18.04.2016, 13:22

Otopark Yazısıyla İlgili İSPARK’tan Gelen Öneriler

Değerli okuyucularım; otoparklar üzerine yazı dizimiz idari çevreler de dahil olmak üzere ilgiyle takip edildi ve bu çerçevede yoğun geribildirimler aldık. Öncelikle bu yoğun takip ve gösterilen ilgi için herkese teşekkür ederim. Bu bağlamda; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İSPARK’tan otopark konusuna değindiğimiz için memnuniyet ve genel bir değerlendirme almış bulunmaktayız. 

Yazı dizisi
Öncelikle, bir yazı dizimin bölümler halinde birkaç hafta devam ettiğini ve bu süreçte her hafta konunun farklı bir açısına değindiğimi tekrar hatırlatmak isterim. Dolayısıyla, yazı dizimin konu başlığı dahilinde her hafta konunun farklı bir veçhesine değinmeye çalıştığımdan yazı dizisi bir bütün olarak her hafta okunmadığı takdirde yazının geneline dair değerlendirmelerde, istemeden eksik anla(şıl)malar olabiliyor. Yazılarımı ilgi ile takip eden herkese tekrar teşekkür eder, memnuniyetimi ifade eder ve İBB’den (İSPARK) otopark uygulama ve mevzuatıyla ilgili ilettikleri hususları sizlerle paylaşmak isterim. 
• Otopark ihtiyacı, binalar ile otoların ortak sorumluluğuna alınır.
• Her bağımsız bölüm ve araç için en az bir otopark yeri zorunlu hale getirilir.
• Otopark sayısı, bağımsız bölümün (konut-işyeri) büyüklüğüne göre artırılır.
• Otopark için gerekli inşaat alanı her araç (binek oto-minibüs-otobüs-kamyon…) için ayrı ayrı hesaplanır. 
• Binek araçlar için gerekli olan otopark inşaat alanı 20 m2 yerine, en az 35 m2 olarak hesaplanır.
• Arsa payı hariç otopark bedeli, inşaat alanı * birim maliye fiyatı = A.. TL olarak hesaplanır.
• Mevcut bölgeleme sistemi yeniden düzenlenerek; bölgelere göre farklı otopark bedelleri belirlemek yerine, sabit otopark bedelinin bölgelere göre peşin ödeme miktarını belirler hale getirilir.
• Otopark ihtiyacını kendi bina veya parselinde karşılaması mümkün olamayan binalara, ilgili idareden karşılayamadıkları otopark sayısı kadar otopark belgesini almadan yapı ruhsatı düzenlenmez.
• Trafiğe yeni çıkacak araçlara, aracın cinsine göre gerekli olan otopark alanı temin edilmeden veya ilgili idareden aracına uygun otopark belgesi alınmadan araç trafik belgesi düzenlenmez. 

Otopark alanının temini
Trafikteki mevcut araçlar için de aynı yol takip edilir. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren en geç 1 yıl içinde gerekli otopark alanını temin etmeyen veya ilgili idareden aracına uygun otopark belgesi almayan araçların araç trafik belgesi, bu belgeleri temin edene kadar geçici olarak iptal edilir.
Otopark temini sadece projesi otopark olarak onaylanan, tapu kütüğüne bağımsız bölüm cinsi otopark olarak tescil edilmiş kat irtifakında/mülkiyetinde otopark olarak yer almış ve bu şekilde tamamlanmış binalardan, ait olduğu kat ve bağımsız bölüm numarası belirlenmiş bina veya alanlardan yapılabilir. Tescil edilmiş bu otopark binalarındaki her bağımsız bölüm otopark yeri, yalnız 1 araç için satın alınmak veya kiralanmak suretiyle tapuya işlenerek kullanılabilir. Otopark ihtiyacını temin amacı ile ilgili idareden peşinatını ödeyerek otopark belgesi alan bina ve araç sahibi sorumlularının otopark ihtiyacı, ilgili idare tarafından peşinatı yatırılmasını müteakip en geç 24 ay içinde ve hak sahiplerine en çok 300 metre mesafede karşılanması zorunludur. İlgili idare, tamamlayarak belge sahiplerine teslim edeceği otoparkların bakiye miktarlarını arsa payını da ilave ederek en fazla 24 ay vade ile ödeme planına bağlar. İlgili idare, peşin ödeme alarak belge düzenlediği hak sahiplerinden, otopark binalarını bitirip teslim etmeden geriye kalan bakiye bedeli talep edemez. İlgili idare peşin ödeme alıp belge düzenlediği hak sahiplerinin otoparklarını 24 ay içinde teslim etmemesi halinde tahsil etmiş olduğu peşinatların 24 aylık faizini ödemekle sorumludur.

Tebliğ tarihinden itibaren…
Otopark belgesi sahipleri ilgili idare tarafından bitirilerek kendilerine teslim edilecek otoparkları idarenin tebliğinden sonra en geç 1 yıl içinde, arsa payı dahil bakiye bedeli ödeme planı yapıp teslim almamaları halinde söz konusu haklarından ve ödedikleri peşinattan vazgeçmiş sayılarak otopark belgeleri ile kendilerine düzenlenen diğer belgeler geçici olarak iptal edilir.
Sığınak ihtiyacı, herhangi bir istisnaya tabi tutulmadan tüm binalar için bağımsız bölüm sayısı ve toplam inşaat alanı esas alınarak belirlenir. Toplam inşaat alanı 10 bin m2 ve daha büyük binalar ile bağımsız bölüm sayısı 100 ve daha çok olan binalarda, her bağımsız bölüm başına birim alan kadar veya toplam inşaat alanının yüzde 10’u kadar bir alanın binaların uygun olan katlarında veya parseli içinde sığınak olarak ayrılması ve yapılması zorunludur. Toplam inşaat alanı 10 bin m2nin altında olan ve teknik ve benzer nedenle binasında veya parseli içinde sığınak yapılması mümkün olamayan hallerde ise sığınak ihtiyacı ilgili idarenin yapacağı merkezi sığınaklardan karşılanır. Sığınak ihtiyacını binası veya parselinde ayırmayanlar ile ilgili idareden sığınak belgesi temin etmeyen binalara yapı ruhsatı düzenlenmez.

Sığınak belgesi
İlgili idare, sığınak katılım bedeli alarak sığınak belgesi düzenler. Sığınakların tesliminde ise kalan borç, arsa payları da hesaplanarak en çok 24 ay vade ile tahsil edilir. İlgili idare peşinatını alıp belgesini düzenlediği hak sahiplerinin sığınaklarını peşinatı yatırmasını müteakip en geç 24 ay içinde ve en fazla 300 metre mesafede karşılamak zorundadır. Sığınakları zamanında teslim edemeyen ilgili idare, hak sahiplerinden tahsil ettiği bedellerin yasal faizlerini ödemek zorundadır.

İlgili İdare, 
• Peşin olarak tahsil ettiği otopark ve sığınak bedelleri ile taksitlerini ortak hesapta birleştirmek suretiyle, yapılacak binalarda bölgenin otopark ve sığınak ihtiyacının aynı bina içinde karşılanmasını sağlar.
• Otopark binalarının uygun olan katlarında gerekli hallerde sığınak ihtiyacını karşılamak üzere uygun bölümler ayrılır. 
• Bu bölümler müştemilat ve donanım olarak, sığınak kullanımı için yeterli düzeyde tutulur ve normal zamanlarda otopark olarak da kullanılabilir.
• İlgili idare, hak sahiplerini otopark ve sığınak alanlarının işletme gelirlerinden yararlandırır.
• Otopark alanlarının bir kısmında bisiklet ve motosikletler için uygun park alanları ayrılır.
• Bisiklet ve motosiklet park alanları her türlü park etme bağlanma ve güvenlik sistemleri ile elektrikli dolum üniteleri ve kredi kartı ile kullanılmaya uygunluğu sağlanması kaydıyla, 1 adet araç otoparkı yerine 3 adet bisiklet veya motosiklet parkı yapılabilmesi teşvik edilir. 

Hepinize iyi haftalar diliyorum… ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159