19.07.2021, 11:27

Sektörde neler oluyor? Yeni örgütlenme çalışmaları var…

Sevgili dostlar, şehirlerarası otobüs sektörünün 60 yıldır içindeyim. 51 yıllık ağır vasıta ehliyetim var. Bu sektörü birçok kişiden daha iyi tanırım, gelişmeleri de iyi takip ederim ve olacakları öngörmeyi de iyi bilirim. Çok uzun süredir sektörde mesleki örgütlenme anlamında yetersizlikler konuşuluyordu. Bunu daha önceki açıklamalarımda sık sık dile getirdim. Trakya Otobüsçüler Derneği olarak sektörün sorunlarına diğer meslek örgütlerine göre çok daha güçlü biçimde sahip çıktığımızı düşünüyorum. 

Pandemi sürecinin otobüsçüye çok önemli öğretileri oldu. Hayır, maliyetler, seferler konusuna girmeyeceğim. Otobüsçü herkesten çok daha iyi bilir maliyetini, hesabını. 

Burada konumuz otobüsçünün ülke genelinde onu temsil edecek bir mesleki örgüte sahip olmaması. Sektörün sahipsiz kalması. Bugün artık bu yüksek sesle dile getiriliyor, çünkü bugüne kadar sektöre katkı sağlamayan, hedef çizemeyen, yol gösteremeyen, gerektiğinde kamu nezdinde lobi faaliyetini de yeterli seviyede yapamayan mesleki örgütlere sahip sektörümüz. Şu bir gerçek ki, bu örgütler tarafından kamu ziyaretleri yapılıyor, yıllardır ‘şunu istedik, bunu istedik’ deniliyor, sonrasında fotoğraf servis ediliyor. Ama hiçbir gelişme olmuyor, sorunlara çözüm bulunamıyor. 

İşte pandemi bize iyi, güçlü bir meslek örgütüne sahip olmanın önemini gösterdi. Bu süreç herkesi çok yordu, üzdü. Şimdi bakıyorum, bazı firma sahipleri harekete geçmişler. Has Turizm, firma sahiplerini Hatay’da ağırlamış, uzun uzun sohbetler, dertleşmeler yapılmış. Benim öğrendiğim kadarıyla da artık firma sahipleri yeni bir oluşuma yönelik adım atmak istiyorlar. Sektörün sahipsiz olduğunu düşünüyorlar. Bunun ilk adımları Hatay’da konuşulmuş. İkinci toplantı için de Ankara seçilmiş. 

Doğrusu, artık firma sahiplerinin sektörün geleceğinde söz sahibi olması, kamu nezdinde sonuç alacak girişimlerde bulunması gerekiyor. Meslek örgütlerinin artık birilerinden aldığı talimatla hareket etme dönemi son bulmalı. Bu dönemin kimseye bir fayda getirmediği de görüldü. Sektörün özgürleşme ve kendi kararlarını alabilmesine yönelik ilk ateş Hatay’da yakılmış. Benim görüştüğüm dernek başkanlarına göre tüm illerde yangın başlamış, yangın pek yakında İstanbul’a ulaşacak. Çünkü sektör yorgun, yılgın ve çaresiz. Ama sektörün bundan sonraki geleceği daha parlak olacaktır. Kimse karamsarlığa kapılmasın ve sektörün sahipsiz bırakılmaması yönündeki bu tür çabalara, gayretlere destek verilsin. 
Şimdi, sevgili otobüsçü dostlarım harekete geçme ve kendi geleceğimizi planlama zamanı... ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159