26.02.2020, 16:06

Ulaştırmada Sürdürülebilirlik ve Küresel Politika Örnekleri - 12

 Amtrak’ın taşımacılık kazanımları ve daha sağlıklı finansal yapısı; verili demiryolu sisteminin istikrarsız hükümet desteği dâhilinde oldukça etkileyicidir. Güvensizliğin ve yetersizliğin fonlanması yapılmayan tamirat ve iyileştirmelerin ortaya çıkardığı bir kalabalığın sonucu olmuştur. Acela trenleri kısa uzantılarda 240 km/saat’in üzerindeki hızlara ulaşabilmesine karşın altyapı yaşlanmasına bağlı olarak ray ve sinyalizasyon kısıtları, yüksek hızların NEC’in çoğu ve 127 km/saat hızlık ortalama hizmet için ne güvenli ve ne de ulaşılabilir olduğu anlamına gelmektedir. Bu konvansiyonel hız hizmeti; bununla beraber güçlü bir taşımacılığa sahip olup demiryolu pazarının bu yönde gelişeceğini ve bunu da NEC bölgesinde ekonomik kalkınma ile taçlandıracağını ortaya koymaktadır. Bu durum; yüksek hızlı demiryolları (YHD) başta olmak üzere eğer ki sistem daha güvenilir, daha sık ve daha hızlı trenler yönünde gelişir ise söz konusu olacaktır. Dahası NEC altyapılarının geliştirilmesi ve konvansiyonel yolcu trenleri, yüksek hızlı trenler (YHT) ve yük trenleri için daha büyük işletimsel olarak ayrık yapıların temini için de önemli demiryolu yatırımları gerekli olabilir. 

Bir bölgede yüksek hızlı demiryollarının (YHD) ortaya çıkışı önemli ekonomik ve çevresel faydalara ulaşmayı ifade etmektedir. NEC’te Acela hizmetlerinin güçlü taşımacılığı ve başarılı tecrübesi, eğer ki hakkıyla uygulanır ise yüksek hızlı demiryolu (YHD) potansiyeli, daha az sürdürülebilir olan ulaştırma türlerinden (otomobil ve uçak) trenlere doğrudan taşıma koridorlarıdaha ağır taşımacılığa geçişe yardımcı olabilir ve toplu ulaştırma sistemlerinin gelişmesine ön ayak olabilir fakat aynı zamanda da işlere erişimi arttırmış ve istasyon mücavir alanlarındaki bölgesel yatırımları da teşvik etmiştir. Yüksek hızlı demiryollarının (YHD) faydaları hakkında daha fazlası bilinir iken yolcuların bir ulaştırma türünü diğerine seçmedeki öznel nedenleri ise daha az bilinmektedir. Yolculuk davranışı; araştırmacının önerisine göre tümevarıma dayalı, pozitivist olmayan ya da niceliksel yöntemler kullanmaya büyük dikkatler göstermeyi gerektiren oldukça karmaşık bir sosyal proses olduğu halde bir fayda maliyet ya da pazar bazlı karara işaret etmektedir. Bununla beraber Amtrak’ın yakın dönemde NEC’te taşımacılığındaki artış ve diğer kentler arası güzergâhların, eğer fiyatlar doğru ise ve seyahat uzunlukları benzer ise ileriye dönük olarak yüksek hızlı demiryolu (YHD) pazarlarını güzel ifade etmesi durumu söz konusu olup bunun bir nedeni de yolcuların havayolları, karayolları ve konvansiyonel trenlere nazaran hızlı trenleri seçecek gibi görünmesidir. Dahası dikkatli bir planlama ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri (ABD) toplu ulaştırma uygulanabilirliğinin daha sürdürülebilir şekillerinin teşekkülüne destek olan yoğun nüfuslanma türlerini oluşturan, enerjik kentleşmeyi teşvik eden ve ekonomik etkinlikleri canlandıran yüksek hızlı demiryolu (YHD) ana toplama dağıtma merkezlerinin geliştirebilmiştir.

Yüksek hızlı demiryolları (YHD) Amerikalıların (özellikle de genç ve yaşlanmakta olanlar) ortaya çıkan seyahat taleplerini karşılamak için demiryolu hizmetleri ve iyi bir alternatif temin ettiğinden dolayı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bütün ulaştırma pratiklerini yeniden şekillendirecek bir potansiyele sahip olmaktadır. Yakın dönemdeki bir çalışma ise yaklaşık on yıllık bir gecikme ile de olsa, kişi başı yolcu mil taşımacılık bazlı olarak yoğunluk artışı olduğunu tespit etmiştir. Artan nüfus yoğunluğu, araç kullanımı ve ulaştırma sektörünün karbon etkisini azaltmaktadır. Yüksek hızlı demiryolları (YHD), mücavir alanındaki çok türlü ana toplama dağıtma merkezlerinin etkinliğini yoğunlaştırmak sureti ile artan nüfus yoğunluğunda önemli bir rol oynayabilir. Yüksek hızlı demiryollarının (YHD) başarısı; yürünebilir ve bisiklete binilebilir kent merkezleri, konvansiyonel ve banliyö demiryolları, kent için hafif raylı-metro-otobüs sistemleri, kentsel ve bölgesel ulaştırma sistemleri ile havalimanlarını içeren daha geniş ulaştırma sistemleri dahilindeki entegrasyonlara bağlı olmaktadır. Bir yüksek hızlı demiryolu (YHD) ana toplama dağıtma merkezinin inşa edilmesi; yerel toplu ulaştırma sistemlerinin başarısı ve gelişimine destek olmasından olayı olumlu geri dönüşler vermektedir. Yerel toplu ulaştırma sistemlerine gelince, bunlar da yüksek hızlı demiryollarının (YHD) taşımacılığının beslenmesine yardımcı olmaktadır. Esasen bir çalışma ise demiryolu hizmetlerinin kendini geliştirmesi ve iyileştirmesinden ziyade taşımacılık miktarını arttırmak için demiryoluna erişime destek olmak için bir geliştirme ve iyileştirme gerekliliği sonucuna ulaşmıştır. 2010 yılında Chester ve Horvath’ın Kaliforniya yüksek hızlı demiryolları (YHD) ile ilgili not ettiği üzere ‘Kaliforniya yüksek hızlı demiryolları (KAYHD) istasyonlarının mücavir alanındaki toplu ulaştırma ana toplama dağıtma merkezive nüfusun kalkınması ile ilgili göstergeler fayda artışı için müspet’ görünmektedir. 
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159