11.06.2020, 11:35

Şehiriçi ücretsiz servisler hemen kaldırılmalıdır

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, ücretsiz servislerin sektörün üzerinde bir yük olduğunu ve bu yükün bir an önce kaldırılması gerektiğini söyledi. 

Karayolu yolcu taşımacılığı sektörü şehiriçi ücretsiz servislerin kaldırılmasını yıllardır tartışır durur. Ancak bu konuda pandemi süreci öncesine kadar hiçbir gelişme olmamıştı. Salgın sürecinde 28 Mart 2020’de yayınlanan genelgede alınan tedbirler kapsamında ücretsiz servisler de yasaklanmıştı. 1 Haziran itibariyle ücretsiz servislerin ne olacağı belirsizliğini koruyor. Sektör mensupları bir yandan ücretsiz servislerin kaldırılmasını talep ederken henüz tam anlamıyla bir uzlaşıya da varılmış değil. TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, ücretsiz şehiriçi servislerle ilgili düşüncelerini ve taleplerini Taşıma Dünyası’na aktardı. 

Ücretsiz servisler sektöre bir yük 

Sektörün havayolu taşımacılığındaki gelişimin bu düzeyde olmadığı dönemde, ücretsiz şehiriçi servis hizmetini ek bir hizmet olarak yolcularına pandemi süreci öncesine kadar sunduğunu belirten Mevlüt İlgin, “Ama artık havayolu taşımacılığı öyle bir noktaya geldi ki, her köye bir havaalanı kurulup, uçaklarla yolcu taşınacak. Havayolu taşımacıları bizden daha ucuza taşıma yapar hale geldiler. Bunun en büyük nedeni de kamunun taşıma modları arasında eşit mesafede durmaması. Kara, hava, deniz, tren taşımacılığı ülkenin önemli kurumlarıdır. Karayolu taşımacılığı bir dünya gerçeğidir. ABD’de hava taşımacılığı çok gelişkin olmasına rağmen karayolunun aldığı pay (bunun yarısı özel otomobil olsa da) yine de yüzde 80’in üstündedir. Kamunun havayoluna akaryakıt ve KDV desteğinin ardından artık karayolu taşımacıları bu mod ile rekabet edemez hale geldi. Bu süreçte ücretsiz servisler de sektöre yük haline dönüştü” dedi. 


Oybirliği ile istemeliyiz 

Ücretsiz servis hizmetinin Ankara ve Bursa’da farklı şekillerde işlediğine dikkat çeken İlgin, “Ankara’da, AŞTİ’de bu iş bir kooperatif bünyesinde yapılıyor. Bursa’da belediye ‘ben bu işi yapacağım’ diyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Otogarı ve Alibeyköy Cep Otogarı’nı işletiyor. 2 Haziran Salı günü İBB Terminaller Müdürü ve Otogar Müdürü Fahrettin Beşli ve sektör mensuplarının katılımı ile ücretsiz servislere yönelik bir toplantı yaptık. Bu toplantıya katılan firmaların tamamı servislerin kaldırılmasını istedi. Ancak İBB yetkilileri tüm firmaların mutabakatının gerektiğini vurguluyor. Şu anda 320 firmanın büyük bölümü bunu kabul ediyor. Türkiye’nin yüzde 50+1 ile düzeni değiştirildi. Burada yüzde 99 mutabakat var, yine de tam mutabakat aranıyor. Sektör mensupları için artık ücretsiz servisler bir yüktür ve bu yükün kaldırılmasında otogar işletmelerinin payı büyüktür. Yüzde 99 sektörün mutabık olduğu konuda hâlâ tam oybirliği olsun demek yanlıştır ve sorumluluktan kaçmaktır. İBB sadece çıkış ücreti alan, kira alan bir kurum değildir. Düzeni intizamı sağlayandır ve trafikte bir düzeni sağlamak da görevidir. Biz buradan İBB yetkililerine açık bir çağrıda bulunuyoruz; Biz işletme sürecinde her türlü yardımı sunuyoruz. İstersiniz 320 firmanın tamamını İstanbul’da toplayalım ama oybirliği istemeyin” dedi.

OTOGARİST’i kurun 

İstanbul Havalimanı işletmecisinin havalimanına yolcu getirecek taşımacıyı belirlediğini, hatta ‘şehirlerarası hat koyulacaksa onu da ben belirlerim’ dediğini aktaran İlgin, “Biz de belediyeye diyoruz ki, 16 milyonluk İstanbulluya ‘otogarın düzenini ve intizamını sağlayacağız’ sözünü verdiniz. Biz de size destek verdik ve kazandınız. Şimdi servisi kaldırmayı niye bize bırakıyorsunuz? Onlar HAVAİST’i kurmuş siz de OTOGARİST’i kurun biz de size destekleyelim. Ücretsiz servis sektörümüzün üzerindeki bir kamburdur. Bu kambur kaldırılmadan biz doğru düzgün hizmet veremeyiz. Servisin kaldırılması için belediyeye büyük bir görev düşüyor, elini taşın altına koyması lazım. Bu, trafiğe de katkı sağlayacaktır. Otobüs firmaları da artık esas mesleği olan şehirlerarası tarafına yoğunlaşmalı. Şehiriçi taşımacılığı belediyenin görevidir. Bu görevini yerine getirmeye davet ediyoruz” dedi.

Şehiriçi terminaller 

İBB yetkilileri ile gerçekleştirilen toplantıda, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektörü Mustafa Yıldırım’ın getirdiği öneriye de sıcak bakmadıklarını belirten Mevlüt İlgin, “Sayın Yıldırım, servisin yerine servis konularak kaldırılsın önerisi getirdi. Olmayacak bir şey. Bu işi uzatmaktan başka bir şey değil. Servis yerine bir yapı oluşturalım, oradan da gelir elde edelim çabası içinde değiliz. TOFED olarak biz servisleri belediye yapsın diyoruz. Ayrıca şehiriçi terminaller noktasında bir adım atılmasını bekliyoruz, Avcılar örneğinde olduğu gibi. İSPARK ile görüştük, bize yer gösterebileceğini ifade ettiler. Hava, deniz, kara bilet satışının yapılabileceği ortak terminaller çok önemli. İlçe yolcu transfer merkezleri olacak. Terminale gelen yolcuları da belediye otogara taşısın. Böylelikle bütün firmalara birleştirilmiş şekilde hizmet verilir. Bizim talebimiz net: ücretsiz servisler hemen kaldırılmalı. ‘Servisin yerine servis konulsun, ondan sonra kaldıralım’ demek bizim gençliğimizdeki solculuğumuzda olduğu gibi her şeyi devrim sonrasına bırakmak gibi bir şeydir. Niye, çünkü yerine bir şey konması için mevcudun kalkması lazım. Otogara gelen yolcuların yüzde 55’i zaten raylı sistemle buraya ulaşıyor. Ya belediye buraya Havaist gibi yapı kuracak ya da belediye otobüs seferi sayısını artırarak bu hizmeti sunabilir” diye konuştu. ■ 


Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159