BusStore, Daimler’in Avrupa markası oldu

banner113

Mercedes-Benz Türk’ün ikinci el otobüs faaliyeti Daimler’e örnek oldu. Oluşturduğu ticaret hacmi ve müşterilerin beğenisi ile Daimler grubu bünyesinde ilk sıraya yerleşen Busstore markasını, Daimler tüm Avrupa genelinde kullanma kararı verdi.

banner114
İKİNCİ EL 21.04.2014, 13:12 21.04.2014, 13:20 Taşıma Dünyası
BusStore, Daimler’in Avrupa markası oldu
Mercedes-Benz Türkikinci el pazarındaki faaliyetlerini, araç  alım- satım hizmetlerini ve ikinci el pazarının ilk çeyreğini değerlendirdiği basın toplantısı 15 Nisan Salı günü yapıldı. Toplantıya Mercedes-Benz Türk İkinci El Faaliyetleri Genel Müdürü Osman Nuri Aksoy, TruckStore Kısım Müdürü Tolga Bilgisu, BusStore Kısım Müdürü Haluk Burçin Akı, EL2 & Used1 Kısım Müdürü Faruk Özer katıldı. 

2013’te yüzde 27’lik büyüme 

6 yıllık bir sürede 170 milyon Euro ciroya ulaştıklarının bilgisini veren Osman Nuri Aksoy, 50 kişilik uzman bir ekiple çalıştıklarını söyledi. 2013 yılını yüzde 27 büyüme ve 8 bin 500 adet alım-satım seviyesi ile kapattıklarını da açıklayan Aksoy, “2013 yılında ikinci el araç satışları 2012’ye göre yüzde 27 oranında arttı. 2013 sonu itibariyle TruckStore markası altında 1763 adet kamyon, BusStore markası altında 472 adet otobüs, Used1 markası altında 1331 adet hafif ticari araç ve EL2 markası altında 75 adet otomobil olmak üzere ikinci el faaliyetleri toplamda 3.641 adetlik satışa ulaştı.  2013 yılındaki alım ve satım hacmi ise 8500 adet seviyesinde gerçekleşti” dedi. 

BusStore 1’inci, TruckStore 2’inci 

Mercedes-Benz Türk bayileri ile Türkiye geneline yayılmış bir hizmet anlayışları bulunduğunu vurgulayan Osman Nuri Aksoy, “TruckStore, 2013 yılındaki 1763 adetlik performansı ile Daimler bünyesinde Almanya’dan sonra ikinci sıraya geldi. 2012 yılında da aynı noktadaydık. TruckStore ile Türkiye genelinde 9 noktada hizmet veriyoruz. BusStore ile 5 yıl önce hayal bile edemeyeceğiz bir seviyeye ulaştık. 472 adet çok ciddi bir seviye. 2012 yılına göre yüzde 27’lik bir artış var. Ciro olarak Daimler bünyesinde Almanya’yı bile geçerek birinci sıraya geldik. BusStore markamızın bu başarısı Daimler tarafından da kabul edildi ve ikinci el otobüs faaliyetleri BusStore markası ile Avrupa genelinde kullanımına karar verildi.

Biz BusStore isminin hem tüm Avrupa’da kullanılacak olmasından hem de Daimler bünyesinde gelmiş olduğumuz nokta açısından büyük bir gurur duyuyoruz. Ayrıca www.busstore.com.tr web adresimizi güncelledik; kullanımlardan ve geri bildirimlerden çok memnunuz. 2011 yılında USED1 faaliyetine başladık. Bu alanda çok kısa sürede başarı elde ettik. 1331 adetle yıllardır bu alanda faaliyet gösteren firmaların üzerine çıktık. Yüzde 44 gibi bir büyüme elde ettik. Bu büyüme oranları daralan pazarda daha çok önemli hale geliyor. USED1 web sitemizde tamamen güncellendi” dedi. 

İhracata yönelik çalışmalar 

İhracat pazarlarının önemli olduğuna değinen Aksoy, “Bu pazarlara yönelik araştırmalarımız devam ediyor. Yaptığımız işlemler var. 2014 yılı ihracat tarafında yine önemli aksiyonlarımızdan biri olacak” dedi. 

İlk üç ayda yüzde 14’lük büyüme 

2014’ün ilk üç ayı hakkında da bilgiler veren Osman Nuri Aksoy, “870 araçlık bir seviyeye geldik. 2013’ün ilk üç ayındaki 796 adetlik seviyeye göre yüzde 14 büyüme elde ettiğimizi gösteriyor. Yılsonuna yönelik hedefimiz 2013 seviyesini korumak. Belki bir parça üzerine de çıkabilir miyiz diye de konuşuyoruz” dedi. 

Stok fazla endişemiz yok 

İkinci el işinde en önemli noktanın stokları sürekli takip ederek, pazar ayarlamalarını mevsimine göre, sezonuna göre yapmak olduğunu belirten Osman Nuri Aksoy, şunları söyledi: “Piyasanın büyüklüğü içerisinde yılda 2 bin, 2 bin 500 otobüs alım satım işlemi yapılıyor. ‘50 ile 100 ile ben bunları yönetirim yukarı kaldırır, aşağı indiririm’ demek mümkün değil. ‘Ben bunu fiyatlandırırım piyasa o yöne doğru gider’ konusu konuşulması kolay, ama uygulaması kolay olmayan konular. Siz ne yaparsanız yapın, arz talep dengesi ortak noktaya geliyor. Kimse elindeki malın değerinin düşmesini istemez. Fiyat odaklı konu olduğu zaman herkes diğer enstrümanları kullanmaya çalışıyor. Nakit indirimi yapmak yerine; finansman yapmak, sigorta vermek, alt takas yapmak gibi…  ‘Otobüste stoklar fazla’ deniyor. Bize göre fazlalık yok. Stok fazlalığı göreceli bir kavram. Sattığınız sürece stok diye bir şey olmaz. Ayda 100 otobüs satıyorsanız, 200 otobüs stok fazla değildir.

Tamamen bu gözle bakıyoruz. Ne kadar stokumuz var?  Biz bu stoku ne kadar zamanda satarız diye baktığımızda mevcut durumda bir endişemiz yok. 2013’te 70-80 gün arasında ortalama stok devir hızımız oldu. Önemli kriter stoklarını bilmek, stoklarınızı her ay masaya yatırıp ‘arz talep dengesinde buna talep var mı yok mu’, ‘ne kadar teklif gelmiş’, ‘pazardaki diğer satıcılar ne kadar istiyor’ diye değerlendirip gerekiyorsa ona fiyat ayarlaması yapabilmek, son derece önemli. İkinci el işindeki en kritik nokta;. Biz sürekli stokları takip edip pazar ayarlamalarını mevsimine (sezonuna) göre yaptığımız için bu seviyedeyiz.” ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159