banner69

Belge birleşmesi iyi, ama cezalar sektörü zorluyor

banner113

Kırmızıgül Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Fasih Kırmızıgül, Yönetmelik taslağında belgelerin birleştirilmesine yönelik düzenlemenin kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “Bakanlık araç düşümlerindeki sistemin düzenli çalışmaması ve seferi yapamadığımızda kesilen cezalar otobüsçünün önüne set oluyor” dedi.

banner114
RÖPORTAJ 10.04.2017, 12:04 10.04.2017, 12:54 Taşıma Dünyası
Belge birleşmesi iyi, ama cezalar sektörü zorluyor
Kırmızıgül Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Fasih Kırmızıgül, Yönetmelik taslağında belgelerin birleştirilmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti: “Benim geçen hafta başıma geldi. B1 ve B2 belgem var. Her gün tarifeli sefer yapıyorum. İki tane hattım var, birini dondurdum, diğeri ile hergün sefer yapıyorum. Cuma günü ikinci bir araç göndermem gerekti. Bunun için B2’den B1’e geçirmem gerekiyordu. Aracı internette, B2’den düşürdüm ama sistem çalışmadı. O sistem 15 gündür yok. Ankara’daki personelimi Bakanlığa gönderdim ve sistemi açtırdım. Açamasaydık hem ben hem yolcum mağdur olacaktı. Şu ana kadar da sistem düzelmedi. Pazartesi günü boş araç çıkışı-girişi yaptım, ceza yememek için. Göndermediğin günler için ‘bize dilekçe verin’ diyorlar ama yine de ceza kesiyorlar. Hattı kapattım, çünkü sistem hala yok. Belge birleşmesi bunun kısmen önüne geçecek. Tek belgede kayıtlı olduğu için gönderebileceğim.” 

En büyük sorun cezalar

Yaşadıkları en büyük sıkıntının seferi yapmadıklarında karşılaştıkları cezalar olduğunu belirten Kırmızıgül, “Bir hafta öncesinden seferi yapıp yapmayacağımızın bilgisi isteniyor. O kadar erken nasıl bilgi verebilirim. Yolcu belki bir gün önce geliyor bilet alıyor. Araç arıza yapacak, ben bunu bileceğim ve bir hafta öncesinden bildireceğim. Bu düzenleme iş üretmeye engel oluyor tamamen. Bu tür düzenlemelerle otobüsçünün önüne set çekiliyor. Ayrıca taslakta 20 uyarı cezası deniliyor. Bu çok ağır bir yaptırım. 2 bin TL tutuyor. 5 sefer ihlali olduğunda bir ay kapatırım deniliyor. Biz geçen yıldan bu yana, sefer yapamamaktan dolayı 40-50 bin TL ceza yedik. Yanlış yaptığımızda ceza kesilsin, ama yapamadığımız seferden dolayı kesilen cezalar doğru değil. Taşıt kartına 100 TL yerine 500 TL para istenmesi de otobüsçülüğe ayrı bir darbe” dedi.

Yolcu kimlik bilgileri 

Yönetmelik taslağındaki, sefer saatine kadar yolcu kimlik bilgilerinin iletilmesine yönelik yer alan düzenlemeyi de eleştiren Fasih Kırmızıgül, “Benim aracım İzmit’ten yolcu alıyor. Bunu nasıl hemen bildireceğim ki. Ulaştırma Bakanlığı bir sistem koysun ve takip etsin o zaman. Bunu yapmak mümkün değil. Biz ne kazanıyoruz ki, Bakanlık bunun peşine düşüyor. Bizim işimizi kolaylaştıracak düzenlemeleri hayata geçirmeleri gerekiyor. Belge fiyatları artsın, koltuk özmal şartı artsın, gelişigüzel firma kurulmasın” dedi.

1 özmala 1 kiralık 

B belgelerine yönelik 2 özmala bir kiralık şartının da değişmesi gerektiğini belirten Fasih Kırmızıgül, “Bu düzenleme de çok sıkıntılı. Bizce 1 özmala 1 kiralık olarak değişmeli. Cezalar kalksın, belgeler birleştirilsin” dedi.  

Mazot kısıtlaması yanlış 

Mazota yönelik kısıtlamaların bir anlamı olmadığına değinen Fasih Kırmızıgül, “İstanbul’dan kalkıp Habur’a giden bir otobüs gidiş-gelişte 1200 litre yakıt tüketiyor. Bize 350 litre alım sınırlaması veriliyor. Yakıtı oradan alabilsek, günde 3 sefer de yapabileceğim. Biz mazot ticareti yapmıyoruz ki, bu ticareti yapanlar engellensin. Otobüsçülük yerinde sayıyor ve yenilenemiyor. Herkes bir şekilde yaza atmak istiyor kendini, ama bu da çözüm değil. Şu an filomuzda 12 araç var. En son 2015’te yatırım yapabildim. Elimdekini tutmakta zorlanıyorum, oysa yeni yatırımlar yapmak istiyorum. 15 aydır büyük firmalar da dahil işler iyi değil. Hep geriye gidiyor. Benim Kerkük’e giden bir otobüsümün maliyeti 2200 dolar. Ancak gidiş gelişte 70 yolcuyu bulursam maliyeti karşılıyor. Gelir düşük, gider yüksek” dedi.

Otobüsün modeli 

Irak’ta Türk otobüsçüsünden 90 dolar ücret alındığını, ancak Türkiye’nin Irak’tan gelen otobüsçülere böyle bir uygulaması olmadığını belirten Kırmızıgül, “Bunun yanı sıra bir de otobüsün yaşı sorunu var. Irak’ta 5 yaş geçen ay 7 yaşa yükseltildi. Ama oradan gelen arabalar 20 yaşında. Biz buna hiçbir engel çıkarmıyoruz. Üstelik modeli eski olmasına rağmen 2010-2015 olarak gösteriliyor” dedi.

TÜRSAB kaynaklı

Sık sık vize sorununun çözümüne yönelik taleplerini de dile getirdiklerini belirten Fasih Kırmızıgül, “Bu sorunun çözümüne engel olanların başında TÜRSAB geliyor. Uçakla gelen yolcunun can güvenliği var, otobüsle gidenin yok. Böyle bir şey olamaz. Gümrüklerde de çok sıkıntı yaşıyoruz. Araçlarımız çok fazla bekliyor” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159