02.09.2019, 10:05

Sektörle diyaloğa davet ediyoruz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi; İstanbul Otogarı’nın otopark kısmının İSPARK tarafından, işletme kısmının ise Büyükşehir Belediyesi Emlak Yönetimi Daire Başkanlığı’nca işletilmesi konusunda iki aşamalı çalışma içinde... 

Yargı süreci
Bugüne kadar otogar işletmeciliğini TOFED’in de kurucu üyeleri arasında yer alan UATOD’un bünyesinde kurulan iktisadi teşekkül olan AVTER yapıyordu. AVTER, 25 yıllık yap-işlet-devret süreci boyunca, Belediyenin birtakım taahhüde uymaması ve fazla yatırım yapılmasından dolayı 20’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde süren dava eşliğinde -hukuki haklar saklı kalmak kaydıyla- belediyeye her türlü kolaylığı göstermekte kararlı.

Belediye ile görüşme 
Bu arada, İstanbul Otogarı Büyükşehir Belediyesi’nce işletilecekse, belediyenin çözmesi gereken sorunlar var. Otogardaki 168 yazıhanede, Türkiye’de hizmet veren 335 firmanın 280 civarı faaliyet gösteriyor. İBB Genel Sekreteri Sayın Yavuz Erkut, Ulaşım Daire Başkanı Taylan Engin ve Emlak Yönetimi Daire Başkanı İrşadi Akbaş ile görüşmelerde bulunduk. 

Belge sahipleri dikkate alınsın
Bir yazıhaneyi satın alanın kiracı alması Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği’ne göre zorunlu. Çünkü mevzuat hizmet vermek isteyen taşımacıya yer gösterilmesini zorunlu kılıyor. Yazıhane sahipleri kendi firmasından başka firmalara da yazıhanelerini kiraladılar. Biz belediyeye diyoruz ki, bundan sonraki süreçte ecrimisil denilen işgaliye bedellerini yazıhanedeki kiracıları dikkate alarak yaparsanız yanlış yaparsınız. Bu otogarın inşaatının maliyeti 6 misli artmış -ki zaten mahkemelik olan konulardan birisi de bu. Siz kiracıları muhatap alırsanız, burayı yapan yazıhane sahiplerine büyük haksızlık yapmış olursunuz. Biz Belediyeye bu yazıhane sahiplerinin tahsis belgelerini de sunduk.

Otobüsçülerin katkısıyla…
İkinci konu; Belediyenin, sıfırdan bir otogar yapıp, onları kiraya veriyor gibi bir anlayışa kapılması doğru değil. Burası Alibeyköy Terminali’nde olduğu gibi belediyenin kaynakları ile sıfırdan inşa edilerek hizmete sunulmadı. Buraya yatırım yapanlar bir 25 yıl daha kalsalar, ancak yatırımlarının karşılığını alabilecek durumdalar. 
Belediyeye, öncelikle tahsis belgesi sahipleri ile görüşmesini önerdik ve mümkünse eğer bir yıl kira alınmamasını; kiraların ikinci seneden sonra da makul bir seviyede tutulmasını talep ettik. Sektörün ödeyemeyeceği seviyede kiralar belirlenmesini ve mağdur edilmesini kabul edemeyiz. 

Hakkımızı savunuruz
Biz Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’yuz, TOFED’iz. Bünyemizde 105 dernek var. Yetmedi uluslararası alanda da örgütlenmesini tamamlayan IPRU yapılanması var. Biz kurucu üyemiz olan UATOD’un hak ve çıkarlarını yargı yolu ile olan süreci de açıktan destekleriz. Bu belediyeye karşı olmak da değildir. Ben kendi hakkımı savunmazsam, sektörün hakkını hiç savunamam. Biz Sayın Başkan’dan, her zaman söylediği gibi diyalogla çözüm anlayışına uygun davranmasını ve sektör ile diyalog içinde olmasını bekliyoruz. Biz bu işi birlikte yapacağız. Sektöre ve kamuya en fazla fayda sağlayacak seçeneği birlikte bulalım. 

Otogarın taşınması 
Sayın Başkan’ın İstanbul Otogarı’nın taşınacağı ve teknopark haline dönüşeceği yönünde açıklamaları var. Ancak otogarların işletimi, nereye yapılması gerektiği, şehir içinde mi, dışında mı olması gerektiği konular üzerine; Türkiye Belediyeler Birliği, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte bir Terminaller Çalıştayı yapalım diyoruz. Bunu bütün kurumlar kabul ediyor. Biz aynı talebi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne de iletiyoruz. Bütün dünyada önemli şehirlerde otogarlar şehir içinde yer alıyor. 

Otogarlar Çalıştayı 
Bizde otogarlar hep bir rant aracı olarak görülüyor ve şehir dışına gönderiliyor. Otogarlar insanlar içindir. İnsansız bölgelere taşımak doğru değildir. Otogarın şehir içinde kalması doğrudur. Kayseri’de yapılan otogar şehir dışında yapıldı. Şimdi yine şehir içinde kaldı. Şimdi teknoloji parkı deniliyor. Muhakkak ki teknoloji parkının da böyle büyük bir yere ihtiyacı vardır, ama bu yer İstanbul Otogarı’nın bulunduğu yer olamaz. 

Sayın Başkan ile bu konuda mutabık kalmıştık, ama Başkan sürekli olarak otogarın taşınacağını ifade ediyor. Oysa kendisi sektörle konuşacağını da söyledi. Bu otogar nereye taşınacak? Otogarların nerede yapılacağı ile ilgili karar ortaklaşa yapılacak çalıştay sonucunda verilsin. Biz bilet satış terminallerinin İstanbul’da oluşturulmasını ve ücretsiz servis konusunun da Havaist gibi ortak bir yapıda olmasını talep ediyoruz. Sayın İmamoğlu ve ekibini muhatapları ile birlikte çalışmaya ve diyaloga davet ediyoruz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159