Otomotiv programında 200 girişime 60 milyon TL'yi aşkın destek

banner113

İTÜ ARI Teknokent ile Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) otomotiv ve mobilite girişimlerine destekleri katlanarak devam ediyor. 2015 yılında başlayan iş birliği kapsamında, OİB’in sanayi gücü ve desteği ile İTÜ Çekirdek Otomotiv Programı kapsamında bugüne dek 200 girişime destek sağlandı. Desteklenen girişimler 60 milyon TL’yi aşan yatırım aldı. İki kurum, iş birliğinin yeni döneminde de geleceğin otomotiv teknolojilerini üretecek girişimcilere büyük destekler vermeye devam edecek.

banner114
OTOMOTİV 21.06.2021, 14:15 21.06.2021, 17:21 Erkan YILMAZ
Otomotiv programında 200 girişime 60 milyon TL'yi aşkın destek

İnovatif teknolojilerin ticarileşerek otomotiv sektöründe kullanılabilir hale gelmesi amacıyla 2015 yılında bir araya gelen İTÜ ARI Teknokent ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) iş birliklerini bu yıl da artırarak sürdürüyor. OİB desteği ile hayata geçirilen ve sürüş güvenliğinden batarya yönetimine, yazılım çözümlerinden malzeme teknolojilerine, otonom araçlardan mikromobiliteye kadar farklı alanlardaki girişimlerin yer aldığı İTÜ Çekirdek Otomotiv Programıkapsamındabugüne dek 200 girişim desteklendi. Programda desteklenen girişimler, 60 milyon TL’yi aşan yatırım aldı, 96 milyon TL ciroya ulaştı ve 500’den fazla kişiye istihdam sağladılar.

Yıl boyunca programa başvuran ve kabul edilen girişimciler İTÜ Çekirdek’inmentorluk, eğitim, Ar-Ge desteği, yatırımcı görüşmeleri gibi desteklerinden yararlanmanın yanı sıra, ekim ayında OİB’in düzenlediği “Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması”na katılma hakkına sahip oluyor. Bu yarışmaya katılan en iyi girişimler OİB tarafından hem nakdi olarak (500 bin TL cansuyu) ödüllendiriliyor hem de BigBang Start-upChallange etkinliğine katılma hakkı kazanıyor. Girişimler, OİB’in sağladığı ek nakdi ödüllerin (600 bin TL cansuyu) yanı sıra BigBang sahnesinde 54 milyon TL’yi aşkın ödül, nakit ve yatırıma faydalanma şansını elde ediyor. Akabinde İTÜ Çekirdek Kuluçka Programına dahil olarak birebir koçluk, danışmanlık, İTÜ Çekirdek’te ofis gibi büyüme süreçlerini hızlandıracak haklara sahip oluyor.

Dikbaş: “Geleceğin otomotiv teknolojilerini destekliyoruz”

OİB iş birliğiyle ilgili açıklamalarda bulunan İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, “Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği ile 2015’ten beri paydaş olarak yüzlerce girişimciye destek olduk. Ne mutlu ki desteklenen girişimler arasında atık suları ve baca gazlarını arıtarak mikroalglerdenbiyoyakıt üretimi yapan girişim de var; lastik geri dönüşümü ile karbon karası elde eden de; araçların dünyayı insanların algıladığı gibi algılamasını sağlayan akıllı kamera sistemleri geliştiren de; teknolojik donanımıyla kazaları algılayarak acil müdahale imkanı sağlayan da… Bugün geldiğimiz noktadagirişimlerimiz 60 milyon TL’yi aşkın yatırım aldı, 96 milyon TL ciroya ulaştı ve hatta ihracata başladı. Bu başarı hikayelerinin katlanarak artması adına verdikleri destek için OİB’e teşekkür ederiz” dedi.

Çelik: “Türkiye'nin ihracat artışına katkı sunmayı amaçlıyoruz”

İTÜ Çekirdek’e verdikleri desteğin geleceğe destek olduğunu belirten OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, "Dünyada sürücüsüz, yapay zekaya sahip, birbiriyle bağlantılı ve elektrikli araçların kullanımının giderek yaygınlaştığı bir dönemdeyiz. Biz de ihracatın lider sektörü otomotivde koordinatör birlik olarak, ülkemizin yaşanan bu dönüşümün bir parçası olması amacıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tam da bu kapsamda İTÜ Çekirdek’e verdiğimiz destekler ile Türkiye'nin otomotiv girişimcilerini bu alana yöneltmeyi, üretmelerini sağlamayı ve ülkemizin ihracat artışına katkı sunmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Başvurular yıl boyunca açık

Geleceğin otomotiv teknolojilerin peşinden koşan girişimler, İTÜ ARI Teknokent ve OİB desteğiyle İTÜ Çekirdek girişimcisi olmak için www.itucekirdek.com/otomotiv adresinden başvurularını gerçekleştirebilir.

İTÜ ARI Teknokent

“Birlikte İleriye” mottosu ile bünyesindeki 300’den fazla teknoloji firması, 8 binden fazla çalışanı ve yılda 600’ü aşkın kapsamlı Ar-Ge projesi üreten yapısıyla Türkiye’nin teknoloji alanındaki rekabet gücünü küresel ölçekte artıran İTÜ ARI Teknokent, Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon üssüdür. İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde faaliyetlerini yürüten İTÜ ARI Teknokent; 10 binasında toplamda 3.000 başarılı Ar-Ge projesine imza atarak ülke ekonomisi için değer üretmeye devam etmektedir. İTÜ ARI Teknokent; üniversitelerin girişimcilik kuluçka merkezleri arasında dünyada ilk 5’te yer alan İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi, Türkiye’nin ilk “scale-up” ileri aşama girişimcilik merkezi İTÜ Magnet ve teknoloji firmalarını global pazarlara açan Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı ile dünyanın en önemli teknoloji merkezlerinden biri konumundadır.

OİB 

Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracattaki tek koordinatör birliği olan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), 1991 yılında Bursa’da Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (UİB) bünyesinde 246 üye ve 163 milyon dolar ihracat ile kuruldu. OİB’in 2020 yılı itibariyle Türkiye'nin 40 ilinde bulunan toplam 6 bin 751 aktif üyesi ve 22,6 milyar dolar ihracatı bulunuyor. Türkiye'de ihracat yapan bütün otomotiv ana ve tedarik sanayi şirketleri, otomotiv ihracatçılarının koordinatör birliği olan OİB'nin üyesi durumunda... OİB, UİB tarafından gerçekleştirilen toplam ihracattan yüzde 84 pay alıyor.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159