Ağır Vasıta Zirvesi 11 Şubat’ta

banner113

Ağır Ticari Araç pazarının nabzını tutan dernekler, sektörün gelişimi için güçlerini birleştiriyor TAİD, TREDER ve ARÜSDER’in işbirliğiyle düzenlenen Ağır Vasıta Zirvesi’nde sektör, çıkış noktası arayacak.

banner114
PİYASA 14.01.2020, 16:16 14.01.2020, 16:21 Taşıma Dünyası
Ağır Vasıta Zirvesi 11 Şubat’ta
Türkiye ekonomisinin taşıyıcı gücü, TAİD, TREDER ve ARÜSDER’in işbirliğiyle bir araya geliyor. Çekici, kamyon, treyler ve üstyapı sektörünü kapsayan Ağır Vasıta Zirvesi, 11 Şubat 2020 tarihinde kamu ve özel sektörü bir araya getiren eşsiz bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Pazarın önde gelen paydaşları, sektör sorunlarının konuşulacağı ve yeni stratejilerin belirleneceği Zirve’de buluşacak.

Türkiye ağır vasıta sektörü, üretim hacmiyle Avrupa’nın ikinci büyük üreticisi konumunda. 50 bin adet kamyon, 100 bin adet treyler üretim kapasitesine sahip ağır vasıta sektörü, iç pazarda son 5 yıldır yaşanan daralma ile birlikte potansiyelinin çok gerisinde kaldı.



Çekici pazarı 7 bin, treyler pazarı 10 bine geriledi


Yurtiçinde 35 bin adet olan kamyon-çekici pazarı 7 bin adetlere, 25 bin adetlik treyler pazarı, 10 bin adetlere gerilemiş durumda. Ağır vasıta üreticileri, kapasite yatırımlarını 30 bin adetlik pazara göre planladıkları için ciddi sorunlar yaşıyor. Bu durum ana sanayi, yan sanayi, distribütör, yetkili bayiler ve servis noktaları başta olmak üzere 150 binin üzerinde istihdamı bulunan sektörü tehlikeye düşürüyor.

65 bin kişi istihdam ediliyor

65 bin kişiye çeşitli vesilelerle istihdam olanağı yaratan, dünyanın 145 ülkesine ihracat yapan, sürekli olarak teknoloji ve inovasyona dayalı yatırımlar yapan üst yapı ve ekipman sektörü de yaşanan daralmadan payını alıyor. Araç-treyler-üst yapı ayrılmaz bir bütün olduğundan birlikten doğan güç ile Zirve’de çözümler de birlikte aranacak ve ülke ekonomisine katkının arttırılmasına odaklanılacak.



Sektör paydaşları çözüm arayışında


Pazarın geçtiği dar boğaza çözüm arayan sektör paydaşları, çıkış noktasında ise kamudan destek bekliyor. 55 bin adet kamyon-çekici ve bir o kadar treyler talebi ötelenmiş durumda. Kamudan sağlanacak çeşitli teşviklerle ötelenmiş talebin pazara kazandırılması sayesinde ise ağır ticari araç pazarında 2020 yılında yükseliş görmek mümkün olacak.




Teşvik bekleniyor


TAİD Ağır Ticari Araçlar Derneği Başkanı İlhami Eksin, ağır vasıta pazarının öncelikli beklentilerini şöyle açıkladı: “Sektör öncelikli olarak hurda teşviki, vergi teşviki ve finansman koşullarının iyileştirilmesini bekliyor. Emisyon sınıfı ve alternatif yakıt avantajlarının uygulanması ile yeni araç alımları özendirilebilir. Geçtiğimiz yıl mevcut aracını 2 yıl içerisinde satmayı taahhüt eden ağır vasıta ruhsat sahipleri, yeni araç alımında yüzde 4 ÖTV teşvikinden yararlanıyordu. Bu teşvik, pazara az da olsa bir ivme kazandırmıştı. Ayrıca yüklerin taşımasında çekiciler kadar öneme sahip olan treyler için de hurda teşviki uygulanması beklentiler arasında yer alıyor. Teknolojinin gelişmesi ile araçlardan alınabilecek anlık verinin işlenerek lojistik sektörünün sürdürülebilir verimlilik ve dolayısıyla rekabet üstünlüğü elde etmelerini istiyoruz. Konu ile ilgili teknik ve idari düzenlemelerde katkı sağlamak için çalışmalarda bulunacağız. Zirvemiz, sektör paydaşlarını bir araya getirecek ve ortak çözümler ile ağır vasıtaların tekerleklerini yeniden döndüreceğiz.”

Yatırımlar kaldığı yerden devam eder

TREDER Treyler Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şentürk, “Avrupa’nın en büyük ikinci üretim kapasitesine sahip ülkesiyiz. Hedefimiz liderlik. Orta vadede 1 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Bu hedefe yerli ve yabancı yatırımlar sayesinde ulaşacağız. Yatırımcılar, güçlü, sürdürülebilir ve büyük potansiyeli olan pazara yatırım yapar. Bu üçlü sac ayağını kamu ve özel sektör birlikte oluşturarak, kaldığımız yerden yatırımlara devam edebiliriz.” şeklinde konuştu.

“Dünya Markası” olabilecek firmalarımız var

ARÜSDER Araç ve Araç Üstü Ekipman ve İş Makinaları Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Burhan Fırat, zirve ile ilgili yaptığı açıklamada; “Yaklaşık 3 milyar dolarlık bir pazara sahip, kendi öz sermayelerine dayalı yatırımları ile iç pazarda kamuya, yurt dışında da dünyanın 145 ülkesine üst yapı-ekipman üreten sektörümüzün her yıl ihracat rekorları kırmasından dolayı gururluyuz. 2018 yılı itibarı ile cari açığımıza artı yönde 700 milyon dolar katkı sağlamış durumdayız. Bu yıl çok daha fazlasını gerçekleştireceğimiz ortada. “Dünya Markası” olabilmek yolunda çok önemli mesafe kat etmiş firmalarımız bulunuyor ancak iç pazarda çok ciddi sıkıntılarımız da var. Sadece daralan iç pazar değil, mevzuattaki engeller, teşvik ve kredilerdeki yetersizlikler çözüm gerektiren temel sorunlarımız. Çözüm arayışlarımız için de bu zirvede diğer paydaşlarımızla bir araya geleceğiz” diye belirtti.

Zirve, 11 Şubat 2020, Salı günü Sheraton Grand İstanbul Ataşehir Hotel’de gerçekleştirilecek.
 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159