09.07.2020, 12:01

Sektör Meclisi Başkanı’nı “tarafsız” olmaya davet ediyorum!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne pandemi sürecinde otogar çıkış ücreti alınmamasına yönelik başvurumuzu, başta TOFED olarak yaptık. TOBB Sektör Meclisi ve her türlü kurum bunun için belediyeye başvurdu. Aslında şimdiye kadar Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Sayın Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı açıklamalara rağmen alınması yanlıştı. Geç kalınmasına rağmen olumlu bir adım. Pandeminin en yoğun yaşandığı süreçte bu karar alınmalıydı. Ücretin alınmamasına yönelik bir süre de konulmamış. Sayın Başkan Ekrem İmamoğlu’nu, Boğaziçi AŞ ve Sayın Fahrettin Beşli’yi bu karar nedeniyle tebrik ediyor ve teşekkür ediyoruz. 

Her ilde başvurumuzu yaptık

TOFED olarak her ilde kira ve çıkış ücretinin alınmamasına yönelik başvurularımız oldu. Kimi olumlu karşılandı kimisi de olumsuz karşılandı. Ben parti ayrımı yapmak istemiyorum ama genelde iktidar partisinin belediyeleri, muhalif belediyeler bu adımı atıyor diye mi bilmiyoruz, ama olumlu yaklaşmadılar. Siirt Belediyesi’ni kayyum yönetiyor ama pandemi sürecinde otogar tamamen kapalı olmasına rağmen kira ücretini almazlık etmedi. Ama
İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin gibi belediyeler kiralarını almadılar, teşekkür ediyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi burada çok daha hızlı adım attı ve yüzde 50 kapasite şartı başladığı anda, Bakanlığın otogar fiyatlarını düşürmesini beklemeden fiyatı yüzde 50 indirdi. Bazı belediye başkanları ekmek, su dağıtırken çeşitli engellemeler ile karşılaştıkları için bir çerçeve yasa çıksın diye beklediler ve genelge çıkınca belediye meclisine yetki verildi. İBB’de ise Sayın İmamoğlu’nun ak dediğine meclis, kara diyor. Buna rağmen Sayın Başkan’ı, bu meclisten bu kararı çıkarttırdığı için tebrik etmemiz gerekiyor. 

Yüzde 50 kapasite şartı 

Yüzde 50 doluluk kapasitesinin, yaptığımız tüm görüşmelere rağmen kaldırılacağına inanmıyorum. Yüzde 50 uygulamasında Ekim sonuna kadar bir umudum yok. Bu kural havayolu ve şehiriçinde uygulanmazken şehirlerarasında uygulanmasına da sağlığı gerekçe göstererek inanmak istiyorum, ama havayolunda ve şehiriçinde virüs bulaşma ihtimali yok mu? Biz bu konuyu açtığımızda, uçakların uluslararası kurallara bağlı olduğunu ileri sürüyorlar. Bizim buna, böyle bir uygulama getirme yetkimiz yok deniliyor. Bu konuyu Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanlığına anlatamadık, kendimizi ifade ederek merkezi hükümeti ikna edemedik. Biz bir an önce bu kısıtlamanın otobüsçü lehine değiştirilmesini talep ediyoruz. 

Sektör Meclisi Başkanı tarafsız olmalı

İki TBMM Başkanını örnek vermek istiyorum. Adalet Partisi döneminde Ferruh Bozbeyli vardı, birkaç kez tüm partilerin oylarıyla meclis başkanlığına seçilmişti. Sayın Binali Yıldırım da meclis başkanlığı döneminde yaptığı uygulamalarla tarafsızlığı ve eşit mesafede durması ile öne çıkmıştı. Meclis başkanları tarafsız olmalıdır.

Sektör Meclisi ile ilgili Taşıma Dünyası’nda daha önce yaptığım açıklamalar var. Sektör Meclisi Başkanı herhangi bir dernekten veya ticari bir kuruluştan seçilebilir. Seçildiği ana kadar temsil ettiği kurum adına taraftır. Ama seçildiği andan itibaren tarafsız olması zorunludur. Bunu bugünkü meclis başkanımızın dikkatine sunuyorum ve tarafsız olmasını istiyorum. Kendisinin tarafsızlık tarafının tadına varmasını istiyoruz. Tarafsızlık suya sabuna karışmamak değildir. Uygulamada o meclisi oluşturan bütün taraflara karşı şirketler üstü konumda seçildiği için ona göre davranmalıdır. Meclisteki 40 kişiye de tarafsız konumda olması ve birinin aleyhinde birinin lehinde davranmaması çok önemlidir. Çünkü Sektör Meclisi bütün derneklerin, sektörün tepesidir. Çatı örgütüdür. TOBB Sektör Meclisi Başkanı tarafsızlığı ile güven vermelidir. Sayın Mustafa Yıldırım bunu yapıyor/yapmıyor diye ayrıntısına giremem, ama bu mesajın anlaşılacağına inanıyorum. Ben bugünkü Sektör Meclis Başkanını da aynen TBMM Başkanlığındaki genel kurala uymaya davet ediyorum. Ben uyup uymadığını da söyleyemem. Sayın Başkanın, bir önceki başkanlık dönemindeki uygulamalarına benzer tarafsız bir tutum almasını istiyoruz. Sayın Yıldırım bizim desteğimizle seçilmiştir ve desteğimiz sürgit olmayacaktır. ■ 
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159