Rusya’da Belediye Toplu Taşıma Operatörü, filosunu Allison donanımlı LNG otobüslerle yeniliyor

banner113

Rusya Chelyabinsk’de belediyeye bağlı şehir içi toplu taşıma şirketi, filo yenileme yatırımı kapsamında Allison tam otomatik şanzıman donanımlı ilk LNG MAZ-203 otobüslerini teslim aldı.

banner114
YEDEK PARÇA VE EKİPMAN 16.03.2020, 20:15 16.03.2020, 20:20 Taşıma Dünyası
Rusya’da Belediye Toplu Taşıma Operatörü, filosunu Allison donanımlı LNG otobüslerle yeniliyor
Chelyabinsk yerel yönetim yetkilileri, belediye toplu taşıma otobüs filosunu yenilemeye karar vererek, üreticiler ile deneme süreçlerini başlattılar. Yapılan test sürüşleri ardından Allison donanımlı LNG MAZ-203 şehir içi otobüsleri tercih edildi.  

Doğal gazlı araçlar, çevre dostu olmaları ve dizel motora göre daha düşük gürültü seviyeleri nedeniyle nüfus yoğunluğu yüksek metropoller için öncelikli tercih oluyor. Bu doğrultuda Chelyabinsk için de LNG araçlar tercih edilirken bölgedeki doğal gaz dolum istasyonu altyapısı da geliştiriliyor. 

98 yolcu kapasiteli, alçak tabanlı şehir içi MAZ-203 (model 203945) otobüsü, 206 beygirlik Weichai LNG motor ve 6 vitesli, dahili retarderlı Allison T375 tam otomatik şanzıman donanımına  sahip. 

Belediye Toplu Taşıma Başkanı Dmitry Kholod açıklamasında; “Üç aylık bir deneme süremiz vardı. Bu süreçte alternatif otobüsleri, kapsamlı bir şekilde test etme fırsatımız oldu. Allison tam otomatik şanzıman donanımlı MAZ otobüsü kullandığınızda dikkatimizi çeken ilk şey, istikrarlı performansı oldu. Tam otomatik şanzımanın, her koşulda optimum vites geçişi sağladığını gördük” dedi. 

Allison çözümleri, geniş uygulama yelpazesi ile hem sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) hem de sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) motorları için her zaman mükemmel bir uyum sağlıyor. Manuel ve otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlar, vites değişimleri sırasında motor torkunda kesintilere yol açıyor. Bu motor tork kesintilerini, daha uçucu olan ve daha az tahmin edilebilir kıvılcımla ateşlenen CNG ve LPG motorlarıyla verimli bir şekilde eşleştirmek neredeyse imkansız oluyor. Allison'ın tam güç vites geçişleri ve patentli tork konvertörüne sahip Kesintisiz Güç Teknolojisi™'nin avantajları, daha tutarlı bir motor hızında çalışmaya katkıda bulunuyor, manuel veya otomatikleştirilmiş manuel şanzımanların tork kesintilerini ortadan kaldırıyor.  Ayrıca dahili retarder ile genel frenlemenin iyileştirilmesini, bakım giderlerinin ve serviste kalma sürelerinin azaltılmasını sağlıyor. 

Dmitry Kholod, açıklamasında; “Doğal gazlı araçların bir başka önemli faydası da maliyet verimliliği oluyor. LNG MAZ-203 yüksek yakıt tasarrufu sunduğu kanıtlanmış bir otobüs. Şanzıman donanımı ise bu duruma büyük katkıda bulunuyor: Allison T375, altı vitesli ve her zaman doğru vites geçişlerini seçiyor. Bu yüzden motor, hiç yakıt israfı olmadan optimum devirde çalışıyor,” şeklinde belirtti.  

Allison tam otomatik şanzıman, uzun kullanım ömrü ve bakım kolaylığı ile de ön plana çıkıyor: sadece periyodik yağ ve filtre değişimi yeterli oluyor. Mekanik kavrama sistemine sahip otobüslerin bir diğer dezavantajı ise, tam otomatik şanzımanlarda kullanılmayan, debriyaj arızaları oluşmasıdır. Çoğunlukla daha az deneyimli sürücülerin kullanımlarında meydana gelen debriyaj yanmaları, hem bakım-onarım maliyetlerini hem de aracın serviste kalma süresini arttırıyor. 

Yoğun şehir trafiğinde kullanım kolaylığı ise son derece önemli. Allison tam otomatik şanzıman, büyük bir otobüsü kullanmayı kolaylaştırıyor, manevra kabiliyetini ve ivmelenmeyi artırıyor. Sürücü, vites değiştirmeyle dikkatini dağıtmadan yola odaklanabiliyor. Dmitry Kholod, bu konuda; “Sürücünün konforu çok önemli çünkü öncelikle yolcuların güvenliğini etkiliyor. Bu anlamda, tam otomatik şanzıman ideal bir çözüm oluyor. Sürücü daha az yoruluyor ve sürüşe daha fazla odaklanabiliyor. Böylece yolcu güvenliğini ve konforunu da arttırıyor,” diye açıkladı. 


Chelyabinsk, Allison tam otomatik şanzıman donanımlı 33 adet LNG MAZ-203 otobüsü satın aldı. Şirket, LNG filosunu daha da geliştirmeyi ve genişletmeyi planlıyor.

Dmitry Kholod; “Yeni LNG MAZ-203, çevre dostu, verimli ve konforlu. Güzergahlarımızdaki yükü hafifleteceklerine ve yolcularımızın çok memnun kalacaklarına inanıyoruz,” diyerek özetledi.  


Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159