01.05.2017, 12:43

Türkiye'de Otonom Araç Sistemleri

4-5 Mayıs'ta Otomotiv İhracaatçılar Birliği'nin koordinasyonunda Türkiye Otomotiv Sektöründe 6. Arge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması adlı, sektörümüzü yakından ilgilendiren bir etkinlik var. İTÜ Maslak Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenecek etkinliğin ilk günü, 4 Mayıs Perşembe günü; ana konuşmacı Ufuk Tarhan. Ondan, 'Gelecek Güzel Gelecek' adlı konuşmasını dinledikten sonra, gündemde olan bir soruya yanıtlar bulmaya çalışacağız: “Türkiye'de Otonom Araç Sistemleri”. Evet, dünya otomotiv sektöründeki gelişmelere baktığımızda 'şu ülkelerde otonom araç testlerine başlandı', 'otonom aracın otobandaki testleri sırasında' ile başlayan haberleri sık sık görüyoruz. Peki, Türkiye'de durum ne? Biz ne zaman bu gelişmelerin içerisinde yer alacağız? Yoksa zaten çalışmalar var da, henüz kamuoyuyla mı paylaşılmadı? Türkiye'de otonom araç test gelişmelerinin haberlerini ne zaman almaya başlayacağız? İşte bu soruların cevaplarını 4 Mayıs'ta, 11:45-12:45 arasındaki 'Türkiye'de Otonom Araç Sistemleri' başlıklı panelde bulacağız. Bu panelin moderatörlüğünü ben yapacağım, panelistler de AVL Türkiye'den Umut Genç, Tofaş'tan Ali Şengür, Ford Otosan'dan Berzah Ozan olacak. Sorularınızı mail adresime gönderebilirsiniz, adınızı ve soyadınızı da belirterek panelistlerimize aktarmayı planlıyorum.

Girişimcilerden Başarı Hikayeleri
Aynı gün 16.00'da, moderatörlüğünü İTÜ ARI Teknokent'in Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Arzu Eryılmaz'ın yapacağı panelde, İTÜ Çekirdek'te OİB'in katkılarıyla büyüyen ve birçok güzel başarıya imza atan girişimcilerden başarı hikayeleri paylaşılacak. İnandıkları bir fikirle başladıkları projelerinin; kurumların, profesyonellerin işbirlikleriyle sinerji yaratarak verdikleri desteklerle nasıl bir şirkete dönüştüğünü ve milyon dolarlara ulaştıklarını dinleyeceğiz. Milyon dolarlardan daha da önemlisi, bu toprakların beyinlerinin, ihtiyaç duydukları ilgi ve destekleri almaları halinde global arenada at koşturabilecek bilgi ve donanımda olduklarını tekrar göreceğiz, dinleyeceğiz. Elektrikli batarya tasarlayıp üreten henüz 30 yaşına basmış bir kadın girişimcimizden tutun da, otonom araçlara giden yolun en önemi adımı İleri Sürüş Destek Sistemleri altyapılarını tasarlayan, yazan, hazırlayan girişimcilerimize; akıllı tasarım sistemlerinden havadaki nemin değişimden faydalanarak elektrik üreten jeneratörlere kadar teknoloji tabanlı otomotiv girişimcilerimizin başarılarını ve kendilerinden sonra gelen girişimcilerimizin de başarılı olması için önerilerini dinleyeceğiz.

Otomasyonla Kaybolacak Meslekler
“Büyüyünce ne olacaksın çocuğum?” sorusu, bu teknolojik gelişmeler altında artık pek bir şey ifade etmediğini bizim kuşak göremediyse de Y ve X kuşakları görmeye başladı diye düşünüyorum. 2000'de doğmuş biri şu an 17 yaşında. Gel de ona internetsiz bir dünyayı anlat. e-postalara bakmak için üniversite laboratuvarlarında sıraya girdiğimizi, kullanıcı adı ve şifremizi girip maillerimizin listelendiği kutumuzu görmek için çoğu zaman 20 dakikadan fazla zaman geçirdiğimizi, 20 dakikamız dolduğu için bilgisayarımızı sıradaki diğer kişiye vermek zorunda kaldığımızı; bırakın cep telefonunu, çevirmeli ev telefonunun oyuncak olmadığını anlatmaya çalışalım. Teknolojinin bu hızında, 'gelecekte ne olmak istiyorsun?' sorusuna cevabın meslek olarak verilmesi anlamsızlaşıyor. İşte bu gerçekten yola çıkarak zaman zaman yapılan ve birkaç senedir kamuoyuyla paylaşılan araştırmalar var. Bu araştırmaların en popülerlerini Oxford Üniversitesi ile Nomura Araştırma Enstitüsü'nün yaptığını görüyoruz. Paylaşılanları özet olarak değerlendirdiğimizde, bu araştırmalar diyor ki 2035’lerde işlerin neredeyse yarısını robotlar yapacak. Geleceği tehlikede olan mesleklerden de örnekler veriyorlar: Telepazarlamacı, muhasebeci ve taksi şoförlerinin otomasyon risk derecelerinin çok yüksek olduğunu; kuaför, grafik tasarımcı ve avukat gibi mesleklerde ise otomasyonun o kadar kısa sürede gelmeyeceğini belirtiyorlar. Otomatlardır, endüstri 4.0dır derken hayatımıza robotları almaya hazırlıklı olalım. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159