Lojistik firmalarına Teşvik ve Destek Semineri

banner113

Uluslararası Nakliyeciler Derneği 13 Nisan Perşembe günü 300’e yakın firma temsilcisinin katıldığı Teşvik ve Destekler semineri düzenledi.

banner114
PİYASA 24.04.2017, 16:13 24.04.2017, 16:24 Taşıma Dünyası
Lojistik firmalarına Teşvik ve Destek Semineri
Seminere Kredi Garanti Fonu temsilcisi olarak İstanbul Şube Müdürü Murat Gökçe, Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin, Genel Müdür Yardımcısı Vekili Necdet Karadeniz, Pazarlama Müdürü Osman Kul, Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzmanı Ahmet Burak Eren, İŞKUR Şube Müdürü Levent Taş, KOSGEB Uzmanı Gökhan Akdağoğlu katılarak sunumlarını yaptı.

İhracatın en önemli ayağı taşımadır 

Açılış konuşmasını yapan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu“UND 1974 yılında kuruldu. Özellikle Türkiye’nin ihracatını taşımada, mal hareketinde çok önemli görevler üstlendi. Lojistik tüm sektörlerin altyapısıdır. Tüm sektörlerin gelişiminin temel taşıdır. Ülkemizin hedefi ihracatla kalkınmaktır. İhracatın en önemli ayağı taşımadır. Taşıma maliyetleri hem zaman açısından, hem maliyet açısından yaptığı katma değerle ülkemizin ihracatının potansiyelini ve yükselmesini sağlaması açısından  en önemli itici güçtür” dedi. 

65 ülkeye ihracat yapıyoruz

Hükümetin 25 acil planından bir tanesinin lojistik olduğunu belirten Nuhoğlu, “Biz sektör olarak Türkiye’nin hizmet ihracatında turizmden sonra en fazla döviz getiren sektörüz. 2016 yılında turizm gelirleri 19 milyar dolara düştü. Bizim ihracat gelirimiz ise 14.5 milyar dolara çıktı. Biz Eximbank ile çok uzun yıllardır çalışıyoruz. Uluslararası nakliye ve pazarlama kredilerini kullanıyoruz. KGF ile son beş yılda çok önemli çalışmalar yaptık. Bugün geldiğimiz nokta apayrı. Biz yüzde 95 Kobi’yiz. Hükümetimiz bize her türlü desteği veriyor. Bize layık olan şekilde kendimize yakışır yapımızı kurduk. Fransa’dan İtalya’ya, Almanya’dan Azerbaycan’a mal taşıyoruz. Şirketlerimiz kendilerini geliştirmek için çok önemli mücadeleler veriyoruz. Farklı bir yapımız var. Biz 65 ülkeye ihracat yapıyoruz ve oralardaki mal ihracatının önünü açıyoruz. Bugün Irak’a senelik 500 bin seferlik mal taşıyoruz. Bugün Avrupa’ya  60 milyar dolarlık ihracatın yüzde 70’ini karayoluyla biz yaptık. Yüzde 45 ihracat karayoludur. Dünyada hiç olmayan bir pazar payına sahibiz. Bu bölgede yapılan taşımalarda yüzde 80’ini Türk menşeli taşımalar yapıyor. Bu da sektörün ne kadar güçlü olduğunu açıkça ortaya koyuyor. İlk defa hizmet sektöründe başvurup Turguality programına Ekol Lojistik kabul edildi. Diğer arkadaşlarımızın da bu yola girmesini bekliyoruz. Sektörde rekabet gücünü artırabilmesi için değişen ve globalleşen dünyaya uyum sağlayabilmesi için düşük maliyetli finansmana kolay ulaşması ve devlet desteklerinden daha fazla yararlanabiliyor olması gerekiyor. Bu kapsamda seminere katılan değerli konuşmacıların önemli bilgiler vereceğini, bizlere yol göstereceğine eminim” dedi.

40 milyar dolarlık kredi hedefi 

Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin de yaptığı sunumda “Eximbank kabuk değiştiriyor. Yıl sonu itibariyle değişikliklerin bitmesini ve yeni yılla yepyeni bir Eximbank olarak karşınızda olmayı planlıyoruz. 

İhracatçıya yönelik 3 temel ürünümüz var. Birincisi Yurtiçi Krediler. Bunu bankalar aracılığıyla veriyoruz. Alacak sigortamız ve Yurtdışı kredilerimiz var. 40 milyar dolarlık kredi sunmayı hedefliyoruz. 3’te ikisini krediler 3’te birini sigortalar oluşturuyor. 2017 hedefimiz yüzde 25,4 kredilendirme. Bu oranla dünyada Kore’den sonra ikinci sıradayız. Alacak Sigortamız var sizin alacak riskinizin yüzde 90’ınını karşılıyoruz. Dünyada 238 ülkeye yapılan mal ve hizmet ihracatını sigortalıyoruz. Irak’a maalesef malum durum nedeniyle bu sigortayı yapamıyoruz “ dedi.

Uluslararası nakliyecilerin başvuracağı programlar 

Eximbank Pazarlama Müdürü Osman Top ise Tüm kredi çalışmalarının başlamışı sizin için maliyet verilerinizi alıp bir analiz çalışması yapmamız gerekiyor. Evrak süreci kimseye sevimli gelmiyor ama bunları kısa sürüde tamamlıyoruz. Uluslararası nakliye yapacak firmaların temelde bizden faydalanacağı temelde şu programlar var: Uluslararası Nakliyat Kredisi ve Reeskont Kredisi, Sevk Öncesi İhracat Kredisi. Uluslararası taşımacılık yapan firmalar bunları kullanabilir” dedi.

Yoğun bir katılım olan seminerde düşük faizli “Uluslararası Nakliyat ve Pazarlama Kredisi” ve Kredi Garanti Fonu aracılığıyla Kredi teminatı olarak kullandığı “Kredi Garanti Fonu Kefaleti” ve Ekonomi Bakanlığı tarafından sektöre verilmeye başlanan fuar, marka, destekleri, KOSGEB tarafından verilen Fuar, Eğitim, Danışmanlık destekleri ve İŞKUR tarafından verilen İstihdam desteklerinden faydalanma yöntemleri hakkında bilgilendirmeler yapıldı. ■


UND İcra kurulu Başkanı Fatih Şener


Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159