İstanbul’da günlük 30 milyonluk bir hareketlilik var

banner113

Kentlerin sürdürülebilir kalkınması için de en önemli konunun ulaşım ve erişim olduğuna dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, 2004’te 11 milyon olan İstanbul’un günlük hareketliliğinin toplu ulaşımın gelişmesiyle 30 milyona çıktığını ifade etti.

banner114
PİYASA 02.12.2016, 09:34 02.12.2016, 10:23 Taşıma Dünyası
İstanbul’da günlük 30 milyonluk bir hareketlilik var

TRANSİST 2016 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 9. kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. İstanbul Kongre Merkezi’ndeki açılışa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Erzurum Milletvekili ve gazetemiz yazarı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, İETT Genel Müdürü Arif Emecan, İstanbul Otobüs A.Ş Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahi, BURULAŞ Genel Müdürü Levent Fidansoy,  ile toplu ulaşım ve ulaşım endüstrisindeki tüm firmalar, belediyeler ve belediyeye bağlı iştirakler, altyapı ve planlama firmaları, kamu kuruluşlarının ve üniversitelerin temsilcileri katıldı. 

Transist Fuarı’nın açılışında konuşan Başkan Kadir Topbaş, Bir şehrin medeniyet ölçüsünün o şehirde yaşayan insanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranına bağlı olduğunu anlattı. Topbaş, "İstanbul'da bugün 30 milyonluk günlük hareketliliğe rağmen 2004'e göre trafikte kalma süresi 8-9 dakika daha azaldı" dedi. 
Topbaş, kentlerin giderek yoğunlaştığını ve 2050’de dünya nüfusunun 9 milyarı aşacağını belirterek, şehir yaşamının daha düzenli ve kaliteli hale gelmesi için toplu ulaşımda teknolojinin imkanlarının kullanılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Yatırımların büyük bölümü ulaşıma 
Topbaş, “Yatırımlarımızda en büyük payı ulaşıma, ulaşımda da raylı sistemlere ayırıyoruz. İBB olarak 12 yılda 98 milyar yatırım yaptık. Bunun 44.4 milyarını ulaşım yatırımlarında kullandık. 44 kilometre olan raylı sistemleri 150 km’ye çıkardık. 89 km’lik metro inşaatı devam ediyor. İhale aşamasına gelen hatlar var. Nihai hedefimiz İstanbul’u bin km’lik raylı sistem ağına kavuşturmak. Planladığımız hatların yapımıyla İstanbul dünyada en uzun raylı sistemlere sahip şehir olacak.”

Toplu ulaşım hem konforlu hem hızlı olsun 
Ulaşımda her araçta geçen tek bilet sistemine geçtiklerini, otobüs sayılarını arttırıp modern hale getirdiklerini, deniz ulaşımı, karayolu tüneli yapımı gibi birçok alanda büyük yatırımlar yaptıklarını aktaran Topbaş, “Kavşaklardaki ışıkların da toplu taşıma araçlarına öncelik tanıyacak şekilde düzenlenmesini ve bir buton vasıtasıyla otobüslerin duraklardaki engelli ve dezavantajlı insanları görüp ona göre yanaşmasını sağlayan bir sistem geliştirmesini istedim. İstiyoruz ki toplu ulaşım hem konforlu hem daha hızlı olsun. Çevreci elektrikli otobüsleri Tarihi Yarımada başta olmak üzere devreye alıyoruz. Şu anda 93 km’lik 17 yeni karayolu tüneli daha yapmak için çalışma başlattık” dedi.

Ulaşımda entegrasyon 
"Transist İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı"nın açılışına katılan Bakan Ahmet Arslan, zamandan sağlanan her tasarrufun ülkeye nakdi katkısı olduğunu, olaya bu çerçeveden baktıklarını kaydederek, ulaşımın birbirine entegre edilmesinin önemine değindi.

Türkiye'de son 15 yılda kara yolu ulaşımında yapılan otoyol ve bağlantı yolları hakkında bilgiler veren Arslan, yapılanlarla yetinmediklerini, Çanakkale 1915 Köprüsünü yaparak Marmara Denizi etrafında bir ring oluşturacaklarını ve İstanbul'un üzerinden trafik yükünü alacaklarını söyledi.

Türkiye'de son 15 yıl öncesine kadar yapılan tünellerin uzunluğunun 50 km olduğunu aktaran Arslan, bu rakamın şu anda 306 km’ye çıktığını vurguladı.

Avrasya Tüneli’nden her gün 120 bin araç 
Arslan, Marmaray'ı şu ana kadar 170 milyon yolcunun kullandığı bilgisini verdi. Avrasya Tünelinden her gün 120 bin araç geçeceğini ifade eden Arslan, tünel sayesinde tarihi yarımadanın üzerinden trafik yükünün alınacağını, iki yaka arasında araçların geçişinin 15 dakika gibi kısa bir süre alacağını dile getirdi.

Kongrede; ‘Trafik Yönetimi ve Şehiriçi Ulaşımda Verimlilik’, ‘Mega Kentlerde Ulaşımda Zaman Yönetimi ve Veri Odaklı İnovasyon’, ‘Akıllı Teknolojiler Ulaşım Tercihlerini Nasıl Değiştirecek?’ ve ‘Sürdürülebilir Şehirler için Ulaşımda Dönüşüm’ başlıkları altında 4 panel düzenlendi. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159