Mercedes Vito ile 1073 km’lik test sürüşü

banner113

Vito Mixto Türkiye’de standart, uzun ve ekstra uzun şasi modelleriyle satışa sunuluyor. Ben, Mercedes Vito Mixto’nun 111 CDI 5+1 Kombi Van modelini İstanbul-Ankara yolculuğunda test etme imkanı buldum.

banner114
TAŞITLAR 30.03.2015, 16:19 30.03.2015, 16:42 Taşıma Dünyası
Mercedes Vito ile 1073 km’lik test sürüşü
Vito Mixto ile 1073 km’lik test sürecinde bir depo benzine ek olarak 90 liralık bir yakıt katkısı ile bu testi tamamladım. Ankara yolculuğunu ailemle birlikte gerçekleştirdim. 

İşte yolculuğumuzun başlangıcından bitişine Vito test öykümüz…

Vito Mixto aracı 13 Mart Cuma günü Hadımköy Pazarlama Merkezi’nde teslim alırken, ilk anda uzun bir süredir binek aracımı otomatik vitesli olarak kullandığım için; manuel bir araca geçtiğimde ve binek araca göre daha büyük bir hacimli araç kullanacağım için tedirginlik duyduğumu söyleyebilirim.

Geniş iç hacmi

Ama bu tedirginliğin araçla Mercedes-Benz Türk’ten çıkış ve TEM otobanına girdiğimde kalmamış olması da beni şaşırttı. Kullanım rahatlığının verdiği keyfin, dikiz aynalarının yolu kontrol etmedeki sağladığı avantajların beni çok mutlu ettiğini söyleyebilirim. Tabii, bu keyif Cuma günü için yapılması gereken işler (gazetemizin baskıya gönderilmesi) nedeniyle çok daha uzun sürmedi.

Yalnız, 14 Mart Cumartesi sabahı, beni ve ailemi Vito Mixto ile uzun bir yolculuk bekliyordu. Bu yolculukta adresimiz Ankara’ydı. Sabah ailem, en çok da çocuklarım, Vito’nun geniş iç hacmini görünce doğrusu çok mutlu oldular. Ankara yolculuğunun hedefi aile büyüklerini ziyaretti, ama amacı, bildiğiniz gibi aracı test etmekti… Tabii, Ankara’ya götürmek istediğimiz bazı eşyaları Vito’nun geniş bagaj hacmi ile rahatça yerleştirebilmek eşimi çok mutlu etti. Mixto’nun uzun şasi modeli, 5.140 toplam uzunluğa sahip, 3,6 metreküp de yükleme hacmi bulunuyor.

Yakıt tüketim merakı 

İstanbul-Ankara yolculuğu sırasında araçla gidiş dönüş sırasında nasıl bir yakıt tüketimi elde edeceğimizi de merak ediyordum doğrusu. Bunun kesin sonuçlarını, İstanbul’da, Mercedes-Benz Türk’ün Hadımköy tesislerinde, aracı teslim ettiğimizde görebilecektik. Aracın gücünü de görerek, zaman zaman trafik kurallarının tanıdığı hız sınırına da uyarak kullandım.

Teknik bilgi de isterseniz: Mixto Common-Rail direkt enjeksiyon ve turbo beslemeye sahip 4 silindirli 1.6 litrelik dizel motor 114 beygir güç ve 270 Nm’lik tork üretiyor.

Yol, sanki dümdüz…

Vito Mixto ve Kombi'nin standart olarak sunduğu Basic Plus tipi süspansiyonu sayesinde, yol yüzeyinin dengesizliğinden ve dalgalanmalarından kaynaklanan tümsekleri ve çukurları hissettirmiyor.

Vito Mixto, motor gücünün etkisiyle çok rahat bir ulaşım imkanı verdi. Ben sürücü olarak eşim ve çocuklarım da yolcu olarak kaliteli, konforlu bir yolculuk yaptık. 5+1 modelinde, arkadaki üçlü koltuklar yatırıldığında aracın toplam kargo hacmi 6,3 metreküpe ulaşıyor. 1664 cm yükleme uzunluğu olan test aracımızın yükleme uzunluğu koltuklar kaldırılarak veya yatay pozisyona getirilerek 2831 cm’ye yükseltilebiliyor.

Koltukların uzun seyahat sırasında çocukları dahi yormayan konforu bizi de rahatlattı. Seyahat sırasında onların rahat bir uyku çekmeleri de bu konforun sonucuydu zaten.

Bolu Dağı geçişinde hala yol kenarlarındaki karlar en çok çocuklarımı mutlu etti tabii. Havanın soğukluğunu, kar için durduğumuzda daha iyi anladık, çünkü araçtaki klima araç içi sıcaklığını çok keyif veren bir düzeyde tutmuştu.
Direksiyon simidi üzerinde yer alan, sol taraftaki tuşlarla yol bilgisayarını kontrol edebilme imkanı, sağ tarafta ise müzik sistemi kontrolü yolcu sürücü ilişkisinde rahatlık sağlıyordu. Benim için yol durumu önemliyken yolcuların müzik isteğini karşılayabiliyor olmanın mutluluğunu da yaşadım. Bu, aynı zamanda Yeni Vito Mixto’nun, ticari araç kullanıcılarının uzun seyahatleri sırasında büyük keyifle zaman geçirebilecekleri bir araç olduğunu da belgeledi bana.

Yol yorgunluğu mu; o da ne?

Ankara yolculuğumuzun ilk etabı tamamlandığında çok daha uzun bir yolculuk yapabileceğimi ve aracın beni yormadığını fark etmekte ilginçti.

15 Mart Pazar günü, dönüş yolculuğumuzdaydı sıra. Bu sefer hava koşulları açısından bizi daha zor bir yolculuğun beklediğini gördük. Sağanak yağmur ve yoğun kamyon trafiği, sürüşü zorlaştırsa da Vito’nun sunduğu konforla rahattım… ne de olsa deneyimli sayılırım, bir gün önce Vito sürmüştüm ☺ Yolculuğumuzu güvenli bir şekilde tamamladık. Burada, Vito’nun güvenlik donanımlarının zorlu koşullarda ne kadar önemli olduğunu ve avantaj sağladığını söylemeliyim.

16 Mart Pazartesi günü aracımızı Mercedes-Benz Türk Hadımköy Pazarlama Merkezi’nde teslim ettiğimizde 1073 km’lik bir yol yapmış ve bu süreçte bir depo benzine ek olarak 90 liralık yakıt almıştık. Bu durum, aracın yüksek hızda kullanılmasına rağmen, çok avantajlı bir yakıt tüketimine sahip olduğunu kanıtladı..

Asıl sorun ise 17 Mart Salı günü çocuklarıma arabanın neden bende olmadığını anlatmak oldu. Bizim otomobil onlara artık hiçte konforlu bir araç olarak görünmüyordu artık. ■



Ankara yolundayız: Eşim Safiye ve çocuklarımız Kuzey Arda, Kaan Emre...










Vito Mixto 111 CDI 5+1 

TEKNİK DEĞERLER 
Motor hacmi (cm3):  1.598
0-100 km/h hızlanma (saniye) 15.1
Azami hız (km/h) 169
Tahrik: önden çekiş
Şanzıman 6 ileri manuel şanzıman

YAKIT VE TÜKETİM
Yakıt: dizel
Yakıt tüketimi şehiriçi litre 100 km: 7.9
Yakıt tüketimi şihirdışı litre 100 km 5.6
Yakıt tüketimi karma litre 100 km  6.4

ÖLÇÜLER VE AĞIRLIKLAR
İzin verilen toplam ağırlık (kg) 3.050
Aracın yürür vaziyetteki kütlesi: 2.072
İstap haddi: 978
Yükleme hacmi metreküp 3.6
Maksimim yükleme hacmi metreküp 6.3
Müsaade edilen römork yükü/ frenlenmemiş/ frenlenmiş km 750/1800
Katarın azami kütlesi kg 4800
Dönme çapı (m) 12.9

GÜVENLİK
ABS kilitlenmeyi önleyici fren sistemi
ASR (Antipatinaj sistemi)
9.nesil Adaptive ESP (Yüke duyarlı Elektronik Dengeleme Sistemi)
EBD (Elektronik güç dağılımı)
Rampa kalkış desteği
Fren destek sistemi
Yağmurda fren desteği
Sürücü koltuğu emniyet kemeri ikaz sistemi
Sürücü ve ön yolcu hava yastığı
Ani frenleme durumunda uyarı veren adaptir fren lambaları
Önde ve arkada viraj denge çubukları
Dört tekerlekte havalandırmalı fren diskleri
Tüm koltuklarda 3 noktalı emniyet kemeri
İmmobilizer
4 adet Isofix çocuk koltuğu bağlantısı
Lastik basıncı gösterge sistemi
Rüzgar savrulma asistani
Yorgunluk asistanı

KONFOR ve İÇ MEKAN
Deri direksiyon ve vites topuzu
Hız sabitleyici ve sınırlayıcı
Multifonksiyonel direksiyon
Yol bilgisiyarı ve kombine gösterge
Yükseklik ve derinlik ayarlı, hıza duyarlı, elektrik destekli direksiyon
Tempmatic ön klima
Bluetooth özellikle SD kart ve USD girişine sahip Audio 10 radyo telematik sistemi
Önde ve arkada 9 adet hoparlör
Krom renkli gösterge tablosu, kapı kolları ve kontrol düğmeleri
Otomatik yanan farlar
Konfor tipi sürücü koltuğu
Katlanabilir ve sökülebilir lüks arka yolcu koltukları
Yolcu bölümünde bağlantılı kancalarına sahip kauçuk (TPO) taban
Uzaktan kumandalı merkezi kilit
İkili ön yolcu koltuğu
Sürücü ve ön yolcular için güneşlik
Ön ve arka bölümde tavan ışığı
12 V elektrik soketi, çakmaklık ve küllük
İç dikiz aynası
Lüks yan duvar kaplamaları ve kumaş tavan
Kilitli torpido gözü
Orta konsol ve kapı içlerinde saklama gözleri
Yolcu bölümünde tutanak ve çocuk kilidi
İlk yardım seti ve üçgen reflektör
Yedek lastik ve kriko
Yangın tüpü 1 kg

DIŞ GÖRÜNÜŞ
Halojen farlar
Elektrik kumandalı ve ısıtmalı dış aynalar
Gündüz farları
Arka sis farları
Jant kapakları

Yorumlar (1)
ömer açıkalın 9 yıl önce
2 yıllık vito şoförüyüm vito serisinde 2011-2012-2013ve 2014 model vitonun üstüne araç tanımıyorum konforu olsun yola tutunuşu olsun ön göğüs dizaynı mükemmel bence mercedes vitoyu 2015 modeli ile bütün bu konforu ve rahatlığı harap etmiştir ben vito şoförü olarak 2015 model yeni vitodan hiç memnun değilim bu dizaynı mercedese yakıştıramadım umarım önümüzdeki yıllarda mercedes daha iyi bir vito dizaynı başarır ve mercedese yakışanı yapar.
banner117
15
açık
banner159