Bosch’tan Türkiye’ye 200 milyon Euro yatırım

banner113

Bosch, Türkiye’ye iki yeni Ar-Ge merkezi kuracak. Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, “Türkiye’ye olan güvenimiz tam; bu ülkenin potansiyeline inanıyor ve burada büyümeye devam ediyoruz. 2014’te 135 milyon Euro yatırım yaptık. 2015’te yine 200 milyon Euro’luk bir yatırım planlıyoruz” dedi.

banner114
PİYASA 15.05.2015, 16:55 15.05.2015, 17:09 Taşıma Dünyası
Bosch’tan Türkiye’ye 200 milyon Euro yatırım
HABER: ERKAN YILMAZ

43 yılda Türkiye’ye 2 milyar Euro’yu aşkın yatırım yaptı

Bosch Türkiye, 2014 yılı verilerini ve 2015 yılı hedeflerini 12 Mayıs Salı günü düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. 2014’te toplam satışlarını yüzde 10 artırarak cirosunu 1,68 milyar Euro’ya yükselten Bosch Türkiye’nin, ihracat rakamı ise 1 milyar 22 milyon Euro oldu. 

İhracatta ilk 10 şirket arasında 

Bosch bu rakamlarla, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 10 şirketi arasında yer alırken, ülke toplam ihracatının yüzde 1’ini karşılamaya devam ediyor. Türkiye pazarındaki satışlarını da giderek artıran Bosch, iç pazarda 2014 yılında toplam 514 milyon Euro’luk satış hacmine ulaştı.

Toplam istihdam 15 bin kişiye ulaştı 

Bu yıl BSH Ev Aletleri şirketinin de yüzde 100 Bosch bünyesine katılmasıyla toplam istihdamı Türkiye’de yaklaşık 15 bin kişiye ulaşan şirket, çalışan sayısı bakımından dünyada Almanya, Çin, Hindistan ve Amerika’dan sonra beşinci, Avrupa’da ise Almanya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Bosch Türkiye, bu yıl 100’den fazla üniversite mezununa istihdam yaratmayı hedefliyor.  

“Güvenimiz tam ve büyüyoruz”

Young, “Bosch Grubu olarak Türkiye’ye olan güvenimiz tam; bu ülkenin potansiyeline inanıyor ve burada büyümeye devam ediyoruz. 43 yılda 2 milyar Euro’nun üzerinde yatırım yaptığımız Türkiye’de, geçen yıl 135 milyon Euro yatırım gerçekleştirdik. 2015 yılında da yine 200 milyon Euro’luk bir yatırım planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Yatırımın önemli bir kısmı Bursa’da 

Bosch, 200 milyon Euro civarındaki yatırımın önemli bir kısmını Bursa’da gerçekleştirmeyi planlıyor. Bunun bir bölümü yüzde 30’a varan yakıt tasarrufu sağlayan “benzinli sistemler enjektörleri”nin artan talebe göre üretilmesi ve geliştirilmesi için kullanılacak. 

Ayrıca bu yeni yatırımla Bosch, Euro 7 normlarını yerine getiren enjektör üretmeye de başlayacak. Formula 1 yarış araçlarında da kullanılan bu enjektörler dünyada en fazla Bursa’da üretiliyor ve dünyaya ihraç ediliyor.

İki yeni Ar-Ge Merkezi 

Bosch Türkiye, 2014 yılında toplam 77 patent başvurusunda bulundu. 2015 yılında da aynı sayıda patent başvurusu yapmayı hedefleyen Bosch Türkiye, 2014 yılında Ar-Ge yatırımlarına 80 milyon Avro civarında bir bütçe ayırdı. 3 ayrı Ar-Ge Merkezinde 390 çalışanıyla Türkiye’nin inovasyon çalışmalarına katkıda bulunan Bosch Türkiye, 22 ülkeye Türkiye’den Ar-Ge ihracatı yapıyor. 

Bu yıl içinde Bursa’da iki yeni Ar-Ge Merkezi açılmasıyla Bosch Türkiye, Türkiye’deki Ar-Ge Merkezi sayısını 5’e çıkaracak. Eylül ayında devreye girecek Benzinli Sistemler ve ATMO Ar-Ge Merkezleri, geleceğin teknolojilerinin geliştirmesinde önemli bir rol üstlenecek. Benzinli Sistemler Ar-Ge merkezi de Dizel Sistemler Ar-Ge merkezi gibi Almanya’dan sonraki alanındaki en büyük Ar-Ge merkezi konumunda olacak. Bunun yanı sıra, Bosch’un Bursa’daki Dizel Sistemler Ar-Ge Merkezi’nde EURO6 normlarını karşılayacak Common Rail Enjektörü, Çin pazarı için geliştiriliyor.

Bosch, Ortadoğu’yu Türkiye’den yönetiyor

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, Türkiye’nin başarılı performansı nedeniyle 2015 yılbaşından itibaren Ortadoğu bölgesini yönetme sorumluluğunu aldığını hatırlatarak, “Ocak 2015 itibarıyla, İstanbul’daki merkezimizden, Ortadoğu’daki 16 ülkeyi yönetmeye başladık. Global Bosch yönetimi, Türkiye’de yakaladığımız başarı ve sinerjiyi büyük potansiyel barındırdığına inandığı bir bölge olarak kabul edilen Ortadoğu’ya yayma kapasitesine vakıf olduğumuz inancını taşıyor. Biz de bu yönde üzerimize düşen görevi yerine getirmek için çalışıyoruz” dedi. Young, Küçükyalı’da, Bosch’un tüm iş kollarını aynı çatı altında buluşturan bir merkez Ofis hayata geçirdiklerini söyledi. 

Öte yandan Bosch Türkiye, geçtiğimiz Mart ayında Fren Sistemleri Fabrikasını Bursa Organize ve Sanayi Bölgesi’ne taşıyarak, BOSB’deki fabrika sayısını 5’e çıkardı ve üretim kapasitesini yüzde 61 artırdı. 

Otomotiv sektörünün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ‘amiral’ sektörleri olduğunu vurgulayan Young, Sanayi Teknolojileri alanında yenilikçi çözümler yarattıklarını, Termoteknik alanında Manisa Fabrikası’nın her yıl dünya çapında kombi üretim rekoru kırdığını, Elektrikli El Aletleri ve Ev Aletleri alanında geniş bir ürün portföyünü tüketiciyle buluşturduklarını, Otomotiv Yedek Parçaları alanında kaliteli, güvenilir, yenilikçi teknoloji ve hizmet sunduklarını, Güvenlik Sistemleri iş kolunda ise güvenlik ve iletişim alanında öne çıkan ürünlere imza attıklarını kaydetti.

Otomatik pilot yollara hazırlanıyor

Bosch 2025 vizyonuna göre, tüm dünyada günlük hayatın bir parçası olan nesnelerin birbirleriyle iletişim halinde olmasını ve insanların hayatına kolaylık katmasını amaçlıyor. Otomotiv endüstrisinde sundukları otonom çözümleriyle trafikte hayatı kolaylaştıracaklarını kaydeden Steven Young, “Otoyollarda otomatik pilotun 2020 yılında seri üretimde olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu öyle bir alan ki sadece 2000 mühendis bunun için çalışıyor. Gelecekte, pek çok sürücü, otomatik pilot deneyimini tadacak. Tamamen otonom sürüşe yönelik bu sistemler, kritik durumlarda insanlara oranla çok daha hızlı ve güvenilir bir şekilde reaksiyon göstereceğinden yol güvenliğini daha da artıracak” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159