banner69

Mercedes’den şehiriçinde geleceğin otobüsü: Future Bus

banner113

Yenilikçi ürün ve teknolojileriyle geleceğe ışık tutan Mercedes-Benz, sürüş güvenliği, yakıt verimliliği ve konfora çok önemli katkılar sağlayan CityPilot ile otonom sürüşe giden yolda Future Bus, çok önemli bir km taşını hayata geçirdi.

banner114
TAŞITLAR 08.08.2016, 11:41 08.08.2016, 15:57 Taşıma Dünyası
 Mercedes’den şehiriçinde geleceğin otobüsü: Future Bus


■ Cumhur ARAL / AMSTERDAM 

Mercedes-Benz heyecan uyandıran yeni teknolojisini, yine heyecan uyandıran ve üstün teknolojilerle donatılmış olan CityPilot özelliğine sahip Future Bus otobüsünü, 18 Temmuz günü Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da tanıttı. Yarı otonom sürüşe imkan tanıyan CityPilot özelliğine sahip Future Bus’ın dünya lansmanına Daimler Otobüs ve Kamyondan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Wolfgang Bernard, Otobüs Grubu Başkanı Harmut Schick katıldı. 

Şehiriçi ulaşıma teknolojik çözümler 
Kent yaşamına uyum sağlamak üzere özel olarak geliştirilen ve yoğun kent yaşamının trafik sorunlarına yenilikçi ürün ve teknolojilerle çözüm bulmaya devam ettiklerini belirten Wolfgang Bernard,  “Future Bus, sürüş güvenliği, yakıt verimliliği ve konfora çok önemli katkılar sağlıyor. CityPilot ile otonom sürüşe giden yolda çok önemli bir kilometre taşını hayata geçiriyoruz.  Teknolojisinin yanı sıra tasarımıyla da dikkat çekecek bir ürün olan Mercedes-Benz Future Bus, CityPilot sayesinde 20 km boyunca manevra yapmadan, gaza ve frene basmadan kendi kendine yol alabiliyor. Future Bus, alışagelmiş otobüslere oranla çok daha güvenli, daha verimli ve daha konforlu. Erişebilirlik, kamera ve radar sistemleri kadar ileri seviyede veri iletişimi gibi özellikler de şehiriçi otobüsünü geleceğe ışınlıyor” dedi. 

Yolcular, sürücü ve işletmeci için çok önemli avantajlar
Daimler’in otonom sürüş özelliklerine sahip araçlar üreten öncü bir şirket olduğunu vurgulayan Bernard, “Daimler Buses Mercedes-Benz Future Bus ile geleceğin şehiriçi otobüsünü gözler önüne seriyor. CityPilot özelliğine sahip Mercedes-Benz Future Bus şehiriçi toplu taşımanın en önemli unsurlarından biri olan şehiriçi otobüslerinin çekiciliğini bir adım ileriye taşıyor. Sadece yolcu için değil, aynı zamanda sürücü ve işletmeci için de birçok avantaj sunuyor. Her üç paydaş da devrim niteliğinde bir tasarım ve dünya otobüs sektörünün öncü teknolojilerinden yarar sağlıyor. Otobüs gerek dış tasarımı, gerek iç tasarımı gerekse bünyesinde barındırdığı teknolojiyle çevresiyle bütünleşiyor, çevresiyle iletişim kuruyor” diye konuştu.

Otonom sürüş özelliği…
“Mercedes-Benz Future Bus’ta kullanılan CityPilot teknik olarak iki yıl kadar önce tanıtılan Highway Pilot’lu otonom sürüş özelliğine sahip kamyon Mercedes-Benz Actros’a dayanıyor” açıklamalarında bulunan Daimler Otobüs ve Kamyondan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Wolfgang Bernard, “Bu araca, şehiriçi toplu taşımada görev yapacak bir otobüste kullanılmak üzere geliştirilen birçok fonksiyon eklendi. Örneğin CityPilot trafik lambalarını tanıyor ve trafik lambalarıyla iletişim kurarak kavşağı güvenli bir şekilde geçiyor. Dahası yol üzerindeki nesneleri ve hatta yayaları algılayarak otonom olarak fren de yapıyor. Ayrıca yine otonom olarak duraklarda duruyor, kapıları açıyor ve kapatıyor. CityPilot ile donatılan Mercedes-Benz Future Bus aynı zamanda tünelleri de otonom olarak geçebiliyor.  Yaklaşık bir düzine kamera yolu ve çevreyi gözlem altında tutarken, uzun ve yakın menzilli radarlar da yolu ve çevreyi tarıyor. Sistem ayrıca GPS’ten de yararlanıyor. Kameralar, radarlar ve GPS’ten gelen veriler, veri iletişimi sayesinde son derece net bir fotoğraf oluşturuyor ve otobüsün her noktasına kadar doğru konumlanmasını sağlıyor. CityPilot, dünya lansmanı için hazırlanan; bol virajlı, bol tünelli, birçok otobüs durağının bulunduğu ve bir otobüs için yüksek sayılabilecek hızlarda 20 kilometrelik rotada mükemmel bir performans göstererek sistemin başarısını gözler önüne seriyor. Yarı otonom olarak yol alan şehiriçi otobüsü sürücüyü destekleyerek sürüş güvenliğini arttırıyor, çünkü kamera ve radarların gözünden hiçbir şey kaçmıyor. Sakin ve ileriyi gören sürüş karakteri yakıt tüketimini ve bununla birlikte emisyon değerlerini düşürerek verimliliği de arttırıyor. Düzenli ve akıcı seyir sayesinde yolcuların konforunu da arttırıyor” dedi.

Yeni bir dünyanın kapıları aralanıyor 
“CityPilot teknoloji platformu Mercedes-Benz Future Bus’ta tanıtılıyor” diyerek konuşmasına başlayan Daimler Otobüs Grubu Başkanı Harmut Schick “Dünyanın en çok satan otobüsü Citaro platformu üzerine yükselen yaklaşık 12 metre uzunluğundaki solo modeli, gerek dış, gerekse iç tasarım noktasında tamamen yeni bir dünyanın kapılarını aralıyor. Son derece uyumlu hatlar kent mimarisinin asimetrisine dayanıyor. İster tasarım, ister aydınlatma, ister kapı düzeni isterse bilgilendirme sistemleri olsun Mercedes-Benz Future Bus tamamen özgün bir yapı ortaya koyuyor” dedi.

Üç farklı tasarım 
Tasarımıyla da farklılıklar getiren Future Bus’ın yolcu ve sürücü kabini ile konforun üst düzeye taşındığını belirten Schick, “Açık meydan ve parkları andıran iç mekan mimarisi de tamamen yeni bir yaklaşım sergilerken yolcu kabini gerçek bir yaşam alanı oluşumuyla dikkat çekiyor. Yolcu kabini farklı yolculuk süreleri göz önüne alınarak üç farklı tasarım ortaya koyuyor. Yan duvarlar boyunca özel tasarım koltuklar geniş ve ferah bir düzende sıralanıyor ve tamamen yenilikçi tutunma demirleri dal tasarımıyla çift renkli tavana doğru yükseliyor. Tavandaki aydınlatma elemanları ise tasarımıyla parklara gönderme yapıyor. Sefer bilgileri ve eğlence görselleri orta bölümde bulunan monitörlerde oynatılabiliyor. Tamamen yenilenmiş sürücü kabini, tasarım anlamında yolcu bölümüyle bütünleşiyor. Sürücü, ihtiyacı olan tüm bilgileri yenilikçi bir tasarıma sahip büyük boy bir ekrandan okuyabiliyor” diye konuştu. 

Başarılı bir test  
CityPilot ile donatılan Mercedes-Benz Future Bus kamuya açık ilk sürüşünü basın mensuplarının da katılımıyla Hollanda’da bulunan Avrupa’nın en uzun BRT Hattı’nın bir bölümünde gerçekleştirdi. Hat Amsterdam Schiphol Havaalanı ile Haarlem kentini bağlıyor. Yaklaşık 20 km uzunluğundaki hat, bol virajlar, tüneller ve trafik ışıklarıyla dolu bir güzergahtan oluşuyor.  Test sürecinde CityPilot ile donatılan Mercedes-Benz Future Bus, zorlu güzergahı büyük bir başarıyla tamamladı. 

Engelleri ve yayaları tanıyor 
Boş yolda 70 km/s hıza kadar çıkan otobüs yol üzerindeki engelleri ve yayaları tanıyor, otobüs duraklarında santim doğrulukla duruyor, kapıları açıp-kapatıyor, otonom olarak hareket ediyor ve trafik ışıkları kontrol sistemleriyle iletişim kuruyor. Bu arada sürücü güzergah boyunca bir kere bile gaza veya frene basmıyor ve sadece karşıdan gelen trafiğin şartlarına bağlı olarak gerektiğinde direksiyona müdahale ediyor. Sürücü istediği zaman kontrolü ele alabiliyor. 

Future Bus geleceğe yön veriyor  
Şehiriçi otobüslerinin geleceği CityPilot ile donatılan Mercedes-Benz Future Bus ile başlıyor. Mercedes-Benz Future Bus dünyanın dört bir yanındaki metropollerde yaşanan trafik yoğunluğunu çözmeyi hedefleyen BRT sistemleri için uygun bir yapıyı beraberinde getiriyor. 2020’de seri üretim haline gelmesi beklenen Mercedes-Benz Future Bus yakıt verimliliği ile sürüş güvenliğini de arttırıyor ve sürücünün yükünü hafifletiyor. ■

Cumhur Aral: Future Bus

Mercedes-Benz Future Bus Fotoğrafları

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159