26.05.2020, 18:12

Ulaştırmada Sürdürülebilirlik ve Küresel Politika Örnekleri - 17

Hem demiryolu hem karayolu hattı boyunca, doğal yaşam alanı çarpışmaları yersel olarak büyük değişimler göstermektedir. Memelilerin büyük çoğunluğunu teşkil eden Kanada geyikleri, Rocky Dağlarında en çok yol ölümlerine maruz kalan türdür ve Columbia Dağlarında da siyah ayılar en çok yol ölümleriyle karşı karşıya olan türdür. Ayrıca ulaştırma koridoru ile doğal yaşam hareket koridoru kesişiminde, yolun sağ tarafı civarındaki yaşam alanı kaynaklı çeşitli faktörlerden dolayı karayolu ve demiryolu hayvan ölümleri yoğunlaşmaktadır. Örneğin peyzaj eğimli alanların stabilizasyonunda kullanılmakta ve zemin işleri de doğal yaşam alanı üzerinde etkiler oluşturabilmektedir. Tuzlar ve aşındırıcılar kuşları ve toynaklıları çekebilmektedir. Karayolu ve demiryolu kazaları, doğal yaşamı tehlikeli yol alanına çekecek şekilde doğal olmayan besin konsantrasyonuna neden olabilmektedir. Ve sonuç olarak yollar, özellikle kar yağışlı dönemlerde yollar doğal yaşamın geçiş koridoruna dönüşebilmektedir. 

Demiryolu ve karayolundaki küçük memeli ve kuş ölümleri genelde belgeye dökülmemiştir. Bunun önemli bir istisnası ise kış aylarında TCH’de Columbia dağlarının olduğu mevkideki çam isketelerinin ölümleridir. Bu aylarda binlerce kuş tuz ve kum için yol yüzeyine hareket etmekte ve yüzlercesi araçlara çarparak ölmektedir. 

TCC üzerinde doğal yaşam çarpışmalarının azaltılması için birçok teşebbüste bulunulmuştur. Bu teşebbüsler, çit uygulaması, kamu bilgilendirmesi, hız düşürmesi, peyzaj yönetimi ve kaza derlemeleridir. Bunlardan çit uygulamasının, koridorun doğu yakasında, düşük kar yağışlarında toynaklılarda etkin bir çözüm getirdiği ispatlanmıştır. TCC boyunca diğer doğal yaşam çarpışmalarının büyük bölümü ise tam olarak çözülmemiştir. 

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) uçağa bağımlı ve özel araç lehine dengesiz ulaştırma sisteminin dengelenmesine yardımcı olmak için yüksek hızlı demiryollarının (YHD) dahli çalışmaları; ulaştırma sektörünün daha fazla iklim değişikliği ile anılmasının önüne geçebilecek bir potansiyeli de teşkil etmiş durumdadır. Yüksek hızlı demiryollarının (YHD) enerji ve salım maliyetlerini düşürmek adına yardımcı olması beklenen kapasitesi, bu söz konusu ulaştırma türünün türler arası ana toplama dağıtma merkezleri birer kentleşme katalizörü (hızlandırıcı) olarak çalıştığından dolayı da bunlara hizmet veren düşük karbonlu elektrik hizmetlerinin de ötesine geçmiş bir durumda görünmektedir. Artan kentsel yoğunluk ise özel araç sürüş gereksinimini azaltmakta ve toplu ulaştırmanın da etkinliğini arttırmaktadır. Bu durum da Amerikalıları; fosil yakıtlı, içten yanmalı, trafikte tekil işgalli özel araçlarından uzaklaşarak daha sürdürülebilir olan toplu ulaştırma ve yayalaşmaya yönlendirmektedir. Artan kentleşme aynı zamanda da çoğu yerde yüksek hızlı demiryollarını (YHD) karlı bir hale de getirmekte olup böylelikle de sistem bir kez inşa edildikten sonra yolcular jet uçaklardan feragat etmekte ve buna karşın da daha sürdürülebilir ve makul olan hızlı trenleri tercih etmektedirler. Yüksek hızlı demiryolları (YHD) kent merkezlerinin tahkim edilmesi ve yeniden teşekkülü adına istasyonların potansiyelleri dâhilinde diğer toplu ulaştırma türlerinin büyümesine de katkıda bulunabilir. Bu yollar ile de yüksek hızlı demiryollarının (YHD) faydaları, iklim değişikliğini aciliyetle işaret eden bir sırada değişen toplumun gereksinimlerine daha iyi hizmet veren yollar dâhilinde ulaştırma sistemlerinin yeniden keşfi için ulaştırma türlerinin yeterliliklerini içermek adına bizatihi demiryolları hizmetlerinin ötesine ulaşmaktadır. 

Demiryolu ve yüksek hızlı demiryolu (YHD) yolculuklarının büyümesine yatırım yapma yolu ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) sadece; öncelikle genç Amerikalılar ve nüfus patlaması kuşağı olmak üzere genelde ise bütün yaş gruplarındaki Amerikalıların yeni seyahat taleplerini karşılamak için değil ve fakat aynı zamanda da ulusal ulaştırmanın karbonsuzlaştırma sürecine bütünüyle girişecek ve daha sürdürülebilir bir gelecek temini adına ilk temel adımı da atacaktır.

Hepinize sağlıklı huzurlu mutlu bir Bayram dilerim.
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159