Anadolu Isuzu, 320 tedarikçisi ile buluştu

banner113

Anadolu Isuzu, 30 yılı aşkın süredir işbirliği yaptığı tedarikçilerle bir araya geldi. 53 tedarikçiye plaketlerin sunulduğu etkinlikte, Genel Müdür Tuğrul Arıkan, başarılarının arkasındaki esas gücün tedarikçiler olduğunu, sürdürülebilir bir büyüme için tedarikçilerin desteğinin önemli olduğunu belirtti.

banner114
TAŞITLAR 08.06.2015, 14:24 08.06.2015, 14:45 Taşıma Dünyası
Anadolu Isuzu, 320 tedarikçisi ile buluştu
3 Haziran Salı günü Pendik Green Park Otel’de gerçekleşen tedarikçilerle buluşma toplantısına, Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, Satın Alma Direktörü Kemal Özer, Ar-Ge Direktörü Arif Özer, Satış ve Pazarlama Direktörü Fatih Tamay, Satış Müdürü Tunç Karabulut da katıldı. Etkinlik kapsamında Anadolu Isuzu Novo, Citiport, Tora ve D max araçlarını sergiledi. 


Hedef 1 milyar ciro 
Tedarikçiler Buluşması’nda konuşan Genel Müdür Tuğrul Arıkan, Anadolu Isuzu’nun başarısının ardındaki esas gücün tedarikçiler olduğunu söyledi. Sürdürülebilir bir büyüme hedeflediklerini ve burada tedarikçilerin desteğinin önemli olduğunu dile getiren Arıkan, “Başarımızda büyük payı olan siz değerli tedarikçilerimizle birlikte olmaktan ekip olarak çok memnun olduğumuzu tekrarlamak istiyorum. Bugünlere sizlerle geldik, gelecekte de büyük hedeflere sizlerle ulaşacağız. Sizlerle beraber büyümek ve yıllık 1 milyar TL ciroyu aşmak ve ilk 100 şirket arasında yer almak istiyoruz. Türkiye pazarında bulunduğumuz her segmentte, pazar paylarında ilk sıralarda yer alıyoruz. Global oyuncu kimliğimizi kuvvetlendirmek istiyoruz. Bu nedenle yurtdışı pazarlarındaki etkinliğimizi artıracağız. 2004 yılından beri midibüs segmentinde ihracat liderliğimiz var. Bunu diğer alanlarda da yaşamak istiyoruz. Kendi tasarladığımız araçlarla bu başarıyı yakalamak son derece memnuniyet verici. Bu başarıda tedarikçilerimizin çok önemli bir payı var” dedi.

Tedarikçiler gelişmeli 
Arıkan, tedarikçilerin, iş ortakların gelişimine önem verdiklerini, Anadolu Isuzu olarak müşteri kitlesini büyütebilmek için yurtiçi ve yurtdışında çalışmalar yaptıklarını belirtti: “Ürün portföyümüzü genişleteceğiz. 12 metre otobüsümüz Citiport’u ve yeni kamyonumuz Tora’yı piyasaya sunduk. Katma değer yaratacak yeni ürünlerle, büyümeyi kuvvetlendireceğiz. Tedarikçilerimizin, iş ortaklarımızın gelişimine destek vererek büyüyeceğiz. Tedarikçi değiştirme çalışmalarına çok ağırlık veriyoruz. Isuzu Japonya’nın felsefesine uygun bir şekilde tedarikçi geliştirme sürecimiz var. Türkiye’nin önde gelen üreticilerinden biri olarak yerlileştirme faaliyetlerine daha da ağırlık vermek istiyoruz. Türkiye ekonomisinin cari açığının azaltılmasına da çok önemli katkı sağlayabileceğine inanıyoruz. Bugüne kadar yapılan yerlileştirme çalışmalarına önemli katkı yaptınız, destek verdiniz. Bunun için teşekkür ediyorum. Şimdi aynı kazan kazan prensibi ile geçen sene üretimine başladığımız Türkiye’nin ilk yerli pikabı D Max’taki yerlileştirme çalışmalarını da desteğinizi bekliyoruz.” 

Ar-Ge için 9 milyon dolar 
Türkiye’nin Ar-Ge için yaptığı harcamaların gelişmiş ülkelere ve dünya ortalamasına göre düşük olduğunu vurgulayan Arıkan, “Türkiye’nin Ar-Ge faaliyetlerinde büyümesine katkı yapmak, gelişmiş ülkelerle rekabet seviyemizi yükseltmek istiyoruz. Ülkemiz adına burada çok büyük bir gelişim alanı var. Biz Ar-Ge merkezimizle gurur duyuyoruz. Anadolu Isuzu olarak Ar-Ge merkezimizi yeniliyoruz. Toplam yatırım tutarı 9 milyon dolar olan yeni Ar-Ge merkezimizde tasarım ofisi, test merkezi, özel araç atölyesi bulunacak. Yeni merkezimizin faaliyete geçmesiyle tasarımdan başlayarak, ürün geliştirme, üretim gibi her aşamada, sizlerle birlikte proje yapmak istiyoruz. Rekabetçi olabilmek için yeni teknolojilere yeni yaklaşımlara öncülük etmeli ve süreçlerimizi sürekli gözden geçirmemiz gerekiyor. Gerek ana üreticiler gerek yan sanayi olarak inovasyon bilincini kazanmamız gerekiyor. Yeni Ar-Ge merkezimiz de bunun başlangıcı” dedi.


Yüzde 2,9 büyüme 
Arıkan’dan sonra Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin görüşlerini katılımcılarla paylaştı:  “Dünya ekonomisi 2008 kriz öncesine göre yavaş büyüyor. Bu yıl yüzde 3,6 büyüme bekleniyor. Türkiye dünyanın büyük ekonomilerinden birisi. Avrupa’nın altıncı büyük ekonomisi. Satın alma gücü paritesine göre ülkemiz 18’inci sırada yer alıyor. Türkiye ekonomisi geçen yıl 2,9 büyüdü. İhracatımız 150-160 milyar dolar arasında seyrediyor.” 

Cari açık sorun yaşattı 
Türk ekonomisinin iyi olması için enflasyonun düşük seyretmesi gerektiğini dile getiren Aslanoğlu, cari açıkta en sıkıntılı ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi: “Türkiye, enflasyonu yüzde 2’lere indirmeyi başarabilirse, faizler 2,5-3’e iner. Ekonominin iyi olması için düşük enflasyon gereklidir. Türkiye’nin cari açık sorunu ciddiye alınması gereken bir sorun. Geçmişimizde birçok sıkıntıyı cari açık yüzünden yaşadık. Geçen yıl, 11 milyar dolar, bu yıl ise 10 milyar dolar cari açık ortaya çıktı.” 


Otomotivde hafif ticarinin payı artacak 
Satın Alma Direktörü Kemal Özer ise otomotiv sektöründe yaşanan gelişmeler ve Anadolu Isuzu’nun satın alma organizasyonu ile ilgili bilgiler verdi. Son 10 yılda otomotiv üretiminin 65 milyon adetten 90 milyon adet seviyesine yükseldiğini dile getiren Kemal Özer, “Otomotiv sektörünün Türkiye için önemi son 10 yılda arttı. Üretimimizin 2014 yılı itibari ile dünya üretiminden aldığı pay yüzde 1,3. Gelecek on yıllık pazar ve üretim beklentilerine bakıldığında, Türkiye’nin otomotiv üretim payının yüzde 1,7’ler seviyesine çıkacağı öngörülüyor. Türkiye 1,2 milyona yaklaşan üretimiyle dünya motorlu araç üretiminde 17., Avrupa Birliği içerisinde ise 6’ncı sırada. Artacak üretimle dünyada ilk 10, Avrupa Birliği’nde ise ilk üç içinde olmak hedefleniyor. Önümüzdeki yıllarda otomotiv sektörü içinde hafif ticari araçların payının artacağı, otomobilin payının ise azalacağı belirtiliyor. Türk otomotiv sektörü gelişimini devam ettirebilmek için Ar-Ge çalışmalarına daha fazla ağırlık vermeli. Ar-Ge harcamalarının gayri safi milli hasılaya oranı; dünya ortalaması, 2,13 iken, Türkiye’de bu oran 0,86. Ar-Ge çalışmalarının ana sanayinin de yan sanayinin de önümüzdeki süreçte daha fazla finansman aktaracağına inanıyoruz” dedi. Özer, Anadolu Isuzu’nun son 5 yılda üretimimin yüzde 133, satışlarının yüzde 43 arttığını kaydetti. 

Ar-Ge’de atılım yaşandı 
Anadolu Isuzu olarak Ar-Ge faaliyetlerine son yıllarda önem vererek Ar-Ge organizasyonunun geliştirildiğinin altını çizen Özer, “Ar-Ge organizasyonumuz, 2009 yılında Ar-Ge merkezi olarak tescillendi. Ekim ayında yeni Ar-Ge merkezimize taşınacağız. Burada yeni araç projelerinin tasarımının yanı sıra aynı zamanda prototip araç üretimleri de gerçekleşecek” dedi. 

320 firmalık tedarikçi grubu 
Anadolu Isuzu’nun Türkiye’nin en büyük ilk 100 şirketinden biri olma hedefini taşıdığını dile getiren Özer şunları söyledi: “1 milyar ciroya ulaşmak ve bütün segmentlerde pazarda ilk iki içerisinde olmak istiyoruz. Son 5 yılda Isuzu’nun satın alma bütçesi yüzde 55 artış gösterdi ve tedarikçi sayımızda yüzde 30 oranında artış sağlandı. Yurtiçinde 250, yurtdışında da 70 olmak üzere 320 firmayı kapsayan güçlü bir tedarikçi grubumuz bulunuyor.”


Cironun yüzde 2,2’si Ar-Ge’ye
Anadolu Isuzu Ar-Ge Direktörü Arif Özer, cironun yüzde 2,2’sini Ar-Ge faaliyetlerine harcadıklarını dile getirdi: “Güney Kore Ar-Ge faaliyetlerine en yüksek yatırım yapan ülke. Anadolu Isuzu olarak biz ciromuzun yaklaşık yüzde 2,2’sini Ar-Ge faaliyetlerine harcayarak hem dünya hem Avrupa harcamalarının üzerinde seyrediyoruz. Ar-Ge merkezimizde çalışanların yüzde 43’ü yüksek lisansını bitirmiş arkadaşlar. Ar-Ge konusunda, 2014 yılında ilk 30 firma arasına girdik. Bu alanda 35 adet ulusal ve uluslararası yayın ve sunumumuz oldu. 2013 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yapmış olduğu, 3 yıllık sektörel sıralamada ikinci, 2014 yılında da üçüncü sıra ile bu yaptığımız çalışmaların sonucunu aldık ve Türkiye’deki diğer otomotiv firmalarının üstünde yer almakta bizlere gurur verdi.” 

53 tedarikçiye plaket 
Anadolu Isuzu Tedarikçiler Buluşması yapılan ödül töreni ile sona erdi. Törende, Anadolu Isuzu’nun 30 yılı aşkın süredir işbirliğini sürdürdüğü 53 adet firmaya ödülleri Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, Satın Alma Direktörü Kemal Özer ve Ar-Ge Direktörü Arif Özer tarafından takdim edildi. ■




Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159