Gaziantep Koluman: Otobüs müşterilerimiz velinimetimiz

banner113

Gaziantep Koluman Genel Müdürü Merter Çankaya, otobüs müşterileriyle uzun soluklu işbirliğini önemsiyor: Otobüs müşterisi velinimetimiz

banner114
RÖPORTAJ 13.10.2014, 17:51 16.01.2016, 15:20 Taşıma Dünyası
Gaziantep Koluman: Otobüs müşterilerimiz velinimetimiz


ERKAN YILMAZ / GAZİANTEP

Mercedes-Benz Türk’ün otobüs sektöründe her zaman bir numaralı oyuncu olduğunu belirten Koluman Gaziantep Genel Müdürü Merter Çankaya, “Biz de bu sorumluluğun getirdiği görevleri iyi bilerek, otobüs müşterilerimizi bir velinimet olarak görüyor ve onların bizden beklediği kaliteli hizmeti vermeye çalışıyoruz” diyor.

2013 yılını Mercedes-Benz Türk bayileri arasında otobüs satışında ilk üç sırada tamamlayan Koluman Gaziantep,  yatırımlarıyla, oluşturduğu istihdamla bölgeye ivme katan bir bayi. 

7,5 milyon Euro’luk örnek yatırım

Koluman Gaziantep Genel Müdürü Merter Çankaya, 1991 yılından beri bölgede verdikleri hizmeti ve 23 yılda gelinen süreci şu şekilde açıklıyor: “7,5 milyon Euro’luk yatırım hacmiyle, 2006 Haziran ayında hizmete sunulan servis noktası, büyüklük ve yatırım açısından o dönemde Avrupa da dahil olmak üzere ilk beş sırada gösteriliyor. Mercedes-Benz’in tüm ürün guruplarının satış, satış sonrası ve yedek parça hizmeti verilen tesisin 12 bin m2’si kapalı, toplam alanı 24 bin 600 m2. 3 kot seviyesi bulunan merkezde 110 kişi çalışıyor. Bu rakam zaman zaman stajyerlerle birlikte 120’ye, güvenlik ve temizlik personeli ile de 135’e ulaşıyor.” 

7 bin araçtan, 10 bin araca 

Daha çok müşteriye her anlamda daha geniş hizmet sunabildiklerini vurgulayan Çankaya, “Bu servis noktası ile birlikte 7 bin adet araç girişi seviyelerinden 10 bin araç girişine çıktık. Tüm ürün gruplarında yüzde 50 büyüme elde ettik.  Bunun yüzde 65’i ağır vasıta grubu” dedi.

Transit nokta olması etkili 

Merter Çankaya, araç satışındaki başarının servis girişlerine çok yansımadığını belirtiyor: “Gaziantep, otobüste transit geçiş noktası. Yerel firmalar haricinde otobüslerin bir diğer sefere kadar beklediği, yeniden sefere hazırlandığı bir merkez değil. Servis girişimiz ayda 10-12 civarında. Ancak biz acil servis hizmetimiz olan Service24h hizmetimiz ile de, Mercedes-Benz Türk’ün 444 62 44 çağrı merkezi üzerinden gelen yönlendirmelerle, yolda desteğe ihtiyaç duyan tüm müşterilerimizin yardımına koşuyoruz.”

Yıl sonu hedefleri aşılıyor  
 

2014 yılını başarılı bir şekilde geçirdiklerini belirten Çankaya, “Yılın ilk 9 ayını yüzde 150’nin üzerinde bir satış performansı ile kapattık. 35 adetlik bir satış belirlemişken, 55 adetlik bir satışa ulaştık. Bu başarımızda Setra otobüslerinin satışı da var. İlk 9 ayda 21 adet Setra satışı gerçekleştirdik” dedi.

İkinci el üssü olduk

İkinci el otobüs satışlarında belirledikleri hedeflerin üzerine çıktıklarını belirten Çankaya, “Bunda en büyük etken BusStore ile ikinci el üssü haline gelmemiz oldu. Bu yıl sonuna kadar 20 adetlik ikinci el otobüs satışı belirlemiş iken, yılın ilk yarısında 37 adetlik satış hacmine ulaştık. Müşterimiz BusStore sayesinde çok daha güvenle ikinci el araç alımı yapıyor. Parkımızda her zaman 10-15 dolayında ikinci el araç bulunuyor. İkinci elde de kredi imkânlarını geniş şekilde kullandırıyoruz. Müşteri bundan da büyük memnuniyet duyuyor. Mercedes-Benz’in ikinci eli altın değerinde. Hala 403 araçları takasa aldığımız oluyor” diye konuştu. 

Finansmanın katkısı 

Mercedes-Benz Finansman’ın da başarılarında önemli bir etken olduğunu belirten Çankaya, “Müşterilerimizi kırmıyoruz, elimizden gelen desteği sunuyoruz. Mercedes-Benz Finansman koşullarını müşteriye öneren bir bayiyiz. Gerektiğinde bununla ilgili girişimleri yapıp müşteriyi en iyi imkânlarla buluşturuyoruz. Mercedes-Benz Finansman kullanımında Türkiye ortalamasının üstünde olduk. Kasko pazarlaması konusunda da Koluman Sigorta Aracılık Hizmetleri AŞ şirketimiz var. Bu açıdan bakıldığında alternatif kasko şirketleri ile birlikte 50’nin üzerinde kredi satışı gerçekleştirmiş durumdayız” dedi. 

Otobüste Koluman imzası 

Bölge otobüsçüsü açısından Koluman Gaziantep olarak yüzde yüze yakın bir penetrasyona sahip olduklarını da belirten Merter Çarkaya, “Bu bölgede satılan Mercedes otobüslerin tamamını biz satıyoruz. Bunda uzun soluklu müşteri ilişkilerinin sağlanması ve diyalogların çok iyi olması önemli etken. Bu da bizi, hedeflerimizi yakalamamızda çok rahatlatıyor” dedi. 

Pazar daralsa da Mercedes büyür 

Öncelikli hedeflerinin Mercedes-Benz içindeki payı kaybetmemek olduğunu belirten Çankaya, “2013’te yüzde 12,2’lerdeydik, Eylül sonu itibariyle yüzde 9,9 seviyesindeyiz. Pazar daralsa bile Mercedes-Benz’in, payını daha da büyüttüğünü görürsünüz.  Biz de bu anlamda pazar payımızı korur ve artırabilirsek kendimizi başarılı olarak görürüz. Sıfır araç satışlarında yüzde 70’ler seviyesindeyiz. Hatta biz Türkiye ortalamasından her zaman 3-5 puan daha başarılı oluyoruz, çünkü dışarıdaki noktalardan daha çok tercih edildik” dedi.

Değer katan ürün isteniyor

Bölgede otobüsçünün yatırım yaparken işine değer katan ürünü tercih ettiğini vurgulayan Çankaya, “Bölge, Batının aksine daha zorlu yol koşullarına sahip. Tamamen Mercedes-Benz marka ürün filosuna sahip müşterilerimiz var. Onlara neden Mercedes-Benz’i tercih ettiklerini sorduğumuzda, Otomarsan zamanından Mercedes’ci olduklarını, Mercedes-Benz’in her zaman onların işine değer kattığını, para kazandırdığını, daha dayanıklı ürünler ürettiğini, bayi ağında, servis imkânlarında yedek parça konusunda Mercedes-Benz’in her zaman bir adım önde olduğunu söylüyorlar. Aslında, bütünleşik çözümler sunuyor olmamız da tercih edilmemizde bir avantaj. Yıl içerisinde cazip finansman ve kasko kampanyaları  oluyor.  TL veya Euro ile kredilendirme imkânları otobüsçünün tercihine göre değişebiliyor. Bizimle sürekli görüş alışverişinde bulunuyorlar, tercihlerine göre yeni araç alımlarını şekillendiriyoruz” dedi.

Bireysel otobüsçüye destek 

Koluman Gaziantep olarak, bireysel otobüsçülere her zaman destek verdiklerini ifade eden Genel Müdür, “Onlar sektörün gelişimi için vazgeçilmez unsurlar. Geçmişte sayıları daha fazla idi ancak yine de bireysel otobüs satışlarımız oluyor. Onları
kredi ve servis imkânları ile her zaman destekliyoruz. Otobüsçüler firma kurarken bile bizim görüşlerimizi almaya önem veriyor. Küçük firmalar önümüzdeki süreçte birleşecekler veya büyük firmaların pazar payı büyüyecek ama bu dönüşüm zaman alacak” dedi. 

Otobüsçünün yanındayız

Koluman Gaziantep Genel Müdürü Merter Çankaya, Gaziantep Otogarı içinde servis hizmeti vermeyi düşünseler de otogara 20 km uzaklıkta olmanın çok büyük bir sıkıntı oluşturmadığını gördüklerini de belirtti: “Biz otobüsçü dostlarımıza her zaman söylüyoruz; ihtiyacınız olduğunda yanınızdayız. Donanımlı yol araçlarımız ile onlara günün her saatinde hizmeti rahatlıkla sunabiliyoruz.”

Tecrübeli ekip

Çok tecrübeli ve donanımlı personele sahip olduklarını ifade eden Merter Çankaya, “Her yıl teknisyen olimpiyatları düzenleniyor. Geçen yıl arıza teknisyeninde Türkiye birincisi bizim ekipten çıktı. Tesisimiz günlük olarak 15 kadar araca aynı anda hizmet verebilecek kapasitede” dedi.

Yedek parça stoğu

Yedek parça konusunda müşterilerine hızlı çözümler sunduklarını vurgulayan Merter Çankaya, “460 bin Euro civarında bir stok seviyemiz var. Bu zaman zaman artıyor. 2013’te 570 bin Euro civarına kadar çıktı. Bir yedek parça gerektiğinde bunu 24 saat içerisinde temin etme imkânımız var. Dönem dönem otobüs müşterilerimize, bakım ve işçilikte avantajlı kampanyalar düzenliyoruz. Bölgenin araç değişimi 2,5 yılda bir oluyor. Bu da ürünlerin garanti kapsamları çerçevesinde kullanıldığını gösteriyor” dedi.  

2016’ya hazır olan kazanacak

Müşterilerde, ‘yeni araç ne zaman çıkacak’ beklentisini yoğun olarak gördüklerini belirten Merter Çankaya, “Biz onlara, Euro 6 normunda araç satışına 2016 yılında başlayacağımızı anlatıyoruz. Araç parkındaki araçların belirli bir dönem içerisinde yenilemenin 2016’da işlerini kolaylaştıracağını, bu geçişin onlara ekonomik açıdan faydalar sağlayacağını söylüyoruz. İşi iyi giden müşterilerimizin araç alımını erteleme düşüncesi zaten yok. Yüksek model aracı olanlar araç yenileme noktasında daha az sıkıntı yaşayacaklar. Pazarın amiral gemisi her zaman Mercedes-Benz otobüsleri oldu. Herkes, Mercedes-Benz’in nasıl hareket edeceğini bekliyor ve buna göre ayarlama yapıyor. Bence Türkiye’de yakıt konusunda bir iyileşmenin olması gerekiyor. Türkiye, bir Avrupa ülkesi olacaksa, bunu yapabilmeli. Kaçak yakıt kullanımının önüne geçecek tedbirlerin alınması şart. Mazot kalitesi arttıkça Euro normları da sorun olmaktan çıkacak. Kimse buna bakmayacak” dedi.

2015’ten umutluyum

2015’ten de umutlu olduğunu ve yine 1000’li adetler seviyesinde bir pazar olacağını düşündüğünü belirten Merter Çankaya, “Bence bu yıl da 1000’li adetler seviyesinde bir pazar olacak. Gelecek yıl bunun bir parça üstünde olabilir. Pazar kötü gitse bile Mercedes-Benz her zaman bir numaralı oyuncu. Bence bu yıl da, gelecek yılda da Mercedes-Benz pazar payını artırmaya devam edecek” dedi.

Otobüs satışı iyi takip gerektiriyor

Otobüs satmanın kolay olmadığını ve iyi bir takip gerektirdiğini de belirten Çankaya, “Sektörün koşulları çok dinamik, dönemsel yoğunluklar içinde kararlar sık sık değişebiliyor. Araç yatırımı görüşmelerine başlayıp, çok hızlı bitenleri de, iki ay süreni de olabiliyor. Biz de koşullara uygun hareket etmek durumundayız. Koluman Gaziantep olarak hep ilk dört içinde kalıyoruz. İyi bir tesisi olan, iyi bir ekibi olan bir bayiyiz. Bu tesisi açtığımızda 10 tane ağır vasıta teknisyeni vardı şu anda bu sayı20 kişi seviyesindedir. Otomobilde 5 teknisyenimiz vardı,13’e çıktı. Ağır vasıtada 4 vardı, şimdi ise 6 kişiler. 3 boyacı ile başladık, şimdi 4 kişiyiz. Hizmet süreci bir maraton koşusu gibi, finişi her zaman geçip başarılı oluyoruz” diye konuştu. 

Uzatılmış garantinin avantajları

Merter Çankaya, müşterinin, ticari araçta uzatılmış garanti sisteminin henüz çok farkında olmadığını belirtti: “Avantajlarını yaşadıkça daha çok yaygınlaşacak düşüncesindeyim. Bence otobüs müşterisi için ideal bir çözüm. Uzatılmış garanti içerisinde bütün riskler öngörülmüş ve hesaplanmış durumda. Otobüsçü, işletme maliyetleri içerisinde bunun kendisine yansıyan avantajlarını görebilse memnuniyeti daha da artacak. Otobüslerde yüzde 80 dolayında cam hasarı olabiliyor. MB Kasko ile, hasarsızlık indirimi olmadan birden çok cam değişimi olabiliyor. Üstelik bu değişimler Mercedes-Benz yetkili servislerinde ve MB orijinal camlar ile gerçekleştiriliyor.” 

Dürüstlüğe önem veriyoruz

Merter Çankaya, Koluman’ın araç satışında hassasiyetle durduğu konunun dürüstlük olduğunu vurguladı: “ Biz, müşteriye karşı her zaman dürüstüz. Ana hedefimiz; altyapımızla, yatırımımızla, müşteriye tüm çözümleri onu memnun edecek şekilde sunmak. Bu noktadan yola çıkıyoruz her zaman. Müşteri bizim velinimetimizdir. Müşteri memnuniyetinde önemli bayilerdeniz.” ■

Tercih yine otobüsten yana 

Batıdakinin aksine, bölge otobüsçüsünün taşıma şekillerinde yaşanan gelişmelerden etkilenmediğini ve bölgede otobüsle ulaşımın hala yüksek bir talep seviyesinde gerçekleştiğini açıklayan Merter Çankaya, “Batı kentlerine göre biraz daha şanslı bir konumdayız. Uçak seferleri Adana kadar sayıca çok değil. Antep gelişen bir il, uçak seferlerinin sayısı artacaktır ama yine de otobüs ulaşımda öncelikli tercih olmaya devam edecek. İstanbul-Gaziantep seferleri azalsa da Ankara’ya her dakika uçak seferi olması mümkün değil. Büyüyen kent yapısı ile birlikte; Ankara, Kayseri, Mersin, Konya, Adana hattında otobüs seferlerinin daha da artacağı düşüncesindeyim” dedi.



MERTER ÇANKAYA 

1971 doğumluyum. Makine yüksek mühendisiyim. 2000 Aralık ayından bu yana otomotiv sektörünün içindeyim. 2006’dan beri de Koluman’da görev yapıyorum. Satış Sonrası Hizmetler Yöneticisi olarak başladım. 2009 Haziran’ına kadar da bu görevime devam ettim. 2009 Haziran’dan bu yana Genel Müdür ve Müdürler Kurulu Başkanlığı görevime devam ediyorum. 



Fevzi Kaplan: Koluman Gaziantep’in yeni Otobüs Satış Müdürü

1983 yılı Gaziantep doğumlu Fevzi Kaplan, lisans eğitimimi Muğla Üniversitesi İ.İ.B.F İşletme bölümünde tamamladıktan sonra 1.5 yıl MET Group bünyesinde Satış bölümünde çalıştı. Kaplan, 3 yıl yine Koluman Gaziantep Kamyon Satış bölümünde devam ettikten sonra 1,5 yıl beyaz eşya sektöründe B/S/H bünyesinde bayi yöneticiliği yaptı. 1 Eylül 2014 itibariyle Koluman Gaziantep Otobüs Satış Müdürlüğü görevine getirildi. Fevzi Kaplan, evli ve 2 çocuk babası.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159