23.05.2022, 15:57

Otobüsçü doğru yapıyor, yıkıcı rekabetten kaçınıyor

Bayram öncesindeki köşe yazımda, “Bayram çok bayram tadında geçmeyecek” yönündeki düşüncemi ifade etmiştim. Ramazan Bayramının yaşattığı hareketliliği ve arife öncesindeki iki günde İstanbul Otogarından çıkış yapan otobüs sayısını öğrenmek istedim. İstanbul Otogarından en hareketli o iki günde 1600-1700 arasında bir otobüs çıkışı olmuş. Eskiden bayram dönemlerinde nasıl olurdu derseniz 2500 dolayında otobüs çıkardı.

Sefer planlamaları daha doğru 

Eski bayram tadında olmadığı kesin, ama yine de artan maliyetler nedeniyle otobüsçülerin sefer planlamalarını daha doğru yaptığını otobüslerin dolu gidip, dönüşte de dolu geldiğini gözlemledik. İlave seferler daha iyi planlandı. En azından bu olumlu bir gelişme oldu. Olumsuz taraf ise bilet fiyatlarının bayramdaki seviyelerine göre biraz gerilemesi. 

Yıkıcı rekabet ortamı yok

Yolcunun azalması ile artan rekabet ortamında biletlerdeki düşüşü anlamak da mümkün. Şöyle bir tespit de yapılabilir: Sefer planlamalarını daha doğru yapan otobüsçü, eskisi gibi yıkıcı bir rekabet ortamından kaçınıyor. Bu koşullarda eski alışkanlıkla hareket edilirse sektördeki varlığını sürdüremeyeceğini anlamış. Bayram sonrasında ise günlük ortalama otobüs çıkış sayıları 1200’ler civarında. Bu seviyenin okullar kapanana kadar devam edeceğini düşünüyorum. Ondan sonra yine bir ölçüde hareketlik başlar. 

Rize-Artvin Havalimanı

Geçen hafta Rize-Artvin Havalimanı açıldı. Öncelikle güzel bir eser. Havayolu taşımacılığına yönelik yatırımlar yapılmaya devam ediyor. Bu havalimanı için belirlenen yıllık 3 milyon yolcu kapasitesinin gerçekleşebileceğini düşünmüyorum. Yeni havalimanın açılması otobüsçüyü nasıl etkiler derseniz, o bölge otobüsçüsü için gerçekten çok zor, kolay olmayacak süreç. 

18 koltuk ve üzeri taşıt kaydı 

18-25 koltuklu taşıtların kaydedilmesine yönelik süre Mart sonunda bitiyordu. Bu süre, herhangi bir açıklama yapılmadan 5 Mayıs’a uzatıldı. Şimdi de yıl sonuna kadar uzatıldı. Benim sahadan öğrendiğim kadarıyla da 5 özmala karşılık 1 adet 18-25 koltuklu araç kaydedilebilecek. Bu süreçte yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin Haziran veya Temmuz ayı içinde yayımlanmasını bekliyorum. Ayrıca yeni bir düzenleme ile D1-D2 belgesine kayıtlı özmal araç yaş sınırının 15 olacağı yönünde bir bilgi aldım. Araç fiyatlarının çok yükselmesi ve yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle araç yenilemekte zorlanan otobüsçü için bu olumlu bir düzenleme olacaktır. 

Bilet portalları 

Online bilet portalının hayata geçirilmesine yönelik çalışmalarımız sürüyor. Mevcut ortamda otobüsçüler online bilet portallarına çok yüksek komisyonlar ödüyorlar. Özellikle artan bilet fiyatları ile ödenen komisyonlar ile bilet portallarının gelirlerinde ciddi yükselişler oldu. Bu noktada sektörün ortak portalının oluşturulması ve bu maliyetlerin aşağıya çekilmesi için birlikte hareket etmesi gerekiyor. 

Atatürk’ü Anma Spor ve Gençlik Bayramınızı Kutlarım. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159