kadar uçuşları durdurdu. Avrupa ülkelerinin de birçoğu Türkiye’ye seyahate yönelik yeni tedbirler aldı. Pandemi, ülkeleri ekonomik bir savaşa sürüklüyor. Hepimizin tedbirli olması gerekiyor. Pandemi öncesindeki hayatımız olmayacak.
Devletten taleplerimiz
Hep söylüyorum; devletten taleplerimiz var. Otobüsler çalışmıyor, motorlu taşıtlar vergisi ödüyoruz. Otobüsler çalışmıyor, riskler azaldı yine de sigortaları zamlı ödüyoruz. Yüzde 50 kapasite şartı getiriliyor, ama otoyol ve köprü ücretlerinde herhangi bir indirim yapılmıyor. Vergilerde bir indirim yapılmıyor.
Hiç değilse otoyol ve köprülerde iki yıl boyunca ücretlerde yüzde 50 indirim yapılsın. Sektör başka türlü belini doğrultamaz. Onun dışında, Temmuz ayındaki motorlu taşıtlar vergisi alınmasın. Sigortalar da 6 aylık ücretsiz şekilde uzatılsın. Sigorta primleri risk esasına göre düzenlenir; riski olmayan bir araçtan yüksek prim alınması doğru değil. Devlet sigorta şirketlerini, bu anlamda sektöre bir kolaylık sağlaması için yönlendirmeli.
Sektörün yapması gerekenler
Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı herkes tarafından net bir şekilde görülüyor. Onun için bizim de yapmamız gerekenler var. Bu sektörün sırtından servis ve acente yükünü kaldırmamız ve hizmet bedeli alır hale döndürmemiz gerekiyor. Yazılım portallarına ödenen bedeller de sektör için bir yük. Bu yükün de sona erdirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konuları çok uzun süredir gündeme getiriyoruz. Ancak herkes günlük yaşamaya başladı. Uyarıları maalesef dikkate alan yok. Ama biz gereken çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. Pandemiyi bir fırsata çevirmek ve bugüne kadar alamadığımız kararları almak, yapamadığımız çalışmaları hayata geçirmek önceliğimiz olmalı. Ramazan Bayramı sonrasında da Anadolu Yakası Otogarı’na yönelik Orman Bakanlığı’ndan bir randevu talebimiz vardı. Olumlu gelişmeler bekliyoruz. Arazi tahsisi konusunu görüşeceğiz.
Umarız sağlıklı bir şekilde gelişen yaz sezonu olur. Tüm ülkemizin, sektör mensuplarımızın Ramazan Bayramını ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı da kutluyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159