Emniyetimiz için 2 Dakika

banner113

Bridgestone 2013 yılında başlattığı proje kapsamında İDO iskelelerinde konumlandırdığı ekiplerle lastiklerin diş derinliğini ve basınçlarını ölçmeye devam ediyor. “#emniyetimiziçin2dk” sloganıyla 3 Nisan 2015 Cuma günü Sirkeci İskelesi’nde başlayacak ücretsiz kontrol aktiviteleri, yıl sonuna kadar Sirkeci, Yenikapı Pendik ve Yalova IDO iskelelerinde devam edecek.

banner114
BAKIM VE SERVİS 14.04.2015, 15:28 14.04.2015, 15:45 Taşıma Dünyası
Emniyetimiz için 2 Dakika

Bridgestone ekipleri tarafından yaklaşık 30.000 araçta yapılan kontroller, bu araçların yarısından çoğunun yanlış lastik hava basıncı ile seyrettiğini ortaya koydu. Bu lastiklere doğru hava basıncı uygulanarak, emniyetli sürüşün yanısıra yakıt tasarrufu ve lastik ömrünün uzatılması ile çevreye ve ekonomiye de katkıda bulunuldu.  

Bridgestone, uzun yolculuklar için sıklıkla tercih edilen İstanbul Yenikapı, Pendik, Sirkeci ve Yalova İDO iskelelerinde #emniyetimiziçin2dk kampanyası kapsamında konumlandırdığı ekipleriyle lastiklerin diş derinliğini ve basınçlarını ölçüyor. Lastik diş derinliği güvenli sınırın altında bulunan araç sahiplerini lastiklerini en kısa zamanda yenilemeleri konusunda uyaran ekipler, hava basıncı düşük olan lastiklere de uygun seviyede hava basımı gerçekleştiriyor.

Bridgestone ekipleri tarafından 2013 yılından beri 30.000’e yakın araçta yapılan kontroller, bu araçların yarısından çoğunun yanlış lastik hava basıncı ile seyrettiğini ortaya koydu. Bu lastiklere doğru hava basıncı uygulanırken, ayrıca süpabın eski, tozlu veya açıkta olmasının zararları da sürücülere anlatılarak yaklaşık 6.000 lastiğe yeni süpap kapağı takıldı. Proje kapsamında yapılan diş derinliği kontrolleri ise yaklaşık 1.500 aracın lastik diş derinliğinin Bridgestone tarafından önerilen emniyetli sınırın altında olduğunu gösterdi.

Brisa’nın “uzun yolda emniyetli sürüş bilincini arttırmak” amacıyla yeni dönemini 3 Nisan Cuma günü Sirkeci İDO İskelesi’nde başlattığı kontroller yıl sonuna kadar Sirkeci, Yenikapı Pendik ve Yalova IDO iskelelerinde devam edecek. Bridgestone ekipleri, en son teknolojileri kullanarak digital cihazlarla çok daha hızlı şekilde gerçekleştirecekleri ölçümlerin ardından, araç sahiplerine lastiklerin durumuyla ilgili bilgilendirme slipini de ücretsiz olarak verecek.

Yanlış hava basıncı yakıt tüketiminde yüzde 5’lik artışa sebep oluyor

Yanlış hava basıncı; yol tutuşu kaybı, lastiklerin düzensiz ve çabuk aşınması, aracın alt takımların zarar görmesinin yanısıra; fazla yakıt sarfiyatı ve karbon salımına bağlı olarak çevre kirliliğine de neden oluyor. 2 barlık basınç farkı, yakıt tüketiminde yaklaşık yüzde 5’lik bir artışa sebebiyet veriyor.

Uygun lastik basıncı, lastik ömrü açısından da büyük önem taşıyor. Örneğin, ideal basınçtan yüzde 20 daha düşük hava basıncı ile yol alan bir lastiğin kullanım ömrü yaklaşık yüzde 25 oranında kısalırken; yüzde 20 daha yüksek hava basıncı ise lastik ömrünü yaklaşık yüzde 10 oranında kısaltıyor.

#Emniyetimiziçin2dk” projesi kapsamında yapılan çalışmalarla sağlanan yakıt tasarrufu ve lastik ömrünün uzatılması, aynı zamanda karbon salımını ve lastik atıklatını azaltarak çevrenin korunmasına da katkıda bulunuyor.  

Yola çıkmadan önce yapılacak kontroller hayat kurtarır!

Sürücülerin yolculuklarını emniyetli bir şekilde tamamlamaları için gerekli kontroller konusunda bilgi veren Brisa Tüketici Ürünleri Pazarlama Direktörü Egemen Atış, aşınmış lastiklerin aracın performansını azaltmasıyla birlikte, ıslak zeminde fren mesafesini artırarak kayma riskine neden olduğunu belirtti. Atış, “Aşınmış lastikler kritik manevralarda hayati önem taşıyan iyi yol tutuşunu sağlayamazlar ve sürüş güvenliğini tehlikeye düşürürler. Bu nedenle, lastiklerin diş derinliğinin yasal sınır olan 1,6 mm’den az olmadığından emin olunmalıdır. Daha yüksek diş derinliği, her zaman daha iyi bir yol tutuş sağlar. Özellikle kış koşullarında, lastik diş derinliği azaldıkça, sürüş emniyeti de tehlikeye düşebilir, suda kızaklama riski artabilir ” dedi.

Egemen Atış, lastik basıncının önemine de dikkat çekerek, yanlış lastik basıncının emniyetli sürüş performansını düşürdüğünü, yakıt tüketimini arttırarak karbon salımını yükselttiğini ve lastik ömrünü olumsuz etkilediğini dile getiren Atış, uzun yolda dikkat edilmesi gereken temel noktalar hakkında sürücüleri bilgilendirmeyi de bir görev olarak gördüklerine dikkat çekti.
 
Bridgestone’dan emniyetli sürüş için tavsiyeler:

·       Mutlaka emniyet kemeri takılması ve 12 yaşına kadar çocuklar için çocuk koltuğu kullanılması,

·       Lastik ve araç bakımlarının mutlaka güvenilir, yeterli ekipmana sahip bakım noktalarında, yetkin servis personeli tarafından yapılmasına dikkat edilmesi,

·       Her 30 gün veya 500 km. kullanımdan sonra balans kontrolü, her 6 ayda veya 10.000 km’de bir aracın ön düzen kontrollerinin yaptırılması,

·       Lastik havalarının en geç ayda bir kez yetkili servislerde kontrol ettirilmesi ve uzun yolculuklara çıkmadan önce lastik hava basınçlarının 2 psi artırılması,

·       Tüm lastiklerin diş derinliğinin (lastik üzerindeki ana oluklar boyunca 2 noktadan ölçüm yapılarak) düzenli olarak kontrol edilmesi,

·       Yazın yaz lastikleri, kışın kış lastikleri kullanılması ve lastiklerin kullanılmadıkları dönemde uygun koşullarda (nem, sıcaklık, basınç vs.) saklanması

·       Lastikler temizlenirken su dışında herhangi bir kimyasal madde kullanılmaması,

·       Lastiklerin her 10.000 km’de bir veya en az yılda bir kez yerlerinin değiştirilmesi,

·       Aracın lastikleri yenilendiğinde supapların da yenilenmesi,

·       Lastiğin delinmesi durumunda mutlaka nitelikli tamir (mantar yama) yaptırılması,

·       Ani kalkış, patinaj, sert fren gibi lastiğe zarar verebilecek hareketlerden kaçınılması ve lastiklerin kaldırım ve benzeri keskin yüzeylere sürtülmemesi.

··      
Bridgestone hangi tarihte hangi iskelede olacak?

·       3 Nisan Cuma, Sirkeci İskelesi

·       6 Nisan Pazartesi, Sirkeci İskelesi

·       14 Nisan Salı, Sirkeci İskelesi

·       22 Nisan Çarşamba, Sirkeci İskelesi

·       30 Nisan Perşembe , Pendik, Yalova, Yenikapı İskeleleri,

·       01 Mayıs Cuma, Pendik, Yalova, Yenikapı İskeleleri,

·       03 Mayıs Pazar, Pendik, Yalova, Yenikapı İskeleleri,

·       04 Mayıs Pazartesi, Sirkeci iskelesi

·       12 Mayıs Salı, Sirkeci iskelesi

·       16 Mayıs Cumartesi, Pendik, Yalova, Yenikapı İskeleleri,

·       17 Mayıs Pazar, Pendik, Yalova, Yenikapı İskeleleri,

·       18 Mayıs Pazartesi, Pendik, Yalova, Yenikapı İskeleleri,

·       19 Mayıs Salı, Pendik, Yalova, Yenikapı İskeleleri,

·       22 Mayıs Cuma Sirkeci iskelesi
28 Mayıs Perşembe Sirkeci İskelesi

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159