Şahinler Turizm Başkanı İrfan Görkemli: Kriz döneminde de büyümeyi başardık

banner113

Son yıllarda turizm sektöründe yaşanan sıkıntılar taşımacıları da çok olumsuz etkiledi. Ancak kriz dönemlerinde de büyümeye başaran şirketler var. İzmir merkezli Şahinler Turizm bu şirketlerden birisi. Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Görkemli, “Süreci kendi içinde yönetip, ticari hamlelerimizi buna göre oluşturarak sahada daha aktif olduk ve büyümeyi başardık” dedi.

banner114
RÖPORTAJ 19.03.2018, 11:06 19.03.2018, 11:21 Taşıma Dünyası
Şahinler Turizm Başkanı İrfan Görkemli: Kriz döneminde de büyümeyi başardık
1999 yılında taşımacılık alanına adım atan Şahinler Turizm müşterisine sunduğu kaliteli ve güvenli hizmet ile fark yaratıyor. “Oluşturdukları stratejinin temel noktasını çok kazanmak değil, nitelikli hizmet vermek olduğunu söyleyen İrfan Görkemli, “Realiteye baktığımızda sektör geriyi gidiyor. Ama biz sektörün içerisinde geriye değil, ileriye doğru giden firmalardan birisiyiz. Bu iyiye gitmeyi gerek yenilenme, gerekse hacim büyümesi olarak ifade ediyorum” dedi. 

Her süreci kendi içinde yönetiyoruz
İrfan Görkemli, son üç yıldır sektörde yaşanan sıkıntılara rağmen iyiye gitmeyi başarabilmelerindeki en önemli etkeni de şu şekilde açıkladı: Her kriz döneminde süreci iyi şekilde yönetebileceğimiz aksiyonlar almayı başardık. Bir kere her krize göre farklı bir yönetim biçimi geliştirdik ve süreci kendi içerisinde yönetip buna göre ticari hamleler yaparak, sahada daha aktif olmayı başardık” dedi.   


Cumhur Aral, İrfan Görkemli ile röportajını şirket merkezinde yaptı.

Bu yıla yönelik aksiyonlarımızı belirledik
2018 yılına yönelikte belirledikleri aksiyonları aldıkları vurgulayan İrfan Görkemli, “Ekonomik değerlerin tahminini yapmaya çalışıyoruz. Hedef kriterlerimiz var.Bu hedeflere varma adına çalışma yapıyoruz. Şuanda hatta bir tanesinin de ürününü aldık. Yeni bir kontrat imzaladık. Yani tahmini hedef bütçelerimizin bir kısmını yakalamış bulunmaktayız. Ama bunun dışında çok spesifik şekilde yılın geneline yönelik bir şey diyemem. Henüz daha çok erken. Genel olarak 2018’in 2017’den çok da farklı olacağını düşünmüyorum. Ticaretin kendi içinde bir yapısı var. Ama biz daralan piyasalarda büyüyen bir yapıya sahibiz. Bu yıl büyüme hedefinde yatırım bilançosu da oluşturduk. Bu yeni araçta olabilir, yeni istihdamlar oluşturmakta olabilir. 2017 Eylül ayından 2018 Şubat sonuna kadar yaptığımız yatırım tutarı 3.5 milyon TL. Şirketlerin her zaman yenilenebilirliğini devam ettirmesi, tanınabilirliğini artırması gerekiyor ki hem sahada Pazar rekabeti içerisinde yerini almaya devam etsin” dedi. 

İŞKUR desteği kullanıyoruz
İyi yetişmiş kaptan sorununu geliştirdikleri çalışmalarla çözdüklerini de ifade eden İrfan Görkemli, “Biz kendi iç yapımızda bir kurum içi eğitim çalışması yapıyoruz. Eğitime ve kendini geliştirmeye çok önem veren birisiyim. Eğitimin yaşamın her anında her sürecinde bir ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Eğitimin sonu yok. Böylece sürekli bir gelişim sağlama imkanına sahipsiniz. Öncelikle insan odaklı bir yapıda ilerliyoruz insan odaklı bir yapıda da önce çalışanlarınızdan başlamanız lazım ki sahada ve sektörde görünebilesiniz. Bu anlayışla eğitim süreçlerimizle kendi şirketimiz için kaptan yetiştiriyoruz. Kendi eğitim salonumuz ve eğitim programımız var. Aynı zamanda devlet desteği yani İŞKUR desteği kullanıyoruz. Güvenli sürüş, sağlıklı iletişim hatta ahlaki değerlere yönelik eğitimler veriyoruz. Böylece sahada eğitimli kaptanlarımızla farkta yaratıyoruz. Hem hizmet kalitesinde hemde verimlilikte en üst düzeyi elde edebiliyoruz” dedi. 

Okul taşımacılığının en iyi firmasıyız
İzmir Ticaret Odası’na kayıtlı 600 dolayında taşımacı meslektaşının bulunduğunu belirten İrfan Görkemli, “İzmir’de bu alanda en önde gelen, profili oluşturan şirket sayısı ise 15’i geçmiyor. Biz şu anda tahminim 5-6 veya en fazla 7’inci sırada yer alıyoruz. Bu sırayı hem elde edilen ciro hemdeözmal araç büyüklüğü ve belli standartlar açısından söylüyorum. Ama birinci olduğumuz alan okul taşımacılığı. Bunu net şekilde ifade edebilirim. Meslektaşlarımda, “İzmir’de okul taşımacılığını en iyi yapan şirket Şahinler Turizm” diyorlar.  

Okul taşımacılığına getirilen düzenlemeleri destekliyorum 
Okul taşımacılığı alanına getirilen düzenlemelere destek verdiğini de belirten İrfan Görkemli, “Araçlarda çocuk unutulması ile ilgili İzmir’de sonrasında yaşanan üzücü olaylar sonrasında güvenlik anlamında yeni düzenlemeler getirildi. Biz 19 yıldır bu alanda faaliyet gösteriyoruz. Temelimiz de okul taşımacılığı. Bu işte başladık. Bu konuda ekipsel anlamda tecrübeleşmiş belli bir dinamik yapıya sahibiz. Şimdi yıllardır da bu tezi savunan bir yapıya da sahibiz. Biz okul taşımacılığının ayrıcalıklı profesyonel ekiplerle yapılması ı gerektiğini dile getiriyoruz. Bunu sık sık yetkili makamlara da iletiyoruz. Biz uluslararası bir okulun da taşımasını yapıyoruz. Bu okulda 38 ülkeden çocuğumuz var. Biz bu okulda hizmet veren araçlarımızın araç takip sistem GPS sistemlerini emniyetin de takip etmesi için şifrelerini verdik. Buradaki amacımız bu çocuklara daha güvenli bir hizmet sunabilmek. Biz üstümüze düşeni yapıyoruz. Güvenlik donanımları ile ilgili şoför denetimleri ile ilgili bütün çalışmalarımızı yapıyoruz. Sahada sürekli denetimler gerçekleştiriyoruz. Yeni yönetmelikle getirilen düzenlemeleri de destekliyorum. Güvenliğin artmasına yönelik hiçbir çalışmanın boşa gideceğine inanmıyorum. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu yatırımların yapılması kadar kullanım süreci ve bunu kontrol eden bir yapının da olması gerekliliği. Yoksa sadece bu sistemler yeterli olmuyor. Bizim araçlarımızın tamamında araç takip sistemi var. Maliyetten öte can çok aha önemli. Riskleri en aza indirmek zorundayız” dedi. 

İş güvenliğine çok önem veriyoruz 
“Okul taşımacılığı yapacak personelimizi çok sıkı elekten geçirerek, özel olarak seçiyor ve çok ciddi bir eğitim sürecinin ardından faaliyete başlamasına müsaade ediyoruz, diyen İrfan Görkemli, “Bu konuda; Türkiye’nin en iyi Danışmanlarından olduğuna inandığımız, İRİS EGE İş Güvenliği ile GEMİCİ tehlikeli Madde Danışmanlık Firmasının sahibi ve İş Güvenliği Duayeni Volkan GEMİCİ’den danışmanlık hizmeti almaktayız. Danışman Firmamız, hem şoförlerimizin, hem de rehber personelimizin öncelikle fiziki uygunluğuna bakıyor. Göz muayenesi, madde bağımlılığı testi, kalp yetmezliği, işitme testleri ve şeker kontrolleri yapılıyor. Ardından, aday personelimiz, uzun bir eğitim sürecinden geçiriliyor. Personelin, bedenen ve mental olarak uygunluğu sağlandıktan sonra hizmet vermeye başlıyor. Biz iş güvenliğine çok önem veriyoruz, çünkü biz, iş güvenliği konusunda yaptığımız bu disiplinli çalışmalarla, aslında, taşıdığımız çocuklarımızın, çalışanlarımızın, insanlarımızın güvenliklerini teminat altına aldığımızın farkındayız. Bu nedenle bu konuya çok ciddi bir yatırım yapıyoruz” dedi. 

Meslektaşımın tavsiyesi ile bu işe girdik
1999 yılında bir arkadaşının tavsiyesi ile taşımacılık işine adım attığını belirten İrfan Görkemli, “ Bu işe girmemize bir meslektaşımız vesile oldu. Bizde simülasyonunu ve alt çalışmasını yaptık. Ben de bir arayış içindeydim. Kendi kültür ve değerlerime de uygun bir sektör olduğunu düşündüm ve sektöre girdik. Taşımacılık alanı dışında 5 yıldır inşaat sektöründe varız.  Aynı ciroları elde ediyoruz. Ama beni mutlu eden taşımacılık sektörü. Daha fazla insana istihdam imkanı yaratmak beni mutlu ediyor” dedi. ■


Filolarında 200’e yakın araç bulunduğunu belirten İrfan Görkemli, “Filomuzda 50’nin üzerinde özmal var. VİP turizm. Personel ve öğrenci taşımacılığı alanında faaliyet gösteriyoruz. Filomuzun yüzde 99’unu Sprinter ve Vito araçlar oluşturuyor. Büyük otobüs yok ama 27’lik midibus araçlarımızda var ” dedi


İrfan Görkemli, 9 Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirmiş. Eşi de aynı şirketin genel müdürlüğünü yapıyor. İrfan Görkemli, eşinin çok başarılı bir yönetici olduğunu ve işinde çok başarılı olduğu için bu görevde olduğunu söylüyor.    

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159