Temsa 7 ayda 980 otobüs sattı

banner113

7 ayda toplam 3044 otobüs satıldı. 980 adetlik satışla yüzde 32 pay elde eden Temsa, pazardaki liderliğini sürdürüyor. Temsa ihracatta yüzde 158 büyüme elde ederek, ilk 6 ayda 62 milyonu doları aşan gelir elde etti.

banner114
PİYASA 21.08.2016, 11:00 22.08.2016, 09:55 Taşıma Dünyası
Temsa 7 ayda 980 otobüs sattı
2016 yılına, ürün gamına dahil ettiği yeni otobüslerle adım atan TEMSA, pazardaki lider konumunu devam ettiriyor. Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, 19 Ağustos Cuma günü Sabancı Center’de düzenlenen basın toplantısı ile otobüs pazarında yılın ilk 7 ayını ve gelecek süreci değerlendirdi. 

Elektrikli Avenue 5 Ekim’de
Pazarda 25 ürünle yer aldıklarını belirten Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, “Yılın sonuna doğru birkaç yeni lansmanımız daha olacak. Bunlardan biri Aselsan ile birlikte çalıştığımız elektrikli Avenue aracımız. Elektrikli otobüsümüzü 5 Ekim’de Ankara’da tanıtmayı planlıyoruz” dedi. 

Pazar yüzde 31 daraldı 
2016’nın zorlu bir yıl olduğuna dikkat çeken Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, 2016 yılının ilk 7 ayında 2015’e göre otobüs pazarında yaşanan küçülmenin yüzde 31 olduğunu belirterek, “Geçen yıl 4 bini aşan pazarda bu yılın 7 aylık döneminde toplam satılan otobüs sayısı 3 bin 44 adet oldu. Temsa bu dönemde 980 adetlik satışla yüzde 32’lik bir pay elde etti. Temsa’nın otobüs pazarındaki liderlik konumu da sürüyor” dedi. 

203 Safir, 85 Maraton 
Seyahat otobüs pazarında, Temmuz sonu itibariyle 801 aracın satıldığını vurgulayan Dinçer Çelik, “Geçen yılın aynı dönemine göre seyahat otobüsü pazarında, yüzde 18 civarında daralma oldu. Bu pazarda Temsa, RD segmentinde 203 adetlik Safir satışıyla yüzde 45; tüm şehirlerarasında ise 85 adetlik Maraton satışıyla birlikte yüzde 36 pazar payı elde etti” dedi. 

491 Prestij SX, 89 Prestij City 
Dinçer Çelik, geçen yıla göre en büyük daralmanın yaşandığı segmentin midibüs olduğuna dikkat çekti: “Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 daralan midibüs pazarında, Temmuz 2016 sonu itibarı ile toplam 1655 adetlik satış gerçekleşti. Temmuz sonu itibariyle midibüs pazarında, 491 adet Prestij SX satışı gerçekleştirdik. Midibüs pazarının yüzde 65'ini Prestij'in de bulunduğu 27-29 kişilik segment oluşturuyor. Prestij kendi segmentinde yüzde 46 mertebesinde, tüm midibüs segmentinde ise 89 adet Prestij City aracı ile birlikte yüzde 35 pazar payı elde etti. Bu alanda pazar payını artıran tek marka Temsa.”

23 Tourmalin, 87 şehiriçi otobüs
Servis ve kısa mesafede kullanılmak üzere ürettiği Tourmalin aracıyla TEMSA’nın yüzde 43 seviyelerine ulaştığını belirten Çelik, “Burada da Temmuz sonu itibariyle gerçekleşen araç satışı 54. Temsa’nın bu pazarda aldığı pay ise 23 adetlik Tourmalin satışı ile yüzde 43. Buna ilave olarak da TEMSA 87 adet şehiriçi otobüs satışı gerçekleştirdi” dedi. 

İhracatta yüzde 158 artış
İhracat seviyesini arttırdıklarına dikkat çeken Dinçer Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “66 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bunların içinde 5 binli adetlere ilerlediğimiz Fransa ve 1000’li adetlere doğru ilerlediğimiz ABD var. 2015 yılı ilk 6 aylık ihracatımız 24,3 milyon USD iken, 2016 yılı ilk 6 aylık ihracatımız yüzde 158 artışla 62,6 milyon dolara ulaştı. Bu sene Polonya, İspanya, İtalya, Sırbistan, Portekiz, Yunanistan ve Bulgaristan’a ihracat gerçekleştirdik.”

2017’de pazar büyüyecek
Bu yılın sonunu yine pazar lideri olarak kapatacaklarına inandıklarını belirten Dinçer Çelik, “Üretim kapasitesini yüzde yüz kullanır durumdayız. Maraton aracımızla bu yıl 20 yeni müşteriye ulaştık. 2017 yılında otobüs pazarının daha da büyüyeceğine inanıyoruz. Çünkü bu yıl gerçekten çok büyük bir daralma oldu. Bu yılı lider olarak kapatacağız. ÖTV’nin alınmaması pazarı; otobüste yüzde 1, midibüste yüzde 4, minibüste yüzde 8 olumlu etkileyebilir” dedi. ■

Smart Mobility vizyonu ile 
TEMSA, teknoloji programlarını yeniden oluşturdu

TEMSA’nın geleceğe yönelik vizyonunu ve bu vizyon doğrultusunda oluşturduğu teknoloji programlarını TEMSA Genel Müdürü Dinçer Çelik anlattı.

TEMSA Genel Müdürü Dinçer Çelik, 19 Ağustos Cuma günü Sabancı Holding’de düzenlenen basın toplantısında Smart Mobility programı ile Temsa’nın geleceğe yönelik vizyonunu ve bu vizyon doğrultusunda oluşturduğu teknoloji programlarını anlattı. Temsa’nın sahip olduğu geniş ürün gamı ile birçok üretici arasında fark yarattığına dikkat çeken Genel Müdür Çelik, “Türkiye’de bu ürün sayısı ile de net bir liderliğimiz var. Avrupa’da birçok markanın önündeyiz. Hiçbir firma çok farklı ihtiyaçlar için araç üretemiyor” dedi. 

Ulaşımda dijital dönüşüm 
Ulaşımda dijitalleşme döneminin başladığını belirten Dinçer Çelik, “TEMSA hayata geçirdiği ‘Smart Mobility’ vizyonu ile geliştirdiği teknoloji programlarıyla; emisyon salınımı ‘0’ olan elektrikli araçlar, yakıt tüketimini ve emisyon salınımı yüzde 10 oranında azaltan akıllı araçlar, trafik sıkışıklığını yüzde 20, trafik kazalarını yüzde 25 oranında azaltan akıllı trafik uygulamaları ve çevreye dost akıllı fabrikalar ile Akıllı Ulaşım Sistemleri’nin (AUS) günümüz ve gelecek ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştiriyor” dedi.
Temsa’nın geleceğe hazır olmasının önemine değinen Dinçer Çelik, “Şirketinizin 5-10-20 yıllık vizyon doğrultusunda planlamalarının olması gerekiyor. Temsa Smart Mobility vizyonu ile geliştirdiği teknoloji programlarını Akıllı Araçlar, Elektrikli Araçlar ve SMART 2020 olarak belirledi” diye konuştu.

Akıllı şehirlere akıllı araçlar
Dinçer Çelik, “Temsa Akıllı Araçlar” programı hakkında şunları kaydetti: “Yolcudan şoföre, şoförden araca, araçtan araca, araçtan filoya, filodan şehre kadar uzanan ihtiyaçlar zincirinde tüm süreçlere yenilikçi çözümler üretmekte ve tamamen Temsa yetkinliği ile geliştirilmiş yazılım ve donanımlardan oluşmaktadır. Akıllı Araç programının ilk ürünü olan Avenuei BUS ihtiyacı hızlı bir şekilde öngörerek hayata geçirilmiştir ve Türkiye’nin ilk akıllı otobüsü unvanını almıştır. Akıllı Araç programının araştırma konu başlıkları; ecodrive, araç veri işleme, yolcu güvenlik ve yolcu ve şoför konforu başlıkları olarak belirlenmiştir.”

Çevreci elektrikli araçlar
Toplu taşıma araçlarının sürekli trafikte ve şehir içinde çalışan araçlar olduğu için egzoz emisyonları, şehir içinde üretilen emisyonların yüzde 34’ünün olduğuna dikkat çeken Çelik, “Temsa elektrikli araçlar programı ile hayata geçen Avenue EV ve MD9 ElectriCITY araçları bu önemli soruna yenilikçi çözümler üretmiştir.Elektrikli Araçlar programının araştırma konu başlıkları; pil yönetim sistemleri, pil modülleri, şarj sistemleri, elektrik tahrikli sistemler ve araç yazılımları olarak belirlenmiştir” dedi.

Smart 2020 ile Akıllı Fabrikalar
Akıllı ürünlerin akıllı fabrikalarda üretilmesini sağlamak amacıyla Smart 2020 programını başlattıklarını ifade eden Dinçer Çelik, “Smart 2020 programının araştırma konu başlıkları; büyük veri, 3D yazıcılar, robotla montaj, akıllı depolama sistemleri, görsel fabrika, akıllı stok ve akıllı cihazlar” diye konuştu.

Temsa vizyonu şekillendi 
Genel Müdür Çelik, TEMSA’nın liderliğini sürdürdüğü otobüs pazarında otobüs üretmekle birlikte akıllı ürünlerini akıllı fabrikalarda, geleceğin ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler üreten teknoloji şirketi olma yolunda ilerlediğini vurgulayarak, bu doğrultuda Temsa’nın vizyonunun; akıllı ulaşım çözümleri üreten, yenilikçi ve girişimci, fark ve değer yaratan teknoloji şirketi olma olarak şekillendiğini iletti.

Açık İnovasyon Yarışması
TEMSA, “Geleceğin Ulaşımını Sen Şekillendir” isimli Açık İnovasyon Yarışması ile bu önemli teknolojinin en iyi uygulamasını üretimini ve ürünlerine entegre etmeyi hedefliyor.
TEMSA İnovasyon ve Ürün Müdürü Mert Umut Özkaynak, “Smart Mobilty programı çalışmaları, otomotivde ve şehirlerdeki trendlerin vizyon haline gelmesi ile başladı. Şehirler, önümüzdeki dönemde akıllı şehirlere dönüşecek ve akıllı araçlar önemli bir ihtiyaç haline gelecek. Amacımız trafik kazalarını yüzde 25 azaltmak, yolculuk süresini yüzde 20, egzoz salınımını yüzde 10, trafik sıkışıklığını yüzde 20 azaltmak” dedi.  

Open Bus
“Yarışma ile ilgili “Dünyanın ilk Open Bus uygulamasının geliştirilmesine bu yarışma ile başlıyoruz” diyen Özkaynak, “Böylece geleceğin ihtiyaçlarını önceden belirleyerek insanların hayat standartlarını güvenlik, çevre ve dijitalleşme boyutlarında yükseltecek çözümlerini üretmeye devam ediyoruz” dedi.

Açık inovasyon yarışması ile dünyanın çeşitli ülkelerinden girişimciler, yazılımcılar, buluşçular, start-uplar, üniversiteler, tedarikçiler, müşteriler ve teknoloji şirketleri ile buluşacak. Başvurular 19 Ağustos itibari ile başlıyor. Aralık ayında gerçekleştirilecek Türkiye İnovasyon Haftası’nda yarışmayı kazananlar açıklanacak. Birinciye 15 bin TL, ikinciye 10 bin TL, Üçüncüye ise 5 bin TL ödül verilecek. 

Temsa Açık inovasyon yarışması hakkında daha fazla bilgi için http://smartmobility.temsa.com/web sitesi ziyaret edilebilir. ■

TEMSA İnovasyon ve Ürün Müdürü Mert Umut Özkaynak

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159