banner69

Mercedes-Benz 2. elde 1341 araç sattı

banner113

icari araç pazarındaki sıfır araç satışındaki hareketlilik, ikinci el pazarına da yansıyor. Mercedes-Benz Türk ikinci el faaliyetlerinden Sorumlu Genel Müdür Osman Nuri Aksoy, “2015’in ilk üç ayında 1341 adetlik satış rakamına ulaşıldığını belirterek, “2014’ün ilk üç ayında 870 olan satış adedi 1341‘e çıktı ve yüzde 55 civarında bir büyüme elde etmiş durumdayız” dedi.

banner114
PİYASA 27.04.2015, 19:20 28.04.2015, 10:52 Taşıma Dünyası
Mercedes-Benz 2. elde 1341 araç sattı
Mercedes-Benz Türk, 21 Nisan Salı günü, ikinci el pazarına yönelik bir değerlendirme toplantısı düzenledi. İkinci el faaliyetlerinden Sorumlu Genel Müdür Osman Nuri Aksoy, BusStore Kısım Müdürü Haluk Burçin Akı, TruckStore Kısım Müdürü Tolga Bilgisu, USED1& El.2 Kısım Müdürü Faruk Özer’in katılımıyla gerçekleşen toplantıda 2014 ve 2015’in değerlendirilmesi yapıldı.  

200 milyon Euro ciro 
Mercedes-Benz Türk olarak ikinci el faaliyetlerine 7 yıl önce başladıklarını belirten Osman Nuri Aksoy, “2014 yılını yüzde 12 büyüme, 4088 adetlik satış ve 200 milyon Euro ciro ile kapattık. Toplamda 10 bin adetlik bir işlem hacmine ulaştık. 50 kişilik uzman bir ekibimiz var. Biz artık bayiler üzerinden genişlemek ve büyümek istediğimiz için merkez ekibimizin sayısını artırmıyoruz” dedi. 

2014 seviyesini geçeceğiz
Aksoy, 2015’in ilk üç ayında gerçekleşen rakamlarla ilgili bilgiler de verdi: “İlk üç ayı 1341 adetlik bir seviye ile kapattık. Geçen yıl bu seviye 870 adetti. İşlem hacmi 3000 adet civarında. Bu seviye geçen yıla göre yüzde 55 civarında bir büyümeyi işaret ediyor. Hedefimiz geçen yıl gibi bitirmek ama bu yılı 2014’ün çok üzerinde kapatacağımız görünüyor. Çok hareketli geçiyor. Ciroyu çok daha üst noktaya taşımak istiyoruz. Amaç ikinci el ticareti yapmak değil, sıfır satışına katkıda bulunmak.” 

Hız ve güven başarıyı getirdi  
Başarının faktörleri güven ve hız olduğuna dikkat çeken Aksoy, “Müşterinin bu iki noktada beklentilerini karşılayabilecek konuma geldik. Hız konusunu hala geliştirmeye çalışıyoruz. 31 Aralık 2014’te bir müşterimiz saat 15.30 da otobüs almaya karar verdi ve gelip saat 17.30’da aracını aldı gitti. Biz bu hızı ve güveni sağlamış durumdayız. 7 yıl önce, bu, ancak iki günde mümkün olabilirdi. İki saat bile hala bizi mutlu etmiyor, bunu nasıl daha da hızlandırabiliriz diye araştırıyoruz. Özellikle kamyon ve otobüs satmak isteyen artık TruckStore ve BusStore internet sitesine girmeden veya sormadan araç alıp satmıyor; bu artık kesin” dedi. ■


BusStore Kısım Müdürü Haluk Burçin Akı

BusStore’dan 65 milyon Euro 

BusStore Kısım Müdürü Haluk Burçin Akı, 2014’te alım satım tarafında otobüs grubunda yüzde 17 civarında büyüdüklerine dikkat çekerek, “BusStore’nin mevcudiyetinin temel sebebi; daha çok yeni araç satışı olabilmesi için gerekli takas desteğini vermek. 2014’te 555 adetlik bir satış seviyesine ulaştık. Toplamda ise 1200 adetlik bir alım satım hacmimiz oluştu. BusStore Daimler genelinde hem satış hem de ciro olarak Almanya’nın ardından ikinci sırada. Ciromuzun Almanya’nın da üzerinde olduğunu söylemek mümkün. 2000 milyon Euro cironun 60-65 milyon Euro’su BusStore operasyonundan geldi” dedi.

Bayilerin katkısı büyük 
En çok mutlu oldukları konulardan birini; BusStore markasının bilinirlik düzeyinin artık çok yüksek seviyeye gelmesi olarak açıklayan Haluk Burçin Akı, “Artık bugün otobüs sektörü içerisinde faaliyet gösterilen nereye giderseniz gidin, mutlaka Mercedes-Benz bünyesinde BusStore’nin ikinci el otobüs operasyonu yaptığını biliyor. Bunda merkez operasyonun yanı sıra bayilerin de son derece büyük katkısı var” dedi. 

Müşteri memnuniyetini ölçüyoruz 
Müşteri memnuniyetini ölçümlemeye yönelik çalışmaları da sürekli yaptıklarını vurgulayan Akı, “Son 1,5 yıldır yapılan tüm alım ve satış sonrasında müşterilerimiz aranıyor. Müşteri memnun mu, memnun değilse neyi eleştiriyor. Bu bilgiler toplanıyor ve biz de bunun ışığında operasyonumuzu daha iyi ve daha kaliteli bir noktaya getirmek için gayret ediyoruz. Otobüs alım ve satışı sırasında ihtiyaç ve beklentiler değişebiliyor ve biz bu noktada kendimizi olabildiğince esnek hale getirip herkesin beklentilerine uygun hizmet vermek için çaba gösteriyoruz” dedi. ■



TruckStore Kısım Müdürü Tolga Bilgisu

TruckStore global bir marka 

En önemli önceliklerinin güven unsuru olduğunu belirten TruckStore Kısım Müdürü Tolga Bilgisu, “Oluşturduğumuz standartlarla ikinci ele farklı bir yaklaşım getirdiğimize inanıyoruz. TruckStore global bir marka. 15 ülkede 31 ayrı lokasyonda hizmet veriliyor. 2009 yılında faaliyete başladığımız yıl 101 araç satışı yaptık. 2014 yılında, satışımızı 23 kat artırarak 2997 noktasına getirdik. Toplam hacme baktığımızda 5 bin adetlik alım satım hacmi yaratmışız. 2014 yılına kadar ise 7580 adedin üzerinde araç satış gerçekleştirmişiz. 16 binlere gelen bir işlem hacmi yaratmışız. 2014 yılında bir önceki yıla göre satışta yüzde 30 büyüme işlem hacminde toplam yüzde 40 büyüme elde ettik” dedi.

Yüzde 41 büyüdü 
2015’in ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 41’lik bir büyüme gerçekleştirdiklerini belirten Tolga Bilgisu; “İyi gidiyoruz. Sektörde çok önemli bir kavram olan bilinirlik düzeyinde önemli bir noktaya geldik. Bir örnek vermem gerekirse, telafüz edilirken Trückstore’den TruckStore noktasına geldik. Bizi bilmeleri, en azından telafüz edebilmeleri bu açıdan çok önemli” diye 

100 milyon Euro 
Daimler bünyesinde, üç senedir sabit bir şekilde, Almanya’dan sonra ikincilik koltuğuna oturduklarını da vurgulayan Bilgisu, “15 ülke arasından ikincilik noktasına gelmek çok önemli. Bizi açık ara farkla geriden İspanya takip ediyor. Onu İngiltere ve Fransa izliyor. 200 milyon Euro’nun 100 milyon Euro’su kamyon operasyonundan geliyor. Çekiciden, treylere tüm marka tip ve modelde, her yaşta araç alım ve satımı yapıyoruz” dedi. 

Pazarda başarının sırrı hız 
Değer zinciri içerisinde eksik halkaları tamamladıklarını belirten Bilgisu, “Sigortası, finansmanı, kaskosu, garantisi, satış sonrası bakım paketleri ile değer zincirinde eksik halkaları tamamlıyoruz ki, müşterilerimiz ihtiyaçları doğrultusunda tek noktadan hizmet alabilsin. Başarının kriterleri nedir dediğimizde; en önemli nokta hız. Bir müşteriyi fazla oyalamamanız, hızlı olmanız lazım. Aynı gün içinde bir aracın alımını, satışını yapabiliyoruz, iki saat içinde parasını gönderebiliyoruz. Bu anlamda bir farklılık yaratmaya çalışıyoruz. Bunu bayilerimizle birlikte yapıyoruz. Biz şanslıyız, kemikleşmiş bir netvorkümüz var” dedi.

Sahadayız, kapı kapı dolaşıyoruz 
Sürekli sahada olduklarını, neredeyse kapı kapı dolaştıklarını da vurgulayan Tolga Bilgisu, “Biz müşterilerimizle doğrudan temas etmeye özen gösteriyoruz. Bunu pazarlama aktiviteleri ile doğru noktalarda marka ve ürünü tanıtarak yapmaya çalışıyoruz. Onlara telefonla değil, yüz yüze ulaşmaya çalışıyoruz. İhtiyaçlarını dinliyor ve bu ihtiyaçlara yönelik ne gibi çözümler üretebiliriz çabası içinde oluyoruz. Sürekli sahadayız, neredeyse kapı kapı dolaşıyoruz. 2014 yılı sonunda 9 ayrı lokasyonda satış noktamız varken buna 2015’te Kocaeli, Gaziantep ve İstanbul’da bir nokta daha ekleyerek 12’ye çıkardık” dedi.

30 il, 75 lokasyon…
“Sahadayız ve sahada olmaya devam edeceğiz” vurgusunu yapan Tolga Bilgisu, “Türkiye’de gitmediğimiz şehir kalmadı. En güncel etkinliğimiz roadshow organizasyonunu, Nisan’da başlattık, Haziran ayının ortasına kadar devam edecek. 30 ilde 75 lokasyonda müşterilerimize ‘merhaba’ demeye gidiyoruz” dedi.

Garanti farkı 
Tolga Bilgisu, müşteriye sundukları garanti seçenekleri ile de fark yarattıkları belirterek, “Türkiye’de bir ilk 6 yaş ve 1 milyon km’ye kadar her tip ve modelde araca aktarma organlarında sınırsız bir garanti imkanı sunuyoruz. Bunlar seçilmiş altın ve gümüş kategorilerimiz içerisinde değerlendiriliyor. Bunun yanı sıra uzatılmış garanti sistemiz de var. Bu sadece Mercedes-Benz marka ürünler için geçerli” dedi.

TruckStore 2015 hedefi 
Bilgisu, 2015 yılında 6 binler seviyesine gelen bir işlem hacmi ve 2600-2700 satış hacmi hedeflediklerini belirtti: “Mercedes-Benz Türk’te ikinci el operasyonu 2008 ve 2009’da hayal değildi, ama bir hedefti. Biz bunu değer zincirine kattık.  Gerçeğe dönüştürdük, bu başarıda katlanarak devam edecek” dedi. ■


USED1& El. 2 Kısım Müdürü Faruk Özer

Müşteri güven duyuyor

USED1& El. 2 Kısım Müdürü Faruk Özer, 2014 yılında 1236 adet satış yapıldığını, toplam iş hacminin ise 2 bin 600’ün üzerinde olduğunu belirtti. 2015 yılında rakamların daha da sevindirici olduğunu ifade eden Özer, “Birincisi, takas oranına bakıyoruz, ne kadar yeni araç satıldı, bunun karşılığında ne kadar ikinci el araç takasa alındı? Takas oranımız artıyor. Bu da demektir ki, yeni araç için biz daha fazla katma değer sağlıyoruz. Müşteriler daha fazla bizle gelip ticaret yapma eğiliminde. Diğer önemli nokta: Takasa gelen araçların ne kadarı Mercedes, ne kadarı diğer marka. Diğer marka araçlara baktığımızda bunda da artış var. Bu bizi daha çok mutlu ediyor. Mercedes marka araç satıyoruz o bizim müşterimiz. Ama dışarıdan bir başka aracı alıp yeni bir Mercedes verdiğimizde, tamam diyoruz aileye yeni üyeler katıldı. 

Bayi tarafına baktığımızda 32 lokasyonumuz var. HTA’da faaliyet gösteren bu bayilerin hepsi ikinci el ticareti yapıyorlar. Satış noktası konseptinde çalışan 10 lokasyonumuz var. Geçen yıl satışların yüzde 80’i aşağı yukarı bayiler tarafından yapılmıştı. Bu sene ilk üç aya baktık; adet büyümesi olmasına rağmen bu oran yüzde 90’a çıkmış. Bu büyüme nereden geliyor, tespit ettiğimiz iki nokta var. Birincisi güven… Müşterilerimiz Mercedes Benz markasına güveniyor. O yüzden mesela Erzurum’daki müşteri görmeden Antalya’daki ürünü satın alabiliyor. Diğer ikinci nokta iş modeli, müşterilerden aldığımız geri bildirim. HTA pazarında müşteri sizden yeni bir araca bakıp, beğenmeyi, fiyatında mutabık kalmayı ve ikinci el aracını da bırakıp aynı anda aracını alıp gitmeyi bekliyor. Bu sürecin aynı günde olması servis taşımacısı için önemli. Bu hızı sağladığımız için müşterimiz çok mutlu. Öte yandan, hizmet kalitesini nasıl artırabileceğimizi devamlı sorguluyoruz. Teknolojiyle, insanların beklentileri de, rakiplerin verdikleri hizmetler de değişiyor. Diğer ikinci konu; bu adetleri nasıl büyütebiliriz? Nasıl müşterimize daha fazla bu hizmeti verebiliriz, bunun için ekip ile beraber çalışıyoruz” dedi. ■

Gündemin içinden... Gündemin içinden... Gündemin içinden...

ALT TAKAS YAPMA ORANI ARTIYOR 

Osman Nuri Aksoy, “Nakitle gelen ve otobüs alan sayısı giderek azalıyor. Gelen bir kişi, ‘bende şu model bir otobüs var, bunu verip şu modele geçeyim’ diyor. 2003 model aracı verip, 2007 modele geçiyor. 2007 verilip, 2011 alınıyor. Alt takas giderek daha çok kullanılan seçenek haline geldi. 30-40 bin Euro ile 403 mertebesine kadar geliyor. 403’ler servislere gidiyor. 403’lerin çalıştığı hatta 2006 Travego araçlar çalışmaya başlıyor. Bu döngü devam eder. Altta sıkışmalar başladıkça yukarıya doğru zincir olarak ilerliyor. Otobüs pazarındaki birikimin alttan bir şekilde boşaltılması lazım. Yeni araç pazarı tamamen takasla dönüyor. Bundan beş sene önce böyle değildi” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159