24.07.2019, 12:08

Otogr kararını ortak alalım

18 Temmuz Perşembe günü, İstanbul Otogarı’nda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nu ağırladık. Ama Sayın Başkan’ın ziyaretinin öncesinde, yani 17 Temmuz Çarşamba günü saat 15.30’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sayın Yavuz Erkut ile yaptığımız görüşmeye değineceğim. Sayın Erkut ile görüşmemiz Basın Müşavirliği’nin bizi araması ve daveti ile gerçekleşti. Bu görüşmeye de TOBB Sektör Meclisi Başkanı Sayın Mustafa Yıldırım, AVTER Başkan Vekili Sayın Aziz Akgül ve TOFED Genel Sekreteri olarak ben katıldım. 

Otogara davet ettik 
Sayın Genel Sekreter Erkut’a, 23 Haziran ve 31 Mart öncesinde yaptığımız girişimleri dile getirdik. Sayın İmamoğlu’nu, 31 Mart seçimleri öncesinde, İstanbul Otogarı’na davetimizi CHP İstanbul Milletvekili Sayın Gökhan Zeybek ve Sayın Turan Aydemir ile Maslak’taki seçim bürosunda yaptığımız görüşmede ilettiğimizi aktardık. Bu görüşmede İstanbul Otogarı ile ilgili raporumuzu da sunduğumuzu da ifade ettik. 

Duygusal karar verilmesin
Bu davet ile yetinmeyerek daha sonra Sayın Gökhan Zeybek’i, ben ve Mustafa Özcan ile birlikte ikinci kez ziyaret ettiğimizi ve Sayın İmamoğlu’nu bir kez daha davet ettiğimizi anlattık. 23 Haziran seçimi öncesinde de yine Sayın Gökhan Zeybek ve Oğuz Kağan Salıcı’ya bu davetimizi yinelediğimizi aktardık. Başkan’ın sektörün sivil toplum örgütleri ile buluşmasının önemini anlattık. 
Ancak bu mümkün olmadı. Burada anlamadığımız bir konu var ki, Sayın İmamoğlu her zaman uzlaşma ve işbirliğini gündeme getirmesine rağmen sektör konusu gündeme geldiğinde daha farklı bir anlayış ile hareket ediyor. Biz İstanbul Otogarı ile ilgili duygusal ve sosyal medyadaki paylaşımlara kızıp anlık karar verilmemesi gerektiğini zaman zaman dile getirdik. Yavuz Erkut ile bu noktada başlayan görüşmemizde yine İstanbul Otogarı’na yönelik düşüncelerimizi, işletmecinin yapmak istediklerini, terminal planlamalarını aktardık ve çok büyük ilgi gördü. 

Somut öneriler…
Bizim bu görüşmede iki somut önerimiz oldu. İlki İstanbul Otogarı’nın mevcut sorunlarını irdelemek, çözüm yollarının aranacağı bir komisyonun kurulması ve bu komisyonda TOFED, TOF, İTO, TOBB Sektör Meclisi, belediye yetkililerinin de yer alması gerektiği yönünde oldu. İkincisi de bu komisyonla bir çalışma yapalım, ama İstanbul Otogarı’na yönelik esas kararı çalıştay yaparak alalım. Bu karar da İstanbul halkına ve sektöre en çok fayda sağlayacak şekilde olsun. Bu önerilerimiz kabul gördü. Sayın İmamoğlu’nun neden otogarı ziyaret etmediğini sorduk, ziyaret edileceği bilgisi verildi. Biz bu noktada sektör temsilcilerinin dikkate alınmasını talep ettik. 

Hakkımızı yedirmeyiz 
Sayın İmamoğlu da otogarı ziyaret etti. Burada herkes görüşlerini Sayın Başkan’a anlattı, ortaklar da anlattı… Sayın İmamoğlu’nun özellikle 23 Haziran öncesinde dile getirdiği çok önemli bir sözü var: “Kimsenin hakkını yemem, kimseye hakkımı yedirmem”. Otogarda 168 yazıhane, 2000 dükkân, 296 acente ve 10 bine yakın çalışan herkesin hakkı var. Biz kimsenin hakkını yemedik, biz de burada hakkımızı yedirmeyiz. Bunun için elimizden gelen adımları atarız. Sayın İmamoğlu’nun ziyaretinden çıkan sonuç… Birlikte karar alalım, birlikte uygulayalım, kimseyi mağdur etmeyelim. Biz, şirket işletmeye devam etsin diye diretmiyoruz. Ama biz, otogar taşınacaksa da nereye taşınacak, bu karar sektörle birlikte alınmalı ve sektöre giydirilecek elbise için prova yapılması lazım diyoruz. Sayın İmamoğlu’nun otogarı ziyaret etmesi bizim için çok değerlidir. 

25 yılda ikinci kez…
TOFED’in girişimleri sonucunda; son 25 yılda İstanbul Otogarı’nı ziyaret eden ikinci Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın İmamoğlu’dur. Buranın açılışını, belediye başkanlığı sürecinde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Daha sonra Belediye Başkanlığı döneminde ilk ziyaret Sayın Ali Müfit Gürtuna tarafından gerçekleştirildi. O da çok kısa bir ziyaretti. 
Biz tekrar ifade ediyoruz; bu otogarın taşınması ile ilgili karar çalıştay yapılarak alınsın… Komisyonda da otogarda daha iyi hizmet için işletmeci yapması gerekeni yapsın, belediye de bu konuda kararlar alsın. Birlikte burayı daha iyi bir hale getirelim. Otogarların şehir dışına taşınması her zaman yolcuya da, sektöre de büyük zararlar vermiştir. Otogarlar halka hizmet noktalarıdır. Yoksul kesimi de taşıyan biziz. Sayın İmamoğlu da bundan sonra sektörle işbirliği yapacağını ifade etti. Süreci hep birlikte izleyeceğiz.

Sayın UATOD Başkanımız Mehmet Erdoğan, geçtiğimiz hafta içinde sevgili oğlu Berkay Erdoğan’ı kaybetti. Genç yaşta yaşamını yitiren Berkay Erdoğan’a Allah’tan rahmet, Sayın Mehmet Erdoğan ve yakınlarına da başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159