16.08.2022, 14:11

Tatil!

 “İç huzurunuzu kaybederseniz çözümleriniz yanlış yönde olur” Dalay Lama
*  *  *
Hepimizin kendi hayatı hakkında durup düşündüğü anlar; Yapmak istediklerimizi sorguladığımız, kendimiz hakkında karar almak istediğimiz dönemler vardır. Tatil, yıkıcı duyguların olmadığı, sakin bir zihin ve insanın zihnini arıtabileceği ve daha berrak bir zihinle doğru kararlar alabileceği çok değerli bir zaman dilimidir.
Eğer, tatilinizi kendinizden uzaklaşmak; sorunlarınızdan kaçmak, onları unutmak için geçirirseniz dönüş yaklaştıkça kendinizi daha da yorgun hissedersiniz. Tatil, bir kaçış değil insanın kendine yaklaşması, kendini sorgulaması ve kendi hayatına dair kararlar alması için mükemmel bir fırsattır.
Bir insanın en önemli çalışma konusunun kendisidir. Tatilde kendimize “Hayatımdan ne kadar memnunum, ne istiyorum, istediklerimi gerçekleştirdim mi, yaptıklarımdan memnun muyum, nereye doğru gidiyorum?” sorularını sormamızı önerir.
Bu soruları samimiyetle cevaplamak, tatili ne kötü ne de sıkıcı yapar; aksine insanı doğru kararlar almaya yönlendirir. Böylelikle dönüş yolunda insan kendisini, mutsuz, isteksiz, endişeli ya da daha da yorgun hissetmek yerine; dinlemiş ve aklını arıtmış ve hafiflemiş hisseder.
İnsan kendi kararlarının ve eylemlerinin ürünüdür. Ne düşünür, ne düşlersek hayatımız da  öyle olur. Tatil tam da insanın kendisi üzerinde çalışma zamanıdır.
*  *  *
Tarihte iz bırakan büyük kişiliklerden biri olan Moğol İmparatoru Cengiz Han, bütün beylerini toplayıp, “Ben, Hanlar Hanı Cengiz Han” diyerek söze başlamış, sonra yanında bulunan eşini işaret ederek, “Bu da benim Han’ım” demiş. O günden sonra erkekler, eşlerine “Hanım” tabirini kullanmaya başlamış. 
Bu pasaj 2019 yılında kaybettiğimiz Rahmetli Sadık Bababalım’a ithafen yazdığım yazıdan bir bölüm. eşi Kadriye hanımefendiye gösterdiği sevgi ve hürmet ile bu tarz yaklaşım ve saygıyı bizzat gözlemlemiştim.  Bu, çok uzun süren nitelikli bir evliliğin gereği nitelikli davranış, bir istikrar örneğidir. Şimdi Kadriye Hanımı da eşinin yanına uğurladık. 
Hanımefendinin vefatı dolayısıyla Mazlum Bababalım ve Pamukkale ailesine baş sağlığı diliyorum. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159