15.11.2021, 12:08

Pazarımız daralıyor, sıkıntılar büyüyor

Salgın öncesinde olan sorunlarımız, salgın süreciyle ve ekonomik koşulların ağırlaşmasıyla daha da büyüdü. Ana maliyet kalemi olan akaryakıt fiyatlarındaki artışlarla bir taraftan yolcu talebindeki düşüş, diğer taraftan havayolları, demiryolları ile yaşadığımız haksız rekabet ile her geçen gün pazarımız daralıyor, daralmaya da devam edecek.  Bu şartlar altında sektörün sürdürülebilirliği de yok. Yaşanan sıkıntılar, ekonomik kayıplar artıyor, artmaya da devam edecek.

Bilet fiyatları 

İstanbul-Ankara’ya 4 saat tren yolculuğunun bedeli 80 lira, havayolunda bu rakam 250 lira, otobüsle ise taban fiyat 101 lira ve üzeri. Yine İstanbul’dan Bodrum’a 220 lira uçak bileti, otobüs bileti ise 190 TL ve üzerinde. İstanbul-Ankara hattında hergün 5 bin civarında yolcumuz trene gidiyor. Bir o kadar da  yolcu uçağa gidiyor. Uzun mesafede yolcular artık zaten uçağı tercih ediyor. Orta mesafede demiryolu ile rekabet etmek durumunda kalıyoruz.. Zarar eden havayolları ve demiryolları ile rekabet etmek durumunda kalıyoruz. Atıl kapasite ortaya çıkıyor ve bu yıkıcı rekabeti getiriyor. 

Sektörün çözüm üretmesi

İstanbul Otogarı’ndan çıkış yapan otobüs sayısı 1000’li rakamların altına düştü. Tarihte görülmemiş bir seviye bu.  Kriz derinleşiyor.  Servis ve acente, yakıt, personel gideri, işyeri kiraları, otobüs çıkışları, otobüs yatırım ve bakım maliyetlerimiz artıyor. Bu artışlar krizi daha da derinleştiriyor.  
Derinleşen kriz de   bizi bir noktaya götürüyor.  Sektöründe bu noktada fiyat istikrarını sağlayacak ve arz talep dengesini oluşturacak çözümler üretmesi gerekiyor.  Bu sektörün yaşayabilmesi için sırtından bazı yükleri de atması gerekiyor. Bunlardan birisi ücretsiz servisler, diğeri acente komisyonu. Derinleşen kriz ulaşım güvenliğini de sıkıntıya sokacak seviyeye geliyor. 

Köprü ve otoban maliyeti 

Diğer taraftan köprü ve otoyol maliyetleri her yıl dolar ile güncelleniyor. Dolardaki yükseliş köprü ve otobanlara yansıdığında maliyetler çok daha yükselecek. Yıl sonunda asgari ücrete gelecek olan zamlar da para kazanamayan sektörümüzü sıkıntıya sokacak. Köprü ve otoban kullanımlarında sektöre bir takım indirimlerin getirilmesi şart.   
Biletlerin elektronik ortamda artık daha fazla satışının sağlanması gerekiyor. Yazılım şirketlerinin aldıkları komisyonlar bu noktada öne çıkıyor ve acentelere ödenen komisyonlarla arasında bir maliyet avantajı yok. Sektörün kendi portalını oluşturacak çalışmaları hızlandırması gerekiyor. Rekabetçi bir anlayışı kazandırmak lazım. 

Korsan taşımacılık

Korsan taşımacılık sektöre büyük zararlar vermeye başladı. Özellikle Trakya istikametine yönelik Aksaray’dan, Beylikdüzü’nden, Hadımköy’den korsan taşımacılık faaliyetleri daha da hız kazandı. Bu tür taşımalara da bir yaptırım uygulanmıyor.  Sektörün kayıt altında olan firmaları denetleniyor, otomatik cezalar kesiliyor, kayıt dışı altındaki firmalara göstermelik cezalar kesiliyor ama arkası gelmiyor. 

Beylikdüzü’ne Cep Terminali 

İBB’den Beylikdüzü’nde bir cep terminali talebimiz oldu. Bu konuda olumlu adımlar atılmaya başlandı. Anadolu Yakası Otogarı konusunda ise Cumhurbaşkanın talimatına rağmen maalesef bir mesafe alamıyoruz. Sayın Binali Yıldırım ve Sayın Hayati Yazıcı ile sayın Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ile konuştuk. Hiçbiri ‘hayır’ demedi. Mehmetçik Vakfı arazisinde mutabık kalındı. Ama sonrasında sayın Bakana ulaşamıyoruz.  25 yıldır kangren olmuş soruna çözüm bulamıyoruz.  ‘Tamam” denildi ama bunun devamı gelmiyor. Olmayacaksa da vazgeçelim artık. 
Sayın Bakanın artık sektörümüzle ilgilenmesi gerekiyor.  Bu konuda bir adım bekliyoruz. 

Sektör uçurumun kenarında şu anda

Kara kışın fırtınalarında savrulacak. Bu şartlar altında sektörün yaşaması ve kaliteli hizmet verme imkanı kalmadı. Sektöre büyük umutlarla  giriş yapan firmaların sahipleri beklediklerini hatta beklediklerinin yarısını bile hiç bulamadıklarını söylüyor. Sektörümüz iki yıldır kara kışın en beterini yaşıyor. Ama bu yıl kara kışın fırtınaları ile karşı karşıya kalacak. Artan maliyet fırtınası da diyoruz biz buna. Pandemi fırtınasını atlatamadan maliyet artışlarının fırtınasına yakalandı sektör ve üstelik önümüz kış. Otobüs biletleri yerinde sayıyor. Öte yandan tüm maliyetlerde artış var. Tasarruf yapıyorsunuz, yaptığınız her tasarrufun ağır maliyeti oluyor. Zor bir kışa giriyoruz ve bu kış kara kışın ötesindedir

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın 98’inci yaşını kutluyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük eserim dediği Cumhuriyetin ışığında her alanda gelişmiş, üretken, zengin ve modern bir ülke olarak geleceğe yürüyeceğimize inanıyoruz. ■

Yorumlar (1)
Taner 2 yıl önce
Mustafa bey kayit disinim önlenmesi icin belge ticareti önlenmeli ayrıca kisa mesafelerde Yani D1 de 20 kisilik otobislerin kalici olmasi gerekli
banner117
15
açık
banner159