Türk Pirelli'den 46 milyon litre yakıt tasarrufu

banner113

“Yeşil Performans” ilkesiyle İzmit Fabrikası’nda üretim gerçekleştiren Türk Pirelli, dönme direnci azaltılmış çevre dostu lastikleri ile doğayı korumaya katkı sağlıyor. Türk Pirelli, yüzde 20 azaltılmış dönme direnci ile yüzde 4 oranında yakıt tasarrufu sağlayan yeşil oto lastiklerinin 2010 - 2014 yılları arasında Türkiye’deki satışıyla toplamda 46 milyon litre yakıt tasarrufu sağlayacak. Sadece 2014 yılında satılacak çevre dostu oto lastiklerle de 20 milyon litreden fazla yakıt tasarrufu elde edilmesi hedefleniyor.

banner114
PİYASA 15.07.2014, 12:33 15.07.2014, 13:54 Ekrem Özcan
Türk Pirelli'den 46 milyon litre yakıt tasarrufu

2008 yılından itibaren üretim ve satışını gerçekleştirdiği çevre dostu ürünleriyle dikkat çeken Türk Pirelli, İzmit Fabrikası’nda ürettiği çevre dostu oto lastiklerinin 2010 - 2014 yılları arasındaki satışıyla toplamda 46 milyon litre yakıt tasarrufu sağlamayı hedefliyor. Böylece, karbondioksit salınımlarının azaltılmasıyla yaklaşık 5 milyon ağaca eş değerde çevreye katkı sağlayacak olan Türk Pirelli’nin, sadece 2014 yılında Türkiye’de satılacak olan çevre dostu lastikleriyle ise 20 milyon litre yakıt tasarrufu elde edilmesi öngörülüyor.



Doğayla uyumlu bir gelecek için daha düşük dönme direncine sahip ve buna bağlı olarak daha düşük yakıt tüketimi sağlayan ürünlere ağırlık veren Pirelli, her yıl cirosunun yaklaşık yüzde 3’ünü, yani yaklaşık 180 milyon Euro’yu Ar-Ge çalışmaları için harcıyor.

“Ürünlerin çevreye olan etkilerini minimuma indirmek en büyük hedefimiz”



Pirelli’nin ilk hedefinin performans bütünlüğü ilkesinden ödün vermeden gerek üretim sırasında gerekse kullanım esnasında çevreye olan etkileri minimum seviyede tutmak olduğu söyleyen Türk Pirelli CEO’su Mete Ekin, İzmit tesislerinde gerçekleştirilen üretim süreçlerinde enerji ve su verimliliği, karbondioksit gibi tehlikeli gazların salınımının azaltılmasının esas olduğunu belirtti. “Yeşil Performans” stratejilerine paralel olarak tüm üretim süreçlerinin çevresel sürdürülebilirlik kriterlerinden ilham alınarak sürdürüldüğüne dikkat çeken Ekin, Türk Pirelli’de 2007 yılında kurulan AR-GE departmanının da bu alanda önemli çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Ekin şöyle devam etti: “AR-GE departmanımız, ürünlerimizin çevre dostu olması, kullanmış olan kimyasalların çevreyle dost alternatiflerinin bulunması ve değiştirilmesi, üretim süreçlerinin sadeleştirilerek aynı ürünün daha az enerji kullanarak üretilmesinin sağlanması ve ürünün dönme direncinin düşürülerek araçların yakıt tüketimlerinin azaltılması konularında gerçekleştirdiği çalışmaları sürdürüyor.”



Yakıt tüketiminde lastiklerin etkisi büyük

Lastiklerin binek araçlarda yüzde 20, ağır vasıtalarda ise yüzde 35 oranında yakıt tüketimine etki ettiğini belirten Mete Ekin, bunu göz önünde bulundurarak çevre dostu, daha düşük yakıt tüketimi ve daha uzun kilometre performansı sunan lastikleri tüketicilerinin kullanımına sunduklarını söyledi. Pirelli’nin İzmit Fabrikası’nda üretilen ve “Yeşil Performans” ailesi üyesi lastiklerden Cinturato ve ağır vasıta lastiği 01 serisi ile dikkat çektiklerini belirten Ekin, “Cinturato serisi lastiklerimizin en önemli özelliği, yakıt tüketimini ve karbondioksit gibi zararlı gazların çevreye yayılmasını yüzde 4 oranında azaltan ileri teknolojiye, yüzde 30 oranında artırılmış kilometre performansına ve yaklaşık yüzde 20 oranında azaltılmış dönme direncine sahip olması. 01 Serisi ağır vasıta lastiklerimiz ise, yüzde 15 daha fazla kilometre performansı ve yaklaşık yüzde 15 daha az düşük yakıt tüketimi özelliğine sahip. Bu sayede de filoların bünyesinde aromatik yağlar barındırmayan 01 serisi lastiklerimiz ile  yüzde 15 daha az karbondioksit salımı gerçekleştiriliyor” dedi.

Mevsimine uygun lastik kullanımı önemli



Yaz döneminde kullanılan kış lastiğinin performans kaybı, daha fazla aşınma ve daha fazla yakıt tüketimine yol açtığını belirten Mete Ekin, havalar ısındığında yaz lastiğine geçmenin binek otomobillerde yüzde 20, ağır vasıtalarda ise yüzde 35 oranında yakıt tüketimine etki ettiğini belirtti. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159